ВУЧИЋ ДОНЕО ОДЛУКУ И САОПШТИО ЈЕ: Идем сутра на Косово и Метохију!

VUČIĆ DONEO ODLUKU I SAOPŠTIO JE: Idem sutra na Kosovo i Metohiju!

8 septembra 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će posetiti Kosovo i Metohiju u subotu i nedelju i da će obići Gazivode.

„Očekujem, razume se, da sve protekne mirno i da tamo se na najnormalniji način obratim ljudima i ukažem koliko je značajno jezero Gazivode ne samo za Srbe na severu i jugu nego i Albance na Kosovu i Metohiji“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

„Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći moćda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću piodršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba“, dodao je predsednik.

Kako je naveo, pokušaće da se u „nemogućoj situaciji“ izbori.

„I boriću se jer osećam ogromnu odgovornost“, poručio je Vučić.

VUČIĆ PORUČIO KURTIJU: TO GOVORI O NJEGOVOM NEVASPITANJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da to što je lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pominjao njegovu 16-godišnju kćerku Milicu, samo govori o Kurtijevom nevaspitanju.

Kćerku srpskog predsednika je pomenuo lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Kurti, koji je istakao da su Vučić i Hašim Tači postali „toliko bliski prijatelji da preostaje još samo da Tačijev sin zaprosi Vučićevu kćerku“.

„Iz meni nepoznatog razloga, valjda zbog njihovih unutrašnjih potreba želeo je da pomene moju 16-godišnju kćerku Milicu“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara, nakon obraćanja javnosti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Kako je rekao Vučić, „svaki domaćin i otac bi mu ili zviznuo šamarčinu ili nešto drugo“.

„Ali, ja to ne mogu da uradim, jer sam predsednik Srbije. Ja to ne mogu ni da kažem. To samo govori o njegovom (Kurtijevom) nevaspitanju i niočemu više“, rekao je Vučić.

On je dodao da ne provodi dovoljno vremena sa svojom kćerkom i izrazio želju da po tom pitanju bude malo bolji u narednom periodu.

U šali je dodao da sebi po tom pitanju liči na oca iz filma „Mi nismo anđeli 2“ ili Roberta De Nira iz filma „Fokerovi“.

Vučić je istakao da to što mu je Kurti pominjao kćerku nikome ne bi prijalo, kao i što njemu ne prija što pojedini govore gluposti da je njegov sin Danilo Vučić menadžer fubalerima, a da je njegov brat vlasnik 100 kafana, iako nije vlasnik nijedne kafane.

VUČIĆ: NEĆEMO PREKINUTI DIJALOG SA PRIŠTINOM JER ŽELIMO MIR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir, ali ne u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

„Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednja 71 sata vodili tešku i neprimerenu, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

„Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja“, rekao je Vučić i dodao da je dvoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sa sve izjavama svedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

„Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje“, rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivi, uvek su to, kaže Srbi. Pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo, istakao je predsednik.

„Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanoto“, rekao je predsednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni sprečvanje Marka Đurićaponovo da pređe administrativni prelac.

Držlai su ga kaže 25 min na Brnjaku, a kada se Đurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacijuu u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

„Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalnom ponašanju jer nama je potreban mir, a trvenja i sukobi, ali je, kaže posle toga dobio zabranu posete Gazivodama.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su Evropi, kada dođu u Brisel kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

„Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog“, rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da ne se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

„Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima“, poručio je Vučić.

VUČIĆ: NADAM SE PRIJATELJSTVU SRBA I ALBANACA U BUDUĆNOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju, te da što se Albanaca tiče, nada se, kaže, da ćemo u godinama koje dolaze moći da uspostavimo i prijateljstvo sa Albancima.

„Nadam se. Sve drugo bilo bi katastrofalno za oba naroda“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, uoči sutrašnjeg odlaska na Kosovo i Metohiju.

Na pitanje šta ako Albanci pošalju policiju tokom njegove posete brani Gazovode, Vučić kaže da se nada da se to neće dogoditi.

„Mi smo sve uradili u skladu sa protokolom o posetama. Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Ja mislim i uveren sam da sve mora da protekne na sasvim normalan način“, rekao je Vučić.

Siguran je da nije ni u albanskom interesu da pokušaju da ponove ono što su učinili ranije sa Markom Đurićem.

„Sve što mogu da vam kažem to je da se to neće desiti. Niti sam spreman, niti je moguće da dozvolim da bilo ko pokuša da na takav način ponizi Srbiju“, poručio je Vučić.

VUČIĆ: DALEKO SMO OD POSTIZANJA BILO KAKVOG REŠENJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je postizanje rešenja za Kosovo i Metohiju pitanje svih pitanja, ali da smo daleko od bilo kakvog rešenja i da za to postoje spoljnopolitički razlozi, kao i razlozi koji se tiču odnosa Srba i Albanaca.

„Nikad nisam lagao građane Srbije, daleko smo od bilo kakvog rešenja, mnogo bih voleo da smo blizu, ali nismo. Postoje spoljnopolitički razlozi za to, kao i odnosi između Srba i Albanaca, mi smo između sebe daleko od bilo kakvog dogovora“, rekao je Vučić novinarima nakon obraćanja javnosti, u kojem je saopštio da će u subotu i nedelju posetiti južnu pokrajinu.

Vučić je naglasio da rešenja nema ukoliko postoji jasno i nedvosmisleno protivljenje velikih sila, a koje, kaže, i dalje postoji.

„Teško je to postići, ali zato je važno za nas da pokušavamo da više poštujemo jedni druge, govorim o nasim narodima i našim društvima, da ne gledamo jedni druge preko nišana i da ne posmatramo one druge kao lošije od sebe. Već da pokušavamo da gradimo mostove u budućnosti“, rekao je predsednik Srbije.

On, takođe, naglašava da je to politika koja može da spase i Srbe i Albance,a da je sve drugo katastrofa i približavanje kraja i za jedne i druge.

„Nadam se da ni jedni ni drugi neće izabrati ovo drugo“, zaključio je Vučić.

KOMENTARI3 komentara

  1. Hruscov says:

    Sve je ovo izmisljotina za javnost i dizanje tenzije za budale. Ostani frajeru na KiM, napravi sebi tamo kancelariju pa resi problem a ne iz Bg...budi pravi vodja pa reci "za mnom"!!!

  2. Nebeska Srbija says:

    Ovaj ne odustaje od ludila ..idi i ne vracaj se vise molim te!

  3. Miraš says:

    Kao i ranije nekoliko puta najverovatnije će sada Vučko lično da napravi uslugu vlastima u Prištini da imaju razlog da pošalju specijalnu kosovsku policiju ROSU na sever KIM. Možda neće poslati ROSU odmah tokom njegove posete, ali posle njegove posete biće samo gore preostalim Srbima na KIM. KFOR je već stigao na Gazivode i na druga bitna mesta severa KIM e sad samo da obezbede razloge sinhronizovanom akcijom i uz pomoć zvaničnog Beograda da ROSU trajno se rasporedi na severu KIM. Kada su u januaru 2017 poslali ruski voz sa napadnom dekoracijom i sa natpisima na 21 jeziku "Kosovo je Srbija", najveći uspeh toga bio je da su Šiptarima stvorili razlog da specijalna policija ROSU pojavi se ne severu KIM. Šarenim vozićem ne brani se KIM. Kopije poznatih srpskih fresaka ne mogu se koristiti kao kič po vozovima te tom prilikom napravili su i veoma neukusnu sprdačinu sa srednjovekovnim kulturnim blagom Srbije. Kada su Marko Djurić i Nikola Selaković u martu ove godine otišli u posetu KIM opet je najveći uspeh te posete bio da su doveli specijalne jedinice ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *