ВУЧИЋ: Договорено је са Америком за зграду Министарства одбране и Генералштаб

VUČIĆ: Dogovoreno je sa Amerikom za zgradu Ministarstva odbrane i Generalštab

22 septembra 2020

Srbija od 1881. godine nije imala ovako važan sporazum sa SAD, poput onog potpisanog u Vašingtonu, kojim je postignuto mnogo, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa visokom delegacijom američke vlade i otvaranja kancelarije DFC u Beogradu.

„Za nas je ovo važan dan. Mi smo sve trgovinske odnose sa SAD na ugovoran način rešili 1881. godine. Od tada nismo imali ovako važnih sporazuma, 140 godina od tada, da bismo napravili značajan sporazum u sferi ekonomije sa SAD“, istakao je predsednik Srbije.Vučić je istakao da je početkom meseca, potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu postignuto mnogo.

„Odškrinuli smo vrata starog prijateljstva sa ljudima iz SAD“, rekao je Vučić i posebno zahvalio predsedniku Amerike Donaldu Trampu.

Tramp je, kaže, imao dovoljno razumevanja i želeo je da čuje i sasluša i nas koje nisu uvek svi želeli da čuju, te imao dovoljno strpljenja i želje da pokaže poštovanje i za srpski narod i građane Srbije.

„Ti razgovori u Vašingtonu nisu bili u svemu laki, ali smo poštovani, i u tom poštovanju koje je prema nama pokazano, i mi ćemo svoje obaveze iz sporazuma da ispunjavamo“, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Grenelova ideja o zajedničkoj obnovi zgrada Ministarstva odbrane i Generalštaba

„Grenel je došao na ideju, o tome smo kratko razgovaralo, kako da zajednički obnovimo zgradu Ministarstva odbrane i Generalštaba. To je važno i vredno, naravno, čuvajući istorijske arhitektonske oblike, u skladu sa činjenicom da je ta zgrada pod zaštitom države i grada“, rekao je Vučić.

Tamo gde dođu Amerikanci i njihova razvojna agencija, tu ima budućnosti, rekao je Vučić i istakao da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu ima ogroman i simboličan i praktičan značaj za našu zemlju i region.

„Kao što vidite, ovde je ceo američki tim iz različitih sektora američke vlade, koji je došao i pokazao, a to neće biti velika tema u SAD, da to nije zbog izbora, već zbog ideje da budu prisutni u regionu, da pomognu da svi normalno živimo“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je Srbija želela da razvija ekonomske odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu, i da sada imamo slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga na delu, što će promeniti atmosferu u regionu i doprineti boljem životu.

Dolazak DFC, kada se ostavi po strani simbolični značaj, je važan jer na to gledaju kreditne agencije.

„Mi smo na jedan stepenik od ‘investment grejda’, a bili smo pre par godina na pet stepenika ispod. Ponosni smo što u Beogradu DFC otvara kancelariju, što će da gledaju i brinu šta ćemo da uradimo i to ne samo u infrastrukturnim projektima”, kazao je on.

Vučić je kazao da će se praviti bolji administrativni prelazi, putevi, jer su oni sada užasni, te će nas ti putevi spojiti sa Dračom, sa Albanijom i drugim zemljama u regionu.

Vučić je objasnio da niko ne donosi pare da pokloni i da je ovo jedno od sredstava spoljnopolitičkog delovanja SAD.

Rekao je da tamo gde Amerikanci ulažu doprinose prosperitetu, ali da žele i deo tog novca da vrate svojim poreskim obveznicima.

Za nas, ukazuje, je važno da će da učestvuju u garantnim šemama za mikro i mala preduzeća, u koja je Srbija uložila preko dve milijarde tokom korona krize.

Vučić je kazao da je apsolutno siguran da će Srbija napraviti velike rezultate sa američkim prijateljima.

„Radićemo u narednom periodu ubrzano na otvaranju avio-linije Beograd-Priština. Dopala mi se izjava – ‘vreme je da brinemo za narod, a ne za politiku i da li će neko naći zapetu, tačku zbog koje će da nas kritikuju’. Ovo je dobar posao za srpski i albanski narod, a to je poruka danas iz Beograda“, naglasio je on.

Vučić je kazao da će se graditi putevi i pruge, da su delovi sekcije ka Prištini rešeni sa EU, a dalje će se nastaviti sa Amerikancima, koji već na različite načine učestvuju u više projekata.

Vučić je ukazao da danas u Beogradu na vodi radi 250 radnika iz Albanije, Turske i drugih zemalja, i da će biti sve više kako se bude bolje živelo.

„Čeka nas veliki naporan rad. Očekujem da krenemo sa radovima na Merdaru, ali i da razmišljamo šta ćemo od Pločnika nadalje, kada ćemo da otvorimo prvu avio-liniju“, rekao je on.

Grenel: predsednik Tramp i Ivanka Tramp žele da dođu u Srbiju

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je danas da će SAD ispuniti obećanja data predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu. On je rekao da predsednik Tramp i Ivanka Tramp žele da dođu u Srbiju.

„Amerikanci su nestrpljiv narod, a administracija Donalda Trampa je još nestrpljivija i hoćemo da ispunimo obećanja, koja smo dali vama, predsedniče Vučiću i premijerko Brnabić. Ne želimo samo da se bavimo rečima i političkom simbolikom već da se usmerimo ka ekonomskom razvoju“, istakao je Grenel.

Grenel, koji je prisustvovao potpisivanju Zajedničke izjave kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, poručio je srpskm narodu da može da ih drži za datu reč:

„Držite nas za reč, mnogo obećanja je dato narodu Srbije u prethodnom periodu. Držite nas za reč ne samo za vašingtonski sporazum, već i za prethodna tri, koji se tiču uspostavljanja avio-linije i železničke linije i izgradnje auto-puta“, naglasio je Grenel.

Dodao je da je važna simbolika, ali da ona ne obezbeđuje hranu na stolu i da će se zato Amerika potruditi da se ispune obećanja i otvore radna mesta u Srbiji, preneo je Tanjug.

Boler: Lideri Beograda i Prištine pokazali da nisu zarobljeni u prošlosti

Potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Vašingtonu, Beograd i Priština, odnosno njihovi lideri, pokazali su da nisu „zaključani u prošlosti“, već da gledaju u budućnost i da rade za narod, izjavio je danas izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler.

Nakon potpisivanja Zajedničke izjave sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Palati Srbija, kojom je ozvaničeno otvaranje kancelarije DFC u Beogradu, Boler je istakao da otvaranje te kancelarije nije „simbolično“, već da je ona otvorena da traje i da je njen interes da poslovno spaja region.

„Lideri Beograda i Prištine su se opredelili za narod, za poslove, za otvaranje radnih mesta, a ne za političke podele“, rekao je Boler.

Ukazao je da realizacija Sporazuma iz Vašingtona dolazi samo dve nedelje nakon potpisivanja i istakao da danas u Beogradu nije samo delegacija DFC, već još pet američkih vladinih agencija, koje zajedno predstavljaju najveću ekonomsku moć američke vlade.

Boler je istakao da je DFC veoma posvećen poslu u regionu, jer, kako navodi, zajedno sa američkom vladom veruje u snagu i promenu regiona.

Najavio je da će novi direktor kancelarije DFC u Beogradu biti Džon Jovanović za kojeg je rekao da je američki patriota, ali i ponosan što su mu roditelji poreklom iz ovog regiona.

„Jovanović će predvoditi naše napore u ovoj zemlji i širem regionu“, rekao je Boler.

KOMENTARI7 komentara

 1. test01 says:

  haha Okupacioni upravnik je okupaciju i IZDAJU proglasio pobedom i istorijskim dogovorom. Neverovatno, stvarno NIJEDNA IZDAJA nije bila popracena sa ovoliko hvalospeva i fanfara... Pa Pinokio je prevazisao samog sebe sa ovim bljuvotinama. Srbija placa da gradi puteve za NATO i shiptare, Srbija se zaduzuje da popravlja razrusene zgrade da bi se zaoravila NATO agresija, Srbija "deli" Gazivode sa teroristima a Srbija poseduje Gazivode 100% kao i teritoriju Srpskog KiM.... Pa ljudi ne cudite se ovome sto vam se desava, ovome idiotizmu nema kraja!

  • Kosovac says:

   @ test01, …..Tako je, ovom idiotizmu nema kraja, zato što ga sorošoidni medijumi forsiraju. Pa onda političari pričaju šta god hoće, do mile volje. Pričaju, i rade. I pamet im ne smeta nimalo.

   • Ivana says:

    A glup i kukavički srpski narod ćuti i ćuti i dalje živi u neslozi, ljenosti, bahatosti, naivnosti, nepismenosti, zaostalosti itd. Nego đe nam je Putin da nas oslobodi zapadnog namesnika Vučića ili su im Sirijci veće braća od Srba e Rusi, Rusi?

    • Ivke says:

     Nismo ga zvali a on NE dolazi gde ga ne zovu bratom

 2. milanm says:

  Zasto se ne okrenemo sami sebi, ako uopste to i smemo, jer strah je veliki zgazice nas k'o crve veliki brat koji sedi u W. DC. Pricaj nam o tome ti za kojeg imam osecaj da si nas prodao za tapsanje po ramenu, a posle toga ide.... zna se :(

 3. Za Srbiju says:

  Umesto da plate ratnu odštetu i da zgrade Generalštaba poprave o svom trošku, mi ih oslobađamo svake krivice i prebacujemo je na sebe. A svi ovi infrastrukturni projekti, koji će da nas zaduže do grla, služe NATO da poveže Jadran i Crno more. Katastrofa.

 4. Ramonda Serbika says:

  Rana je još ŽIVA,ne zarasla jer je PREVIŠE DUBOKA.So,kojim se spremaju da je pospu,da bi kako oni misle zarasla,kod svakog ZDRAVOMISLEĆEG izaziva duboko gnušanje i prezir.Samo posle dvadeset godina oni nas PONOVO UBIJAJU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *