Вучић: Добили смо подршку Макрона за проналажење компромисног решења са Албанцима

Vučić: Dobili smo podršku Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima

17 jula 2018

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i stabilnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

„Želimo da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima”, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju medijima s Makronom posle razgovora u Jelisejskoj palati.Vučić je rekao da je sa Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilaterlnim odnosima i o „srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama već vekovima”.

On je rekao da su se fokusirali na budućnost i da bilateralna saradnja napreduje posebno na ekonomskom planu.

„Čestitam Makronu što je za kratko vreme uspeo da Francusku vrati na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu” – rekao je Vučić.

Makron se zahvalio Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju 1. novembra, te poručio da želi da ispoštuje taj poziv.

„Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 1. novembra posetim Srbiju i želim da ispoštujem preuzeti poziv”, rekao je Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem.

Podsetio je zatim na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje posebno potvrđeno u Velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

„Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas… Danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu…”, naveo je Makron.

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okviru toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.

Makron je naveo i da je razgovor počeo međusobnim čestitkama, Vučić je njemu čestitao titulu svetskog prvaka u fudbalu, a francuski predsednik Vučiću titulu Novaka Đokovića u Vimbldonu.

Vučić: Napredak u istrazi ubistva Ivanovića iako nam ne daju satelitske snimke

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su srpski istražni organi napredovali poslednjih nedelja u istrazi ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da je uveren da će biti učinjeno sve da taj slučaj bude rešen, ali da u ovom trenutku još nema lica koje bi bilo osumnjičeno za taj zločin.

U izjavi novinarima nakon susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, Vučić je rekao da, nažalost, Beograd nema efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije mogla da sprovede uviđaj niti je imala pravo da vodi istragu, već su to učinile prištinske vlasti.

„Sve podatke smo dostavili Prištini i spremni smo u svakom trenutku da sarađujemo jer je to za nas ključno pitanje. Tražili smo od nekih stranih službi satelitske snimke da vidimo gde su se sakrile ubice, ali su nam rekli da ništa ne može da se iskoristi iz tih snimaka jer je bila magla. Mi smo, uprkos tome, tražili da ih dobijemo, ali ih nismo dobili”, rekao je Vučić. On je dodao da nema savršenog zločina već samo velike potrebe i velike nade da će i taj zločin biti rešen.

„Ja sam u to uveren. I ne pitam ko može da nam pomogne, već sam siguran da će sve biti urađeno da se i to reši. To je za nas jedno od ključnih pitanja”, rekao je Vučić.

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Naš Don Kihot, njegova lutanja i njegove vetrenjače su katastrofa naspram lutanja originalnog Servantesovog Don Kihota. "Kompromis" može biti prevara srpske javnosti koji bi opravdao pokušaj priznanja nezavisnosti Kosova. Istovremeno on može da bude nov medjunarodni ugovor koji podrazumeva odricanje Srbije od prethodnog veoma važnog medjunarodnog sporazuma poznatog kao Rezolucija 1244.

  2. slobo says:

    Voli covjek da se slika .Bolesnik samo da moze da ima sliku za svoju neku maloumnu satisfakciju .E ovo majka vise ne radja .

  3. dane Radakovic says:

    Kad Ce Srbi Zavrsiti OSNOVNU SKOLU U SRBIJI ako Nemogu Srednju Da Zavrse Srbi su lud narod svako ih moze zedne prevesti preko MORAVE - VODE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *