Vučić: Hitno mora de se reši slučaj napada na Vuka Draškovića

Vučić: Hitno mora de se reši slučaj napada na Vuka Draškovića

9 avgusta 2013

Aleksandar vucicPrvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas da pravosudni organi hitno rasvetli slučaj napada na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, koji se dogodio u Budvi 2000. godine.

U saopštenju povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Službe državne bezbednosti bila osuđena za taj zločin, Vučić je poručio da je pravda zaista pravda samo onda kada je efikasna.

Prema njegovim rečima, za ovakva krivična dela u razvijenim državama kazna se izriče nakon godinu dana.

Borba protiv kriminala, poručio je Vučić, ima efekat samo ako je otkrivanje i kažnjavanje krivičnih dela brzo.

„Tražim da ograni srpskog pravosuđa hitno rasvetle ovaj težak zločin. Naša poruka Srbiji, njenim građanima, ali i celom svetu mora da bude jasna i nedvosmislena – zločin se ne isplati, a počinioci zločina, u skladu sa zakonom, moraju biti kažnjeni”, istakao je vicepremijer u pisanoj izjavi za medije.

Vučić je naglasio da se nikada nije mešao u rad pravosuđa u konkretnim predmetima, pa ni ovom prilikom zato neće komentarisati rad sudija i tužilaca, ali država kao organizovana društvena zajednica ima pravo i dužnost da počinioce krivičnih dela kažnjava, a u prošlosti ona nije bila u stanju da otkrije ko je počinio ovaj zločin i time je taj zločin praštala.

Rezultat je, prema njegovim rečima, da 13 godina nakon napada na Draškovića nije poznato ko je to učinio niti ko je pomagao onima koji su to pucali.

„Ovakvi zločini se ne praštaju. Mogu da mislim o Vuku Draškoviću šta hoću, ali niko nema pravo da ubija ljude ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara. Zločin zaslužuje efikasnu pravdu. Onaj ko zaslužuje kaznu ne treba na nju da čeka 30 godina”, rekao je Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *