ВУЧИЋ: „Да дамо санкције РУС и признамо КиМ били бисмо шампиони“

ВУЧИЋ: „Да дамо санкције РУС и признамо КиМ били бисмо шампиони“

12 децембра 2017

Председник Србије Александар Вучић је у Паризу на самиту о климатским променама. За РТС коментарисао и јуче отворена два поглавља у преговорима са ЕУ.

Учешће на самиту о клими председник Србије види као прилику да се састане са француским председником који је, оцењује, у овом тренутку једна од две најважније политичке фигуре у Европи и утицајан у свету.

Осим подршке на европском путу и све бољих економских односа, Француска би могла да има утицај у очувању мира и стабилности у региону.

„Стабилност и мир би било много лакше очувати уколико бисмо имали подршку данас снажне, угледне Француске која има све већи утицај у Европи и свету. Председник Макрон ужива огроман лични углед на свим меридијанима и зато очекујем да данас, а договорено је да имамо такву врсту кратког састанка, да ћемо створити услове да Макрон, како је сам у писму рекао, посети Србију“, рекао је Вучић.

Председник Србије се осврнуо и на јуче отворена поглавља у Бриселу. „Два поглавља – два поглавља, колико хоће да отворе, хвала им на томе и то је то“, каже Вучић.

Указује да ће морати да погледа део који се тиче националних мањина, да укажу на који модел из региона и које чланице ЕУ желе да се Србија угледа.

„А ово око правосуђа, понављам, сасвим су у праву, ту немам никаквих илузија и ту ћемо морати много да радимо да то што смо наследили и политички утицај на правосуђе и што смо наследили неефикасно правосуђе да у потпуности мењамо“, навео је председник.

Истиче, међутим, да би, када би Србија сутра увела санкције Русији и када би признала независно Косово, била „шампион у одбрани права националних мањина истог дана и да би цветало ефикасно и независно правосуђе“.

Самит о клими почиње свечаним пријемом у Јелисејској палати. Тамо ће француски председник Емануел Макрон дочекати више од 100 светских лидера, међу којима је и српски председник Александар Вучић.

Након тога, на неколико панела разматраће се домети споразума потписаног у Паризу пре две године и разматрати будући кораци у спречавању климатских промена и глобалног отопљавања.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u