Вучић допутовао у Турску

Вучић допутовао у Турску

9 јула 2017

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у посету Турској током које ће се састати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и учествовати на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

Вучићу је приређен свечани дочек на аеродрому, а званични део посете почиње сутра.

Конгрес о нафти, који се ове године одржава у Истанбулу, највеће је светско окупљање у гасној и нафтној индустрији, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

На овогодишњем конгресу учествује више од 6.000 делегата, 50 министара и око 25.000 посетилаца Светске нафтне изложбе.

Вучић је раније најавио да ће гасовод „Турски ток“ бити тема његових будућих разговора током посете Турској, а можда и у Солуну, где ће у четвртак бити одржан самит Србије и Грчке.

Он је недавно новинарима рекао да ће током боравка у Турској то бити једна од главних тема.

Председник је навео да ће се састати са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а можда поново и са премијером Бугарске Бојком Борисовом, са којима ће разговарати о „Турском току“, који, преко наше земље, треба да иде до Мађарске.

„Волим мање да говорим о томе од пријатеља из Мађарске, да се мање радујемо унапред“, истакао је Вучић.

Истакао је да је потрошња гаса у Србији у првих шест месеци већа за 40 одсто него прошле године, што говори о расту индустријске производње, бољим плаћањима, као и да измирујемо обавезе на време.

Сада су, због тога, и други заинтересованији да продају гас Србији.

Подвукао је да је питање енергетске безбедности Србије је једно од кључних.

„Дакле, Руси раде Турски ток и они преломе цевовод близу турско-бугарске границе и он иде ка Истанбулу и највећим турским градовима. Раније је била идеја да се даље иде кроз Турску, Грчку, Македонију и Србију. Данас постоји још реалнија идеја пошто Бугари праве Европски центар за примање гаса са разлицитих страна. А највећим делом је то руски гас“, објаснио је недавно Вучић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u