ВУЧИЋ И ТАЧИ У ДЕБАТИ: „Да ли ме воли? Не! Ни ја њега не волим уопште!“

VUČIĆ I TAČI U DEBATI: „Da li me voli? Ne! Ni ja njega ne volim uopšte!“

25 avgusta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači učestvovali su večeras u debati „Nove perspektive proširenja EU“ u okviru „Političkih razgovora“ na Evropskom forumu Alpbah.

Vučić je apelovao na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da reše problem Kosova i Metohije, jer ako se dođe do rešenja, to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vremena, a i Tači je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati, prenosi Tanjug.Vučić je rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

„Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem?“, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

„Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu i ostaće tako i narednih sto godina. Ko će da reši taj problem ako mi ne budemo u mogućnosti?“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlji, uključujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da „svetu zemlju“ Albancima, a istovremeno na Zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

„Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu — šta to radite. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu“, poručio je Vučić podsećajući da je hiljadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

Preneo je da je pitao kancelara Sebastijana Kurca i evropskog komesara Johanesa Hana, pravog prijatelja Srbije, da podrže ne samo naš region, već i dijalog Beograda i Prištine.

„Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli — ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovaramo i pokušamo da rešavamo problem koji postoji dvesta godina. Ako budemo u mogućnosti da pronađemo rešenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti“, kazao je on.

Srbija neće proterati Albance preko Prokletija

Vučić je ukazao da uvek traži rešenje koje bi moglo izazvati najmanje negativnih posledica i da se nada da će obe strane biti dovoljno hrabre da donesu svetu prave poruke.

„To bi bilo nešto suštinski za Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vremena. Ljudi koji su bili ranije na vlasti su uvek radili na sklanjanju u stranu probleme, samo da prežive politički još koju godinu“, rekao je on.

Vučić je poručio da rešiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa neće biti moguće, kao što neće da se desi da Srbija protera Albance preko Prokletija.

Ukazao je da on ne govori i pregovaračkom procesu, ne iznosi detalje, dodajući da Beograd pregovara u najboljoj nameri i da, ako se postigne mogući dogovor, time činimo najbolje građanima.

Izrazio je uverenje da će u Beogardu biti najteže dobiti podršku da se prihvati dogovor, ali da je neophodno razmišljati o budućnosti i izbegnu patnje kroz koje su prošli narodi ranije.

Tači: Ne volimo se Vučić i ja, ali imamo obavezu da sedimo zajedno

Tači je kazao da je veliko dostignuće za region što je dijalog ušao u konačnu fazu ka sporazumu o normalizaciji pomirenju.

„Zvanično smo pokrenuli finalnu fazu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pozvani smo na treći sastanak 7. septembra u Brisel. Kosovo je opredeljeno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Beogradom. Vreme je da se to učini sada. Imamo mali prozor koji treba da iskoristimo“, naglasio je on, dodajući da to nije nimalo lako.

Kazao je da su zbog toga obe strane odlučile da analiziraju svaku moguću opciju.

„Iz moje perspektive, korekcija granica u cilju pronalaženja rešenja je opcija. Niko iz našeg regiona, članice EU i druge u svetu ne treba da se suprotstave ili plaše potencijalnog mirovnog sporazuma, čak iako takav dogovor sadrži korekciju granica. Uveravamo da sporazum pod tim scenarijom neće ići duž etničkih linija. Kosovo ostaje multietnička zajednica, nastaviće da primenjuje najviše standarde po pitanju manjinskih prava i isto važi za Srbiju. Dogovor može imati samo pozitivne efekte po region i šire“, naglasio je Tači.

On je istakao da sporazum mora biti prioritet agende proširenja EU.

Tači je kazao da je istoričar po struci i da ne želi da živi „u knjigama istorije Balkana, a ni svoje zemlje“; već da je vreme da pišemo novu istoriju.

„Ne volimo se Vučić i ja, ali imamo obavezu da sedimo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, šta je rešenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Ko će biti snažniji — populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regionu, kao i antizapadne ideologije. Zar neko misli da neko neće da iskoristi taj vakuum. Neko će sigurno, a ne neko sa zapadnim vrednostima“, upozorio je on.

„Mi nismo problematični, samo želimo da dođemo do rešenja“, dodao je on ukazujući da niko ne treba da strahuje i da je potrebna podrška EU i SAD.

Tači je podvukao da je potreban ne samo interni konsenzus u Srbiji i na Kosovu, već i međunarodne zajednice, pa i suseda

Ukazao je da je Srbija dala garancije vezane za Republiku Srpsku, i da treba biti pragmatičan u traženju rešenja.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  SAVIN: Ukoliko srpske vlasti zatraže – ruska vojna baza u Srbiji - 25.08.2018. „Ukoliko Srbija hoće da joj Rusija vojno pomogne, pre svega treba da postoji bilatarni sporazum o vojnoj pomoći; i Rusija je spremna za takvu vrstu dogovora”, izjavio je u Beogradu Leonid Savin, glavni i odgovorni urednik geopolitičkog sajta Geopolitica.ru, i zajedno sa Aleksandrom Duginom, osnivač Evroazijskog pokreta iz Rusije. Savin je ovo rekao tokom gostovanja u Srpskom kulturnom klubu (Skerlića 12 u Beogradu) gde je predstavljan Evroazijski pokret koji je nedavno registrovan i u Srbiji. – Mora da postoji prvo inicijativa sa srpske strane za takvu vrstu pomoći. U slučaju Sirije nismo imali vojni sporazum, ali se državno rukovodstvo sirijske države obratila Rusiji za vojnu pomoć i mi smo im izašli u susret. Posledice tog našeg dogovora su svima poznate. A tako nešto može da se ponovi i u slučaju Srbije, u smislu prisustva Rusije ovde, preko vojne baze i isporučene vojne pomoći. Glavno je da postoji pravni osnov za to i prethodna želja Srbije da joj Rusija vojno pomogne – zaključio je Savin odgovorivši na postavljeno pitanje o potencijalnoj vojnoj pomoći Rusije Srbiji, ukoliko bi bio ugrožen suverenitet i bezbednost srpske države i naroda Srbije, odnosno srpskog naroda na Balkanu.

 2. Deda Micko says:

  Savin i Dugin se ne pitaju, oni samo laprdaju kao i nas Lazanski.

 3. Za Srbiju says:

  Ništa novo. Kao i uvek, u "pregovorima" šiptari dobijaju sve, a mi ništa. "Beograd" se samo prenemaže i glumata da ubedi narod u istorijski PORAZ. Posle nam sledi isti scenarij za druge delove Srbije. Kada potpiše tzv sporazum, biće to kraj za Srbiju.

 4. Velika Metla says:

  "voli me,ne voli me,voli me,ne voli me..........."! Oni kao da će da se žene međusobno,pa treba da se voledu! Hahahahahahaha.................,paćenici!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *