ВУЧИЋ: Ако пређемо административну линију, више се нећемо враћати

VUČIĆ: Ako pređemo administrativnu liniju, više se nećemo vraćati

18 juna 2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su juče brat i sestra u selu Žitkovac kod Zvečana napadnuti od strane takozvane Kosovske policije, te da su brata oborili a sestru vukli po zemlji.

On je rekao da je imao priliku da razgovara sa njihovom majkom, koja je decu zatekla bosu i na zemlji.„Ti takozvani policajci su zaustavljali sve sa kacigama i kapama“, rekao je Vučić i dodao da su se policajci iživljavali nad svima.

Vučić je napomenuo da je to samo jedan od incidenata na Kosovu i Metohiji, a da Beograd mnogo godina unazad pokušava da sačuva mir i stabilnost.

„Naša zemlja je dala sve da tako i bude, da čuvamo mir i da naša zemlja napreduje. Koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner zapadnim silama, nalazimo se na evropskom putu, sasvim otvoreno vam govorim – nikada nas nisu na taj način posmatrali ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtevu bezuslovno“, rekao je on i dodao da bismo uvek bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali.

Vučić je dodao da izlaza više nemamo i istakao koliko je bilo napada na Srbe, a da nijedan Albanac nije upucan ili ranjen.

„Nema istrage po pitanju pucanja na Dragišu Galjaka, a uhapšeni Radoš Petrović i Obrenović isprebijani i dalje u pritvoru“, rekao je predsednik Srbije.

U izveštaju Euleksa ne piše ništa

On je rekao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju došla do izveštaja Euleksa, koji sprovodi monitoring na KiM i da u njemu ne piše ništa, te da je tu ispisano šta piše u četiri člana takozvanih prištinskih zakona.

„Pojma nemaju, ne znaju gde je levo, ispoštovali birokratsku formu i baš ih briga. Baš ih briga za Srbe, mogu da im rade šta hoće“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Kurti ima podršku pojedinih zapadnih zemalja, da je kreirao kriminalnu situaciju u kojoj može da maltretira građane srpske zajednice.

„Na KiM su upucali šestoricu Srba i niko nije pritvoren, Euleks kaže da pomno prati situaciju, a ne prati ništa sem da Srbi budu proterani, a za hapšenje trojice Albanaca preti se posredno i direktno Srbiji“, pojasnio je predsednik Srbije.

Vučić ukazao na ćutanje Zapada o položaju Srba na Kosovu i Metohiji

Jedini koji nije bio nekorektan, su NATO vojnici i pripadnici Kfora, te da je Euleksu upućena poruka.

„Napisali smo im da srpska policija, odnosno pripadnici MUP-a Srbije koji su uhapsili navedena lica, spremni su da budu poligrafski testirani na okolnosti hapšenja, mesta hapšenja, da se ne radi o lokaciji na autonomnoj pokrajini“, rekao je Vučić.

On je pojasnio da mogu da donesu svoje poligraf mašine i testiraju sprske policajce koji su uhapsili kosovske specijalce.

„Vodi se hibridni rat protivi Srbije, a zapadne zemlje dopuštaju upucavanje i maltretiranje Srba, sve je dozvoljeno Kurtiju, a šta god mi uradili i konstruktivni bili suštinski nam nikada neće pomoći, jer oni smatraju da je Kosovo suverena teritorija“, rekao je Vučić.Poručio je da nikada naši organi nisu prelazili administrativnu liniju, a ako budu prelazili biće o tome obavešteni i neće se više nikada vraćati.

Vučić je dodao da će Srbija i „ovako i onako morati da bude kriva“, te da je zaključak da će na Vidovdan Srbi preduzimati svoje korake za svoju slobodu.

„Što se nas tiče, više nikoga nećemo obaveštavati, sem spuštanja borbene gotovosti i svojih obaveza prema NATO-u i trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira i koji žele da Srbi budu malo tiše, a ne ovako iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi. Neka razmišljaju i tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno“, rekao je on.

Dodao je da nema potrebe da razgovara sa Kurtijem dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, sve dok ne povuku besmislene norme o kojima svi ćute u svetu, a to je da ne puštaju kamione.

„Mislite da izgladnjujete ljude na severu, neće vam proći. U nekom trenutku ti kamioni će proći, sad ili za mesec-dva, ti kamioni će proći. A to je kršenje CEFTE“, rekao je on i dodao da je uslov za razgovore i da se povuku specijalci i lažni gradonačelnici.

Pojasnio je da će možda doći do tehničkog razgovora, jer je to pitanje diplomatije i taktike, ali da suštinskih razgovora do ispunjenja uslova nema, te da će o njima obavestiti 24 sata ranije.

Vučić je rekao da će Srbija odluke donositi sama, neće se ni sa kim konsultovati, osim obaveza prema komandantu Kfora.

„Situacija je veoma komplikovana, najsloženija u našoj istoriji u poslednjih 24 godine. Naš narod je pod žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata, dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, ali sam dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen“, rekao je Vučić.

Najavio je da će pred Srbijom biti mnogo odluka u narednom periodu, dugoročnih i strateških, a da ćemo gledati da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti dalje maltretiranje i ugrožavanje srpskog naroda samo zato što su Srbi.

(RT Balkan)

KOMENTARI3 komentara

    • Cp6a says:

      Imaš aplauz od Kurtija, Vjose Osmani, Dželjalja Svečlje, Plenkovića, Milanovića, Izmetbegovića, Šolca, Berbokove, Veslija Klarka, a sa Satanom moraš da raspraviš nešto o autorskim pravima.

  1. da da says:

    Evo čist dokaz koje ovaj čovek i čije interese zastupa,kako on tako i opozicija koja je malo iskrenija zastupajući terorističke interese šiptara na srpskoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *