Вучић и 5 премијера код Федерике Могерини: О чему су причали?

Вучић и 5 премијера код Федерике Могерини: О чему су причали?

25 маја 2017

У згради Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) у Бриселу одржана је неформална вечера високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини са премијерима западнобалканске шесторке, међу којима је и премијер Србије Александар Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је после састанка, да су лидери Западног Балкана разумели потребу за одржањем и очувањем мира и стабилности.

Вучић је навео да је разговор са Федериком Могерини био конструктиван и да је протекао у добром тону.

– Чини ми се да смо добро разумели да нам је посао да очувамо мир и стабилност, да напредујемо на нашем европском путу и да међусобно сарађујемо. Оно што је за мене значајно јесте да сам поновио идеју о стварању јединствене економске зоне односно јединственог тржишта за Западни Балкан – поручио је Вућић.

Према његовим речима, то није лако и једноставно, али јесте предуслов за већи привредни раст, више инвестиција, за смањење тршкова, бржи промет робе капитала и људи преко наших територија.

– То није замена за европски пут, али је боље да имате тржиште од 20 милиона него од једног до осам милона колико има Србија – додао је Вучић.

Нећемо да гурамо под тепих

Премијер Србије је нагласио да се са колегама из региона договорио да се о конкретним проблемима разговара, да се „ствари не стављају под тепих“ и да лидери у региону ураде све како би обезбедили да људи на Западном Балкану буду спокојнији. Он је изнео наду да ће оваквих састанака бити још и у Бриселу, али и на територији Западног Балкана.

– Још једанпут сам кандидовао и добио широку подршку да у наставку Берлинске конференције, после Трста, следећи домаћин буде Ниш. Мислим да су сви лидери Западног Балкан за то. Остаје само да се ЕУ сагласи – поручио је српски премијер.

Радник српске амбасаде није починио злочин

Вучић је рекао да је разговарао са мандатаром за састав македонске владе Зораном Заевим, који му је пришао и да је у коректном разговору на неки начин дошло до разјашњења неких изјава које су дате у току кампање у Македонији, као и да су се сложили да ће јачати односе две земље.

– Заев је био коректан вечерас. Ја не желим да говори о приватним односима. Желимо да имамо добре односе са Македонијом и имаћемо их – поручио је Вучић и додао да није чуо да је радник српске амбасаде у Скопљу који се појавио у Собрању „учествовао у организовању или починио кривично дело“.

Само Рама неформалан

Лидери земаља региона били су позвани на неформалан разговор, а поједини су се тако и обукли. Наиме, премијер Албаније Еди Рама стигао је у „мало опуштенијем“ издању – на себи је имао мајицу, обуо је патике. Ипак, судећи према фотографијама, остао је „усамљен“ у лежерном стилу. Остали премијери били су „класично“ обучени.

Упитан за европску перспективу региона, премијер Србије каже да је већи скептик од црногорског премијера који је вечерас изјавио да Црну Гору види у ЕУ за пет година.

Вучић каже да регион мора да буде на европском путу и јача првенствено владавину прва и економију, али и да се међусобно сарађује на Западном Балкану.

– Не мислим да регион треба да чека, већ мора да иде напред политички и економски и да се избегну сви проблеми, несугласице и евентуални сукоби. Ако то урадимо онда да ли ћете бити у ЕУ 2020. 2022. или 2024. и није више апсолутно најважније питање – закључио је Вучић после сатанка са премијерима земаља Западног Балкана у Бриселу.

Могеринијева: Потврђена посвећеност раду на евроинтеграцијама 

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је да су сви присутни на неформалној вечери у Бриселу потврдили пуну посвећеност наставку рада у правцу процеса евроинтеграција, као што је то потврдила и ЕУ у марту ове године на Европском савету.

Присутни су поновили своју решеност и снажан заједнички интерес за јачање сарадње и остваривање опипљивих резултата у животима грађана региона, наводи се у саопштењу објављеном на сајту високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност.

Они су нагласили и своју посвећеност добросуседским односима и продубљивању регионалног разумевања, кроз узајамно поштовање и сарадњу.

Могерини је охрабрила шест премијера да убрзају рад неопходан како би се испунила очекивања њихових грађана и да би се приближили будућности у ЕУ, наводи се у саопштењу.

Неформалној вечери су, поред председника Владе Србије, присуствовали премијер Црне Горе Душко Марковић, Косова Иса Мустафа, председник Савета министара БиХ Денис Звиздић, премијер Албаније Еди Рама и мандатар за састав нове македонске Владе Зоран Заев.

Скупу су претходили су билатерални састанци шефице дипломатије ЕУ са премијерима Западног Балкана.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u