ВУЧИЋ: „Америка је и даље најјача сила!“

VUČIĆ: „Amerika je i dalje najjača sila!“

22 maja 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da se na globalnom planu osim SAD-a, Kine i Rusije kao velika sila nameće i Evropa bez Velike Britanije, da će se ubuduće insistirati da se ne zna ko je šef EU, ali da je svima jasno ko je to.

On je na predavanju na Fakultetu bezbednosti studentima rekao da 21. vek nije vek bez sukoba i da imamo veliki broj nerešenih problema i pitanja, ali da se na globalnom planu prilike razlikuju od onih pre 30 godina, kada smo imali jednu dominantnu vojni, političku i ekonomsku silu.

„Danas je SAD i dalje najsnažnija sila, ali sa značajnim približavanjem nekih drugih zemalja. Dramatično se po ekonomskoj, vojnoj i političkoj snazi približava Kina, vojnoj i političkoj snazi Rusija. Imate po prvi put da se pokušava Evropa da nametne kao globalna sila bez Velike Britanije“, naglasio je Vučić.

On je pojasnio da je danas zadatak nemačkih i ostalih diplomata da Evropu postavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, ali doćeće trenutak da se razvije Junkerova ideja o stvaranju evropske vojske.

„Evropa sa Nemačkom na čelu računa da nikada nije oružje i oruđe imalo presudan značaj, već moralni aspekt na kojem Nemačka i Evropa insistiraju“, naglasio je on.

Osim ove četiri zemlje tu su, kako je rekao, i jake pojedinačne zemlje kao što je Japan, Indija, Velika Britanija koji su bliski SAD.

„Čini se da u Africi predstoji žestoka bitka u kojoj tri od četiri sile vode bitku na dominaciju, Kina, Evropa i Amerika“, naglasio je on.

Posle izlaska Velike Britanije iz EU, Evropa se, kako kaže, još jasnije nameće kao svetska sila, da se insistira na tome da se ne zna ko je šef Evrope, iako je svima jasno ko je šef.

PREMIJER HRVATSKE ILI SRBIJE? BIRAO BIH OVO DRUGO

Kad bih mogao da biram kojoj naciji da pripadam, pa time čiji ću premijer biti, Hrvatske ili Srbije, izabrao bih ovo drugo, rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći hipotetički, a obraćajući se studentima Fakulteta bezbednosti na temu izazova koji su pred Srbijom, ali i svetom.

On je tokom predavanja studentima tog fakulteta, a govoreći o razmerama promena u svetu, o jačanju pojedinih sila i pojavi novih, rekao da, kad bi ga pitali gde bi vise voleo da bude premijer, kad bi to mogao da bira, rekao da bi to svakako bila Srbija,

Jer, kako je pojasnio, njih još čega “Agrokor“, imaće problema u isplati penzija…a mi ćemo, na drugoj strani, samo da rastemo.

U svoj je komplikovanosti svetske situacije, kako je rekao, zato najvažnije da sačuvamo naš mir, da uđemo u sve svetske tokove, jer se, kako je primetio, ne meri sve onim što imamo danas.

„Na strani Srbije su šanse i perspektiva, iako se danas u Hrvatskoj živi dva puta bolje. U apsolutnim su brojevima oni i dalje bolji, ali mi smo uspešni u reformama, mada ostaje još mnogo toga da se uradi, pre svega na polju jačanja institucija, osnaživanja vladavine prava , i jačanja pravne države. Srbija ostaje na EU putu, ali istovremeno i u zaštiti naše nezaqvisnoti, jer to snaži našu spoljnopolitičku poziciju“, poručio je premijer stuidentima.

Kako je primetio, Srbija je jedina bila prisutna nedavno na samitu u Kini od svoh država bivše Jugoslavije, zovu nas iz Turske, Nemačke, ioz svakog dela sveta, jer svoj stav i svoj put.

„Iako smo mala zemlja, mi nismo beznačajni onako kako je u političkom smislu to bilo do nedavnoi radićemo i dalje na ekonomskom snaženju Srbije, na privlačenju investicija, regionalne stabilsnosti“, naveo je Vučić.

Naše je, poručio je, da sačuvamo mir i stabilnost, da se ne plašimo rada, te primetio da smo često nepravedno „strpani“ u koš s onima koji nas vređaju, a to je, kako je rekao, posao koji tako dobro oabvlajju pojedini mediji i NVO.

„Ponekad se ljutite kad mi prećutimo uvrede koje stizu iz regiona, ali zato oni iz NVO i medija koji su zato dobro plaćeni, a to i ne kriju, sutradan pišu – treba da se peekine s međusobnim opztužbama i uvredama“, rekao je Vučić i na to upitao kako se to tako uopšteno ocenjuje, a u suštini „oni nas vređaju, a mi to oćutimo“.

„A da smo mi nemoka vređali, već bismo bili najgori u tim istim medijima“, primetio je.

SRBIJA I HRVATSKA TREBA DA IMAJU PRISTOJNE ODNOSE

Premijer Aleksandar Vučić uzdržao se da komentariše što je, kako su preneli mediji, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa dvojicom ministara na putu u Francuskoj pevala Tompsonove pesme, rekavši samo da sa Hrvatskom želi normalne i pristoje odnose.

„Ako bih i kada bih pokušavao da stignem da odgovorim na sve čudne stvari koje dolaze iz Hrvatske, od Stepinca do Tompsona, plašim se da ništa ne bih mogao da uradim za zemlju“, rekao je Vučić novinarima posle predavanja koje je održao studentima Fakulteta za bezbednost u Beogradu.

Kako je rekao, uzdžava se od komentara, ali je dodao da želi da Srbija ima normalne i pristojne odnose sa Hrvatskom.

DRŽAVA SE NE DOBIJA NA POKLON, A LAKO SE RUŠI

Premijer i izabrani predsenik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju studentima na Fakultetu bezbednosti rekao da se država ne dobija na poklon, a da se lako ruši i da to uvek moraju da imaju u vidu.

Vučić je poručio i da će Srbija i dalje jačati svoju vojsku, jer se na taj način obezbeđuje mir i stabilnost.

On je podsetio, odgovarajući na pitanja studenata, na kraju svog današnjeg izlaganja, da se država ne dobija na poklon, a da se lako ruši.

Kako je rekao, svi imaju svoje interese.

Nema večnih prijateljstava ni neprijateljstava – ima samo večnih interesa, dodao je.

„Ako se budete trudili da se dopadnete svima brzo se nećete više dopadati nikome, a ni jedan cilj za državu i narod nećete ostvariti“, poručio je Vučić.

CILJ SRBIJE – VOJNA NEUTRALNOST, ULAZAK U EU I DOBRI ODNOSI SA RUSIJOM I KINOM

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da bi Srbija ulaskom u NATO rešila veliki deo svojih problema ali bi to bilo protiv volje 75 odsto naropda, a u suprtontom i onih 70 odsto koji bi da budemo uz Rusku federaciju treba da razmišjjaju o tome gde nam je tržište i da on nečega mora da se živi.

Vučić je naglasio u tom smislu da je cilj Srbije da održimo našu vojnu neutralnost, da uđemo u EU ali i da imamo najbolje moguće odnose sa Ruskom federacijom i Kinom.

„Do sada smo uspeli u tome. Imamo izjave i priznanje i Putina i Rogozina da Srbija i Rusija njisu imali nikada bolje odnose. Iz SAD i EU poručuju da nikada bolju saradnju nismo imali a o odnosima sa Kinom i da ne govorimo“ rekao je Vučić.

Vučić je govoreći na fakultetu bezbednosti rekao da ima onih koji bi da Srbija uđe u NATO ali i objasnio da bi to bilo, protiv volje 75 odsto naroda i nagalsio da je donosio i odluke protiv kojih je bilo i 95 odsto kada su na primer bile u pitanju mere fiskalne stabilizacije, ali da se to nikako ne može porediti.

Kako je rekao takva jedna odluka donela bi duboke podele i razdor u nacionalnom biću koje bi trajale decenijama i iamle dugoročne posledice.

Sa druge strane 70 odsto onih koji bi da budemo protiv zapada uz Rusiju treba da vode računa sa kim Srbija ekonomski posluje, trguje i šta bi nam takva jedna odluka donela. Kako je rekao nama ostaje da vodimo politiku vojne neutralnosti sa cilje ulaska u EU ali i najboljih odnsosa sa Rusijom i Kinom.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI6 komentara

 1. padre says:

  Baš ti znaš!nije ni čudo, kad si diplomirao iz svega i svačega!

 2. DUSKO says:

  PREDSEDNICE DOGOVORI SE SAM SA SOBOM KO JE NAJACI AMERIKA , RUSIJA, KINA ILI NEKO CETVRTI !!! ALA ON LUTA U SPOLJNOJ POLITICI A OVAMO SRBIJA NEUTRALNA !!! SRBIJA JE OKUPIRANA ZEMLJA !!!

 3. Batina says:

  Ovo zlo sa fotografije pod hitno treba strpati u ludaru.

 4. Trifun says:

  Pa sta ako je jos uvijek najjaca sila, nije to ono sto se prati i analizira. Ona je sila u dramaticnom opadanju, u svim sferama zivota i moci, i to nepovratno. Nije to neka mala krizica pa ce se SAD brzo oporaviti i postati opet mocna kao nekada. Nece. Pad je konstantan, nepromjenljiv i nece biti zaustavljen. Moze biti samo usporen ali pad moci SAD je konacan. EU Rajh je samo privjesak te pale imperije koji se kacio i kao parazit zivio na racun americke ekonomije i hegemonije. Padom SAD imperije EU Rajh ide dole sa njom, to je neminovno.

 5. vpsk says:

  Po cemu? Mozda po krsenju demokratije

 6. miroslav says:

  Ovaj nije izgleda citav. Ili namerno hoce da od Srbije ne ostane ni kamen na kamenu. Vece gluposti u zivotu nisam cuo. Drze se EU kao pijan plota, jer samo pod EU mogu da pljackaju i unistavaju Srbiju i imaju lagodan zivot a da ne strepe da zato sto rade idu na robiju. Zato im je EU toliko vazna a ne za narod. Jer po njima u tu EU izvozimo kamione avione lokomotive itd. Bez EU propadosmo nacisto. Zbog njih samih nas ubedjuju da je EU ta koja nam donosi spasenje i niko drugi,ona nam je i mati maceha. Sa Rusijom ne bi mogli tako bahato da unistavaju i pljackaju vlastiti narod jer Putin ne trpi takvu gamad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *