ВУЧИЋ: Ево шта се дешавало током преговора!

VUČIĆ: Evo šta se dešavalo tokom pregovora!

22 juna 2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja poslanicima u parlamentu izveštaj o toku pregovora sa Prištinom i o stanju na Kosovu i Metohiji. On je na početku izlaganja rekao da pred nama nije lak zadatak.

„Nije vreme za očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje“, rekao je Vučić.On je dodao da se problem ne rešava odlaganjem i da je potreban strateški pogled u budućnost.

„Srba na Kosovu i Metohiji nema više od 95.000, a Albanaca nema više od 1.350.000. Odnos Srba prema Albancima je 1:15“, rekao je on.

„To dovoljno govori o težini sa kojom se suočava naš narod i naša država. Uradili smo mnogo toga čime možemo da se ponosimo. Prosečno smo davali oko 500 miliona evra za naš narod godišnje. 2020. i 2021. završićemo sa čak 800 miliona evra datih za narod južne srpske pokrajine“, naveo je Vučić.

„Iseljavaju se Albanci sa KiM, ali se iseljavaju i Srbi“, upozorio je predsednik.

On je poručio da nama nije potreban zamrznuti konflikt na KiM, jer ako ne dođe do kompromisnog rešenja možemo da dođemo u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt.

Vučić je rekao da ljudi u Beogradu koji sede po kafićima lako pričaju o tome kako nam je potreban zamrznuti konflit, ali da tako ne misli naš narod koji živi u teškim uslovima na KiM i pogotovo u srpskim enklavama.

„Oni ne žive na način kao mi ovde, već mnogo teže i zato žele da pregovori postoje da bismo mogli bilo kada u bućnosti da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Ako ne, onda ćemo doći u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt“, naveo je Vučić.

Predsednik ističe da to nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažnuji već da je pitanje ko ima pravo i ko želi ili ne želi da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima sanducima ili da učini sve što je moguće da takvu situaciju izbegne.

Vučić dodaje da može, takođe, u Beogradu da čuje kako je bitno samo da što više prolazi vreme po pitanju KiM pošto ćemo mi biti sve jači, a Kosovo sve slabije.

Kako kaže, ekonomski je to tačno, a pitanje da li je tačno i politički.

Vučić napominje da zapadne sile svoj sud neće promeniti šta god da se desi i da će se i dalje zalagati za nezavisno Kosovo ili otcepljenje Kosova od Srbije po svaku cenu.

Vučić na posebnoj sednici parlamenta predstavlja Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. godine do juna ove godine, kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna ove godine.

KOMENTARI14 komentara

 1. Ivana says:

  Mrš smeće izdajničko ti i tvoji okupatori.

 2. opet ja says:

  Prvo je trebalo da uhapsi Kurtija zbog više počinjenih krivičnih dela, a onda da uletimo sa vojskom i policijom i preuzmemo kontrolu nad Kosovom. E onda mogu neki pregovori koje ćemo mi da odugovlačimo. Ali čim ovaj kriminalac i izdajnik pominje koliko Srba, a koliko Šiptara ima na Kosovu jasno je da mu je na pameti samo priznanje nezavisnosti uz neke male ustupke za autonomiju Srba.

  • doktrina soka says:

   JBT. ala je glup,samo jedna redarstvena akcija i odose Sipci preko Prokletija,pa Plenkovic je te savete davao Ukrajini,a on pojma nema,nema jer ima da slusa odose mu deca u ralje njegovih gospodara,to mu je napravila CIA I DEA,uzeli mu decu za taoce a Belivuk je kolaterala. On laze ,da se vidi kroz celofan.

   • doktrina soka says:

    P.S. Jovanjica nije njihova to su posadili strani placenici iz BIA,policija je i cuva, da dodatno zrade na trzistu droge,da nije tako davno bi ju onaj glavonja iz policije preorao,mediji sada cute i nikom nista lepa ona konoplja.

  • Mussa Kessedžija says:

   Bolje je da se vi što pre probudite.

 3. da da says:

  Da li je moguće da predsednik jedne zemlje izjavi ovakvu glupost.

 4. milorad5 says:

  tih milion i dvesta hiljada albanaca na kosovu su strani useljenici iz albanije,na delu je sve vreme klasična okupacija i preotiumanje teritorije od nas i jedini način kako to može da se reši je TENKOVIMA a još bolje AVIONIMA HAUBICAMA I DRONOVIMA jer RAZBOJNICI koji upadaju preko naše granice na NAŠU zemlju u NAŠU DRŽAVU drugačije neće otićiu niti će se ikada postići bilo kakav dogovor sa njiam.Evo sad neki fantomski albanci iz preševske doline.Pa njih tamo do pre ne više od 30 god nije BILO UOPŠTE sem u TRAGOVIMA, a danas izigravaju AUTOHTONO STANOVNIŠTVO koje tu navodno živi 5000 god.ALO nemojmo se zavaravati, oni će nas napasti prvom prilikom, jer im je jasno da NIKADA, dok postoji srbija oni neće biti bezbedni sa opljačkanim plenom na tudjoj zemlji koju su oteli a NIDU ni blizu sposobni da SAMI to urade:ZATO je najpametnije da a ko želimo normalne odnose sa EU RASTURIMO šiptare na kosovu i proteramo strano stanovništvo inače će oni stalno da nam prave probelme.Ja msilim da se ovi naši neprijatelji iz EU prosto ČUDE što ne zavrnemo šiju šiptarskim papcima po kratkom postupku jer svako drugi bi to uradio do sada 1000x.Dokle god mi8 tolerišemo njihova iživljavanja dotle će ibiti pritisaka iz USA i EU,ali ako rešimo to kako treba da se reši druga će pesma da se peva odatle.Za špočetak treba instalirati ruske i kineske baze ovde a onda pocepati šiptare i eto mirta na balkanu.Ako ovde budu stacinirane rakete čak i kratkog dometa malo siutra će da se meša neko u naš obračun sa šiptarskim bandama.Eto to je recept inače će nas polako iscrpeti i iskrvarićemo u utzaludnom traženju pravde,nema pravde dok je sami ne uzmemo u ruke bre.

  • Mussa Kessedžija says:

   Ovo šta predlažete, zar niste već isprobali? Izgleda vama nikad dosta.

 5. test01 says:

  Sve je unistio i potpisao sto su mu trazili jer ga drze u saci, imaju podatke o svim ubistvima i kriminalom sa kojima je prvorodjeni povezan a na kraju i pare su mu u zapadnim bankama. Treba da potpise i preda im Srpski KiM azna da ce za to da ode i fotelja a bogami i glava.

 6. Gagi says:

  Koga vise interesuje STA se prica i kojekakva obrazlozenja. Zar nemamo svakodnevno ispiranje mozga i price raznih analiticara. Sve mi znamo i sve nam je objasnjeno, upoznati smo sa svim problemima. Nas obican Srpski narod (ne gradjane) interesuju rezultati, gde nam je zavrsila decenijski stvarana imovina, da li je ono deseto siptarsko krsteno dete pucalo na nas. Koliko se Srpski narod zaduzio proteklih decenija za servisiranje penzija vojnih oficira koji nisu odbranili narod. Ko nam i dalje rusi spomenike i svetinje bez ikakvih sankcija. Koji nam to neprijatelji pevaju u Beogradu i uveseljavaju nas. Sto se prave zicare i fontane a ne kanalizacija narodu. Joooj koliko toga nakaradnog ima, mnogo je tih nekih pitanja a odgovori su krajnje nemusti i jadni. Kristalno je vidljivo da je narod podeljen, na lopove i bahate koje drzava stiti i na Srpski narod koji svakog meseca dobija sve vece racune. Nije dobro.

 7. Rista says:

  Nije problem šta Vučić priča sve dok zna da narod neće prihvatiti nikakvo polovično rešenje, ni po koju cenu. Ovo što on priča deluje kurvanjski prema Srbima ali isto tako deluje i Zapadu. On te fraze tuče već skoro celu jednu deceniju. Problem je samo ako ga Ameri nagovore da raspiše referendum. E, ako se to dogodi, onda ćemo glat izgubiti Kosovo. Ko će narod ubediti da ne izađe na namešteni referendum? Niko živi jer će smatrati da će svi izjaviti da od priznanja nema ništa. Taj referendum bi bio presudna greška Srba. S druge strane, Vučić zna da ako prizna Kosovo mora da beži. On u Srbiji neće preživeti. Rusija ga neće primiti, bar tako ja mislim. Zapadu ne treba ni pod razno a i ako ga Zapad primi, to će mu biti zadnje primanje. On jednostavno nema gde i dokle god je tako, neka trabunja. Ubeđen sam da Vučić zna šta bi bilo ako bude. Ni Zapad nije previše oduševljen jer on to podmeće već godinama. Te teški pritisci, te teško nama, te malo Srba ostalo...Zapad oće samo jedno ali on to jedno nije nikad rekao i još uvek izjavljuje da neće priznati Kosovo kao državu. Mislite da Zapad pomalo ne pada u magle besa? Još jedna tiha opasnost vreba Srbe i Srbiju, a to je promena Ustava. Ako nam to provuku kroz referendum, postoji mogućnost da vidimo i ono lice Vučića koje ne želimo da vidimo. Srbi, za živu glavu ne prihvatajte te dve vrste referenduma. Oni su oba podmetačina i koštaće nas više nego što možemo podneti. Postoji realna mogućnost da su poneka poglavlja spremili američki stručnjaci i postoji mogućnost raznih kombinacija ako se tako nešto uvuče u Ustav. Od kada je Vučić postavljen na vlast, mene je uvek jelo pitanje Ustava i Vučićeve reči nakon "izbora" da će raditi na promeni Ustava. Budite sigurni da se s promenom Ustava menja i Srbija. Bolje reći, umanjuje se definitivno. Ja sam od početka bio ubeđen da Vučić neće prihvatiti otcepljenje Kosova sve dok ne promeni Ustav i mirno sam posmatrao sva previranja do danas. Ali...vreme mira je na isteku, promena Ustava je definitivno na stolu. Ako su do danas i izvršene neke beznačajne promene, to je samo proba da se vidi da li će moći da izmene Ustav a da narod ne obrati previše pažnje.

 8. Rista says:

  Mene je izuzetno iznenadila pobeda Vučića a pogotovo kasnija podrška dobrog dela Srba. A iznenadilo me je jer je Vučić dva puta, čak i pre nego je izabran(verovatno je znao da će biti postavljen za precednika) jasno i glasno izjavio da ćemo morati menjati Ustav. Još onda sam zapenio na te njegove reči koje je rekao prvi put kada se vratio iz Njujorka a drugi put kada je reklamirao sebe za izbore. Iznenadilo me je i kako je lako prošlo njegovo mahanje Stautom SNS kojim je mahao pre izbora i kao dokazivao da ga SNS ima. SNS je dobila pravo na nastup tek kada je priznata kao stranka od onog famoznog udruženja i komande "demokratskih" Stranaka u Briselu, čini mi se. Ta komanda je kao i Vatikan. Dakle, Vučićeva stranka je prvo priznata od Brisela a onda je Statut stranke napisan u Holandiji na stranom jeziku ali ne znam čijem. Mislim da nije ni nemački ni engleski. Tak kasnije je preveden. Međutim, najviše me je iznenadila gotovo nikakva rekacija na te Vučićeve reči. Ja to nisam nikad zaboravio i danas smatram da se baš čeka promena Ustava pa da se onda krene. Onda sam bio protiv Vučića do besvesti i takođe pisao o tim njegovim izjavama i šta one znače, ali vremenom sam video da Srbi na to nisu skoro ni obratili pažnju. Čudo jedno. Takođe me uvek iznervira kada Rusi kažu "ako narod Srbije odluči da prizna Kosovo državu, mi ćemo prihvatiti". To isto kao i Vučićevo opisivanje opasnosti i malog broja Srba na Kosovu. Uostalom, nisu Rusi zaduženi da brane naše Kosovo osim onoga što su do danas pomogli u UN. Vreme kada sam se ja zanosio da će nam Rusi više pomoći je definitivno prošlo kada su nam uveli sankcije i na kraju kada su napustili Kosovo. Opet, njihova stvar. I ono malo teoretske podrške je ipak podrška i bar imamo neku utehu da bar Rusi nisu otvoreno protiv nas. A šta će biti u Srbiji i sa Vučićem, mene stvarno plaši. Ne dal će neko Vučiću odseći glavu, nego dal će stvarno menjati Ustav da bi priznao Kosovo državu. To vreme je tu ispred nas.

 9. Gagi says:

  Secam se kako je to nekada bilo. Seki iz Haga na telefonskoj sednici naredio da Radikali naprave koaliciju sa Demokratama za predstojece izbore. Toma i AV se naljutili i napustili stranku, osnovali "svoju". Posle par godina organizaciona struktura stranke se drasticno promenila, vecinu danasnje stranke cine bivse demokrate i veliki broj onih koji su bili u DOS-u. Danas vlada DOS sa radikalskim predsednikom, izuzetno dobra dobitna kombinacija za Srpski narod. Svi preprodavci nasih zivota su abolirani i sada imaju zadatak da nas odvedu u srecnu EU katolicku buducnost.

  • Kosovac says:

   @ Gagi, …..Nešto te sećanje ne služi dobro. Ni Radikalima a ni Demokretenima nije padala na pamet međusobna koalicija zato što se oni prirodno nisu podnosili. Dolazila je u obzir samo koalicija Radikala i Socijalista (Ivica Dačić), ili naravno koalicija Demokrata i Socijalista (Ivica Dačić). Svi smo mislili da će Radikali i Socijalisti lako osvojiti vlast, a pojavio se štos da su Demokrate molili Ivicu Dačića da krene sa njima, naročito Mlađan Dinkić. Demokrate su bile svesne parole „Ili Ivica, ili Marica“. Uspeli su da prigrle Ivicu, tako da se na snimku po njihovim veselim licima ispostavilo da je marica izbegnuta. Prethodno je Ivica išao na konsultacije u Brisel, pa u Moskvu kod Putina, izgleda da su mu svi oni naredili da uđe u koaliciju sa Demokratama. ……….Čak je tadašnji radikal Tomislav Nikolić u skupštini javno opominjao svoje poslanike da ne kritikuju mnogo i ne ljute Ivicu Dačića, računao je na koaliciju. Ali to je bilo perfektno kurvanje Ivice Dačića, čas sa Radikalima, čas sa Demokratama, 'oću piškim, neću piškim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *