ВУЧИЋ: „Да дамо санкције РУС и признамо КиМ били бисмо шампиони“

VUČIĆ: „Da damo sankcije RUS i priznamo KiM bili bismo šampioni“

12 decembra 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Parizu na samitu o klimatskim promenama. Za RTS komentarisao i juče otvorena dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Učešće na samitu o klimi predsednik Srbije vidi kao priliku da se sastane sa francuskim predsednikom koji je, ocenjuje, u ovom trenutku jedna od dve najvažnije političke figure u Evropi i uticajan u svetu.

Osim podrške na evropskom putu i sve boljih ekonomskih odnosa, Francuska bi mogla da ima uticaj u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

„Stabilnost i mir bi bilo mnogo lakše očuvati ukoliko bismo imali podršku danas snažne, ugledne Francuske koja ima sve veći uticaj u Evropi i svetu. Predsednik Makron uživa ogroman lični ugled na svim meridijanima i zato očekujem da danas, a dogovoreno je da imamo takvu vrstu kratkog sastanka, da ćemo stvoriti uslove da Makron, kako je sam u pismu rekao, poseti Srbiju“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na juče otvorena poglavlja u Briselu. „Dva poglavlja – dva poglavlja, koliko hoće da otvore, hvala im na tome i to je to“, kaže Vučić.

Ukazuje da će morati da pogleda deo koji se tiče nacionalnih manjina, da ukažu na koji model iz regiona i koje članice EU žele da se Srbija ugleda.

„A ovo oko pravosuđa, ponavljam, sasvim su u pravu, tu nemam nikakvih iluzija i tu ćemo morati mnogo da radimo da to što smo nasledili i politički uticaj na pravosuđe i što smo nasledili neefikasno pravosuđe da u potpunosti menjamo“, naveo je predsednik.

Ističe, međutim, da bi, kada bi Srbija sutra uvela sankcije Rusiji i kada bi priznala nezavisno Kosovo, bila „šampion u odbrani prava nacionalnih manjina istog dana i da bi cvetalo efikasno i nezavisno pravosuđe“.

Samit o klimi počinje svečanim prijemom u Jelisejskoj palati. Tamo će francuski predsednik Emanuel Makron dočekati više od 100 svetskih lidera, među kojima je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon toga, na nekoliko panela razmatraće se dometi sporazuma potpisanog u Parizu pre dve godine i razmatrati budući koraci u sprečavanju klimatskih promena i globalnog otopljavanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *