ВУЧИЋ ХИТНО ПУТУЈЕ У НЕМАЧКУ: Ангела Меркел износи план за Косово

ВУЧИЋ ХИТНО ПУТУЈЕ У НЕМАЧКУ: Ангела Меркел износи план за Косово

7 фебруара 2020

Косово, европске интеграције и нова методологија проширење ЕУ биће главне теме разговора нашег председника Александра Вучића и Ангеле Меркел.

– Ускоро очекујем сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Берлину, у наредних месец дана – рекао је Вучић.Ова информација долази дан након што је објављено да ће специјални известилац ЕУ у преговорима Београда и Приштине бити словак Мирослав Лајчак, и то управо на предлог Ангеле Меркел. Очекује се, зато, да на састанку Вучића и Меркелове буде речи и о задужењима и будућем ангажману Лајчака.

– Сигурно је да ће добар део разговора Вучића са Меркеловом бити посвећен новом изасланику за преговоре Београда и Приштине и његовој будућој агенди. Вучић би могао да сазна и у ком смеру ће преговори под Лајчаковим вођењем ићи. Засад је то непознаница и наша страна има резерву, будући да Лајчак долази из Словачке, земље која није признала тзв. Косово, па ће се потрудити да покаже како он не заступа интересе своје земље, већ ЕУ – каже извор.

Вучић је јуче навео да не може да потврди ни да демантује информацију да ће одлажећи словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак бити специјални изасланик ЕУ у преговорима Београда и Приштине, наводећи да не би искључио ту могућност, али је истакао да ће та особа свакако бити под снажним утицајем Берлина.

– Мислим да сам тиме све рекао – рекао је Вучић.

Он је рекао да је Лајчак искусан, веома образован и интелигентан човек, који има изузетну сарадњу са Берлином. Упитан да ли мисли да ће и даље главну реч у преговорима водити Берлин. Вучић је рекао да и даље то мисли на основу информација које има.

Вучић је рекао да би „било добро да седне да разговара“ са Аљбином Куртијем и да је добра вест што Курти размишља о укидању такса.

– Важно је да се укину таксе, да може да се разговара. Курти мора да погледа и да разуме ствари да ствари нису тако једноставне и како му изгледају када седите у опозицији и можете да причате без икакве одговорности – каже Вучић.

Он је истакао да је најава о укидању такса важна, јер су оне у кратком временском периоду донеле толико штете, наводећи да ће бити потребно много времена да се од њих опоравимо.

Вучић је рекао да би укидања такса било очекивано и да би много значило због снабдевања Срба и напретка економије.

Упитан да ли може да седне за сто са Куртијем упркос претећим порукама Београду, Вучић је рекао да је он избор албанског народа и да ми не можемо одређивати ко је представник албанског народа, као што се не може доводити у путање ни то ко је изабрани представник српског народа, Српска листа.

Вучић је указао на то да са Куртијеве приче о геноциду сумануте, или на то да ће се наоружавати, али да то неће уплашити Србију.

– Нема ништа од тога, ви радите свој посао, ми ћемо свој – поручио је Вучић.

Он је додао да је поносан на то да у последњих осам година нисмо имали разне сукобе, већ троструко мање инцидената на националној основи.– Наш циљ је да обезбедимо мир и да градимо земљу – истакао је председник.

Вучић је рекао да разговора увек мора да буде и да је боље да се разговара јер се тако чува мир.

– Ако немате мир, ништа не може да се учини. Лакше ми је да опсујем неког Албанца или неког другог, али кад подилазите емоцијама људи, бићете популарни, али мој посао није да то радим, већ размишљам о томе шта сутра – рекао је Вучић.

Упитан шта значи систем економског и политичког реципроцитета, Вучић је рекао да Курти мора да пронађе нешто што ће понудити свом народу.

– Он принципом реципроцитета хоће да каже држава једнако као и Србија. Ми не можемо да уводимо принципе реципроцитета јер не сматрамо Косово државом. А плашим се да би то било лоше за њих – рекао је Вучић.

Он каже да постоји много проблема са КиМ, али да свако потезање неког од тих питања, попут таблица, енергетике, од стране Приштине значи и формирање Заједнице српских општина.

– Ако мисле да било шта потежу, онда прво и пре свега ЗСО мора да буде у потпуности испуњено – рекао је Вучић.

(Blic)

KOMENTARI2 коментара

  1. milorad2 says:

    opa počeli su "planovi" i "planovi".Izgleda da imamo RAZNE "planove"..anglo-američki plan,pa nemački plan pa izgleda ima i francuski plan nešto italijani "planiraju". Vrlo interesantni planovi oko naše IMOVINE,sve oni tako planiraju kako da je OTMU:)Medjutim ima i SRBSKI plan a iza tog plana stoje i RUSKI planovi i KINESKI planovi a i njihovo ORUŽJE i ARMIJE zlu netrebalo.Ajd sad da vidimo šta bi nemci da im se DA na kosovu.Stalno tako oni traže nešto DAJDE ovo DAJTE ono.A što da im DAJEMO bilo šta? Mislim da je vreme da shvate da neće ništa DOBITI, da mogu samo da KUPE ako im nešto treba sa kosova a da vlasnici i prodavci nisu šiptari, oni mogu da kupe od šiptara i ajfelovu kulu, ako im francuzi dozvole da udju u POSED posle kupovine:)Mislim da je vreme da g.Vučić objasni gdji. Merkel da je vreme UCENA prošlo i da je to pogešan pristup Srbiji DANAS.Kada povuku priznanje lažne države onda će moći i da pazare na kosovu ovako ne mož ni da kupe:)ni oni ni amerikanci a ako misle da će da nam prete šiptarima i ustašam tu su se malo zajeb.Stavri su se PROMENILE ne samo u srbiji ili na kosovu nego SVUDA okolo.

  2. garo says:

    U Lajcak, to djubre koje na prevaru odvoji Crnu Goru od Srbije, vraca se a to moze da znaci da nam se nepise dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u