ВУЧИЋ: 99% Хрвата ће славити „Олују“, а 99% Срба…

VUČIĆ: 99% Hrvata će slaviti „Oluju“, a 99% Srba…

19 juna 2016

ALEKSANDAR VUCICPremijer tehničke vlade Aleksandar Vučić uveren je da će sutrašnji sporazum sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović biti istorijski.

Vučić je za HRT rekao da dve zemlje imaju zajednički interes za dugoročnim mirom i stabilnošću i da bi Srbi i Hrvati trebalo više da razgovaraju i da pokažu veće poštovanje.

„Trebalo bi da češće uđemo – Hrvati u srpske cipele, a Srbi u hrvatske cipele. Čini mi se da bismo se bolje razumeli“, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija i Hrvatska imaju jedan zajednički ključni interes, a to je da dugoročni mir, dugoročnu stabilnost i neuporedivo bolja ekonomska saradnja.

„Mislim da će ovo biti jedan od najznačajnijih sporazuma koji su Srbija i Hrvatska ikada potpisale. Mislim da je mnogo dobro volje pokazano i mislim da će to da bude jedan dobar, odličan temelj za sve buduće sporazume i da ce ostati u istoriji upisan ovaj sporazum“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da dve zemlje imaju nerešene probleme, poput graničnne linije, sukcesije, pitanja privrednih društava, pitanje dugova, prava manjina, nestalih i naglasio da želi da se to završi.

Govoreći o parlamentarnoj zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu, Vučić je rekao da je Srbija spremna da otvori svaku vrstu pitanja i svaku vrstu razgovora, ali da to mora da bude jednak odnos prema svim manjinama, dodajući da Hrvati nisu ni blizu najveće manjine u Srbiji.

Upitan da li je zadovoljan povratkom Srba u Hrvatsku, Vučić je rekao da nije ali da se o tome razgovara otvoreno kao što se razgovara i o nekim drugim pitanjima koja su bolna za Hrvate.

„I nemam nikakav problem da ta pitanja otvorimo, jer ja znam da kada dođemo do tog emocionalnog nivoa, da se tu nikada nećemo saglasiti. I da mi sad pričamo o ‘Oluji’… 99 odsto Hrvata tretiraće to kao herojski poduhvat i slaviće, a 99 odsto Srba su najtužniji tog dana zbog progona i napuštanja ognjišta“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je vreme da se pitanje nestalih konačno završi što je obaveza i jedne i druge strane, navodeći i da je Srbija spremna da radi ozbiljno i odgovorno po pitanju otvaranja arhiva.

Kad je reč o uslovima Hrvatske za otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa EU i međunarodnoj jurisdikciji Srbije za ratne zločine, Vučić je rekao da takav zakon ima 11 ili 12 zemalja Evropske unije i da to ne može da bude uslov EU u procesu proširenja.

Dodao je i da je važno da se poglavlja u pregovorima otvore.

„Ako se otvore, otvore, ako se ne otvore, mi ćemo i dalje da gledamo da gradimo što je moguće bolje odnose sa Hrvatskom bilateralno. To zavisi od Evropske unije, nama su ruke tu vezane“, rekao je Vučić.

Upitan da li je to pitanje sa Hrvatskom i EU rešeno u smislu početka pregovora, on je rekao da se nada da će da bude.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je rekao da je činjenica da Hrvati iz različitih razloga teže podnose srpsko prisustvo nego što Srbi podnose hrvatsko prisustvo.

On je rekao da je zadovoljan činjenicom da Srbija ima dosta investitora iz Hrvatske i da su najveći trgovinski lanci iz te zemlje, dodajući da je Hrvatska jedan od najznačajnijih spoljno-trgovinskih partnera.

„Tu saradnju, mislim da možemo da uvećavamo u budućnosti i po pitanju turizma i usluga i mnogih drugih stvari, ali za to je potrebna drugačija politika i drugačije emocije“, rekao je Vučić i dodao da je bolja ekonomska saradnja jedan od ciljeva sutrašnje deklaracije.

Na pitanje da li mu smeta ulazak Crne Gore u NATO, Vučić je odgovorio odrečno, ističući da Srbija poštuje sve druge države, kao što traži da drugi poštuju njenu nezavisnost i suverenitet.

Na konstataciju novinara da ima dobre odnose sa Rusijom i da je nedavno bio u Moskvi kod predsednika Putina, Vučić je rekao da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, odlične odnose sa Kinom, odlične odnose sa svim evropskim zemljama.

„Verujem da će i sa Hrvatskom da bude mnogo bolje“, dodao je Vučić.

Vučić i predsednica Hrvatske razgovaraće u ponedeljak u Subotici i potpisati Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Srbije i Hrvatske.

Oni će će posetiti rodnu kuću naučnika Milutina Milankovića u Dalju u Hrvatskoj i Dom kulture „Matija Gubec“ u Donjem Tavankutu kod Subotice.

KOMENTARI13 komentara

 1. loncar says:

  srbi ne smu priznati ustasku drazvu jer hrv, stvorena na srpskoj teretoriji

  • Baja says:

   Priznacete vi i jos cete nam pofafati !!!!

  • USPON KRALJEVINE SRBIJE says:

   BJR Hrvatska je samo privremena drzava! Nestace za 5, 10 ili 50 godina, svejedno nam je...sacekacemo!

  • Stepanac Blaženi says:

   hahaha Srbi su odavnoo+ priznali hrvatsku državu, kao što su i Hrvati priznali Srbiju.

 2. GOJKO says:

  Srbomrstvo je u Hrvatskoj baza za nekakvo njihovo likovanje. Ustvaštvo je nestalo 1945. godine, ali su svi mitovi iz perioda 1941 -1945. godine ponovo afirmirali tokom ovih zadnjih ratnih dohadjanja. Crnokošuljaši su odmah u 6-om mjesecu 1991. mogli se vidjeti na splitskim ulicama. Srbi su ubijani i protjerivani iz Splita, a propaganda na RT Split i u "Slobodnoj Dalmnaciji", kao i i propaganda iz RTH iz Zagreba je ciljana, tako da Srbina može ubiti ko hoće a da ne odgovara. Periferija Splita je zastrašivanje i ubijanjem odmah ispražnjena od Srba, a u jezgru grada je bilo nešto sigurnije. Ratnici Hrvati sa terena su dolazili odmh u 8-om mj. 1991i sakupljalim se u nekim kafićima donesivši sa sobom odrezame srpske uši. Uši bi visili na koncu u kafiću, a kad bi već počele zaudarati, davane bi škavacinima, koje bi oni vješali oklo vrata. To uopće nije bila tajna. Jednog decembarskog dana (1991), dodje meni čovijek u stan i kaže mi da moramn mjenjati stan jer da on može i drugačije. I ako sam čvrsto odlučio da neću iseljavati, jer znam da gubim veliku imovinu, odlučio sam se da mjenjam stan za Banja Luku i kuću veliku uz more, za Knin. Strašno je to bilo za mene, ali, što ću? Atmosvera je bila strašnba. Neki moji prijatelji Hrvati iz Rupotina i Žrnovnice (na priferija Splita), pitali bi me kad se sretnemo u gradu, kako mi je? Odgovorio bi im da mi nije lako, ali eto. Rekli su mi da sam u Rupotinama i Žrnovnici, da ne bi tamo mogao opstati; ili bi me ubili ili protjerali.Crnokošuljaši u Splitu su imali i svoje automobile i oni nisu imali zabranjenih ulica za saobraćaj.Ovo je samo nabacano, ali ovakvih priča neispričanih ima na hiljade. Ogromna imovina Srba uz more je zamjenjena za buzašto, pa i onih Srba koji su živjeli u drugim republikama, a da nigdej nisam čuo ni riječi otome. Još 1991. godine, kad se rat nije ni rasplansao, iz primorskih gradova je uteklo (protjetano) preko 15o.ooo Srba. Ta se brojka i ne spominje, već samo brojka ispred Oluje. Moram priznati da su pojedini Hrvati željeli mi pomoći, ali ni oni nisu sami znali kako da mi pomognu. Činjenica je: ako vas je neko riješio maltretirati ili obiti, on je to mogao učiniti a da ga policija ne pritvori. Policija je izlazila na teren kad se nešto dogodi Srbima, ali je to sve bilo uz smješak i nezainteresiranost.

  • Baja says:

   A odakle tebi velika kuca uz more i stan itd pizdo jedna !!!

   • Branko Samac says:

    SINU TISUĆLJETNE KULTURE Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raco, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u njedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje. HORDA Mi nismo poznali vas po zastavama, Ni vaše heroje „od lavova ljuće” Sve na kolenima vukli ste se k nama Noseć mač ubice i luč palikuće. Bez buktinja ide ta vojska što ćuti, Požar sela svetli za marševe gorde... Vaše gromke himne ne čuše nam puti: Nemo ubijaju decu stare horde. Polomiste više kolevki, o srama! Nego herojima otvoriste raka, Podaviste više njih u posteljama, Nego što ste u krv srušili junaka. Uzeli ste oči freskama sa svoda, Glave kipovima heroja iz bajke; Spržili ste seme u strahu od ploda, I reč ubijali ubijajuć majke! Presiti se zemlja od krvavog vala, Ali vam pobeda ne osvetli lice; Jer lovor ne niče s bunjišta i kala, On je za heroje, a ne za ubice!

  • Stepanac Blaženi says:

   Većina Srba u Splitu i primorju bili su vojna lica na privremenom boravku u SR Hrvatskoj.

 3. Pero Joksimovic says:

  Srbima bi hrvatske cipele bile tesne. Hrvatima ne mirišu srpski presni opanci, u koje nas je vratio Vučić & DOS. Hrvatska nije značajan spoljnotrgovinski partner Srbiji već, najznačajniji ekonomskopolitički okupator Srbije a Vučić mu dođe kao hrvatski guverner Srbije. Nazovimo stvari pravim imenom i prezimenom.

 4. kosovac says:

  „Trebalo bi da češće uđemo – Hrvati u srpske cipele, a Srbi u hrvatske cipele“. Ova izjava hrvatskog guvernera u Srbiji Vučića ništa ne valja, šta ako Srbima smrde noge? Jer ako im ne smrde noge, onda su Srbi ludi, ne samo Vučić, komunjara mala.

 5. Kulak says:

  Nepotreban susret srpskog premijera i hrvatske predsjednice.Kolinda ima ceremonijalnu funkciju i ne odlučuje ništa bitno.Aleksandar Vučić bi se trebao sastajati sa važnijim osobama umjesto sa marginalnom i nebitnom Kolindom Grabar Kitarović.

 6. kosovac says:

  Gospodo, drugovi, drugovi komentatori, Glupost ne može dobiti široke razmere. Naša zemlja je suviše mala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *