Vučić dovodi šeika i u BiH

Vučić dovodi šeika i u BiH

3 avgusta 2013

Šeik-i-VučićAleksandar Vučić izrazio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ spremnost da posreduje kod prestolonaslednika UAE u cilju uspostavljanja poslovne saradnje sa BiH, prenosi B92.

Izjava vicepremijera Srbije podstakla je sarajevski dnevnik da uputi oštru kritiku domaćim političarima zbog neuspeha u privlačenju značajnih investicija.

„U septembru očekujem do sada najznačajniju posetu šeika Mohameda Srbiji. Naravno, ja svoju zemlju volim, ali nimalo mi neće teško pasti da preporučim Bosnu i Hercegovinu mom prijatelju i uveren sam da će prihvatiti dobru komunikaciju i dobra poznanstva sa ljudima iz vaše zemlje“, rekao je Vučić.

„Avaz“ piše da bogati arapski investitori najavljuju velika ulaganja u Srbiju, a Turci u Hrvatsku, a da BiH zaobilaze u širokom luku i ocenjuje da Vučićeva želja da posreduje kod šeika Muhameda da višemilionskim ulaganjima pomogne i BiH kao što je Srbiji, predstavlja „‘šamar’ političarima i diplomatama BiH“.

Za ulaganja u Srbiju pre svega treba odati priznanje srpskim političarima i diplomatama koji su skoro preko noći uspeli da privuku investitore iz bogatih arapskih zemalja iz kojih se to, delom i zbog određenih predrasuda, ipak, najmanje očekivalo, ističe list.

List podseća da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati u srpski Jat uložili 100 miliona dolara, dok „BiH Erlajnz“ propada, i ukazuje da su pompeznim najavama da će dovesti arapske investicije u BiH, Haris Silajdžić i Bakir Izetbegović godinama pokušavali da dobiju izbore.

List navodi da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović „svako malo obleće Ankaru“, a da je Turska po obimu investicija u BiH na devetom mestu.

„Koristi je, evidentno, imao samo on. Isto je sa fantomskim investitorom Sulejmanom el-Šidijem, koji je najavio ulaganje stotina miliona, da bi se ispostavila da je oštetio BiH skoro za isti iznos, tvrdi list.

Inače, navodi „Avaz“, prema zvaničnim podacima, arapske zemlje nekoliko desetina puta su više novca uložile u Srbiju nego u BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *