ВУЧИЋ ХИТНО ПУТУЈЕ У НЕМАЧКУ: Ангела Меркел износи план за Косово

VUČIĆ HITNO PUTUJE U NEMAČKU: Angela Merkel iznosi plan za Kosovo

7 februara 2020

Kosovo, evropske integracije i nova metodologija proširenje EU biće glavne teme razgovora našeg predsednika Aleksandra Vučića i Angele Merkel.

– Uskoro očekujem susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, u narednih mesec dana – rekao je Vučić.Ova informacija dolazi dan nakon što je objavljeno da će specijalni izvestilac EU u pregovorima Beograda i Prištine biti slovak Miroslav Lajčak, i to upravo na predlog Angele Merkel. Očekuje se, zato, da na sastanku Vučića i Merkelove bude reči i o zaduženjima i budućem angažmanu Lajčaka.

– Sigurno je da će dobar deo razgovora Vučića sa Merkelovom biti posvećen novom izaslaniku za pregovore Beograda i Prištine i njegovoj budućoj agendi. Vučić bi mogao da sazna i u kom smeru će pregovori pod Lajčakovim vođenjem ići. Zasad je to nepoznanica i naša strana ima rezervu, budući da Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo, pa će se potruditi da pokaže kako on ne zastupa interese svoje zemlje, već EU – kaže izvor.

Vučić je juče naveo da ne može da potvrdi ni da demantuje informaciju da će odlažeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine, navodeći da ne bi isključio tu mogućnost, ali je istakao da će ta osoba svakako biti pod snažnim uticajem Berlina.

– Mislim da sam time sve rekao – rekao je Vučić.

On je rekao da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom. Upitan da li misli da će i dalje glavnu reč u pregovorima voditi Berlin. Vučić je rekao da i dalje to misli na osnovu informacija koje ima.

Vučić je rekao da bi „bilo dobro da sedne da razgovara“ sa Aljbinom Kurtijem i da je dobra vest što Kurti razmišlja o ukidanju taksa.

– Važno je da se ukinu takse, da može da se razgovara. Kurti mora da pogleda i da razume stvari da stvari nisu tako jednostavne i kako mu izgledaju kada sedite u opoziciji i možete da pričate bez ikakve odgovornosti – kaže Vučić.

On je istakao da je najava o ukidanju taksa važna, jer su one u kratkom vremenskom periodu donele toliko štete, navodeći da će biti potrebno mnogo vremena da se od njih oporavimo.

Vučić je rekao da bi ukidanja taksa bilo očekivano i da bi mnogo značilo zbog snabdevanja Srba i napretka ekonomije.

Upitan da li može da sedne za sto sa Kurtijem uprkos pretećim porukama Beogradu, Vučić je rekao da je on izbor albanskog naroda i da mi ne možemo određivati ko je predstavnik albanskog naroda, kao što se ne može dovoditi u putanje ni to ko je izabrani predstavnik srpskog naroda, Srpska lista.

Vučić je ukazao na to da sa Kurtijeve priče o genocidu sumanute, ili na to da će se naoružavati, ali da to neće uplašiti Srbiju.

– Nema ništa od toga, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj – poručio je Vučić.

On je dodao da je ponosan na to da u poslednjih osam godina nismo imali razne sukobe, već trostruko manje incidenata na nacionalnoj osnovi.– Naš cilj je da obezbedimo mir i da gradimo zemlju – istakao je predsednik.

Vučić je rekao da razgovora uvek mora da bude i da je bolje da se razgovara jer se tako čuva mir.

– Ako nemate mir, ništa ne može da se učini. Lakše mi je da opsujem nekog Albanca ili nekog drugog, ali kad podilazite emocijama ljudi, bićete popularni, ali moj posao nije da to radim, već razmišljam o tome šta sutra – rekao je Vučić.

Upitan šta znači sistem ekonomskog i političkog reciprociteta, Vučić je rekao da Kurti mora da pronađe nešto što će ponuditi svom narodu.

– On principom reciprociteta hoće da kaže država jednako kao i Srbija. Mi ne možemo da uvodimo principe reciprociteta jer ne smatramo Kosovo državom. A plašim se da bi to bilo loše za njih – rekao je Vučić.

On kaže da postoji mnogo problema sa KiM, ali da svako potezanje nekog od tih pitanja, poput tablica, energetike, od strane Prištine znači i formiranje Zajednice srpskih opština.

– Ako misle da bilo šta potežu, onda prvo i pre svega ZSO mora da bude u potpunosti ispunjeno – rekao je Vučić.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    opa počeli su "planovi" i "planovi".Izgleda da imamo RAZNE "planove"..anglo-američki plan,pa nemački plan pa izgleda ima i francuski plan nešto italijani "planiraju". Vrlo interesantni planovi oko naše IMOVINE,sve oni tako planiraju kako da je OTMU:)Medjutim ima i SRBSKI plan a iza tog plana stoje i RUSKI planovi i KINESKI planovi a i njihovo ORUŽJE i ARMIJE zlu netrebalo.Ajd sad da vidimo šta bi nemci da im se DA na kosovu.Stalno tako oni traže nešto DAJDE ovo DAJTE ono.A što da im DAJEMO bilo šta? Mislim da je vreme da shvate da neće ništa DOBITI, da mogu samo da KUPE ako im nešto treba sa kosova a da vlasnici i prodavci nisu šiptari, oni mogu da kupe od šiptara i ajfelovu kulu, ako im francuzi dozvole da udju u POSED posle kupovine:)Mislim da je vreme da g.Vučić objasni gdji. Merkel da je vreme UCENA prošlo i da je to pogešan pristup Srbiji DANAS.Kada povuku priznanje lažne države onda će moći i da pazare na kosovu ovako ne mož ni da kupe:)ni oni ni amerikanci a ako misle da će da nam prete šiptarima i ustašam tu su se malo zajeb.Stavri su se PROMENILE ne samo u srbiji ili na kosovu nego SVUDA okolo.

  2. garo says:

    U Lajcak, to djubre koje na prevaru odvoji Crnu Goru od Srbije, vraca se a to moze da znaci da nam se nepise dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *