Vučić i Tadić se usaglasili

Vučić i Tadić se usaglasili

10 aprila 2014

7789519125346582a1dc14832753165_640x427Aleksandar Vučić kaže da je na sastanku sa NDS Borisa Tadića postignut značajan nivo saglasnoti i da razgovore o novoj vladi nastavljaju tokom vikenda.

Sastanak je počeo u 10h u sedištu SNS na Novom Beogradu.

Naprednjaci su pregovore počeli u ponedeljak susretom sa predstavnicima SVM koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, da bi dan kasnije u sedište SNS stigao i lider socijalista Ivica Dačić, sa kojim bi razgovori trebalo da budu nastavljeni.

„Mi ćemo tokom vikenda nastaviti razgovre“, rekao je Vučić posle sastnaka sa Tadićem, Čankom i Petrovićem navodeći da je suština razogovra bio plan i program i ono što je važno za napredak Srbije.

Vučić je rekao da temeljno i opsežno razgovaralo o situaciji u Srbiji i tome kakvi su poslovi pred zemljom, kakve je reforme potrebno sprovesti,omogućiti fiskalnu konsolidaciju zmelje i stvaranje zdrave ekomonije.

Potrebno je narodu da se kaže istina kakva jeste, ništa ne treba da skrivamo, već da se borimo, da vlada treba da bude ozibliljan tim i da svi vodimo računa o vitlanim državnim i nacionalnim interesima bez obzira da li smo u opoziciji ili na vlasti“, rekao je Vučić.

Tadiću je preneo želju SNS Vlada Srbije funkcioniše kao ozbiljan tim, koji će da bude sposoban, stručan, a ne da se pravi po „kvotama i kontigentima“. S time se složio Tadić…Važno je da smo izrazili želju da zajednički radimo za dobro Srbije i izborimo za bolji život građana Srbije„, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će buduća vlada funkcionisati kao ozbiljan tim, kao i da će „političke partije jednom za svagda biti izbačene iz javnih preduzeća i upravnih odbora“.

Lider naprednjaka je kazao da je sa Tadićem govorio 90 odsto o ekonomiji i socijalnim temama, a mnogo manje o spoljnoj politici.

„Jasno je da su suština razgovora bili plan i program vlade, napredak Srbije u svim sferama, pogotovo o onome što je život u Srbiji. Zadovljan sam što mi se čini da postoji veća politička odgovornst različitih političkih subjekata, bez obzira da li ćemo biti zajedno u vladi ili u poziciji, te da nećemo braniti nekim stručnim ljudima da udju u vladu“, ukazao je Vučić.

Boris Tadić je kazao da je razgovor bio veoma dobar i da su identifikovali ključne probleme i izazove sa kojima se Srbija suočava. Sastanak Vučića i Tadića počeo je u 10 sati u sedištu SNS. Ispred NDS-a osim Tadića sastanku su prisustvovali su i lider LSV Nenad Čanak i lider Zajedno za Srbiju Dušan Petrović. Pored Vučića razgovorima prisustvuju funkcioneri SNS Jadranka Joksimović, Radomir Nikolić i Igor Mirović.

Prema saznanju Novosti sve parlamentarne stranke osim DS imaće šansu da daju doprinos radu nove vladajuće koalicije, iako sve neće imati svoje predstavnike u Vladi.

Ideja budućeg premijera Aleksandra Vučića je da se formira što širi društveni i politički front za reforme koje slede.

Na sastanku naprednjaka i socijalista dominantna tema bila je ekonomija, a očekuje se da to bude najvažnije pitanje i u razgovorima sa Tadićem.

Tadić je u utorak poručio da se nacionalni i strateški ciljevi njegove stranke i SNS ne razlikuju, kao i da je spreman na razgovor o načinu na koji bi se ti ciljevi ostvarili, ali je ponovio da bi za njegovu stranku ulazak u vladu sa socijalistima bio kontraproduktivan.

Napominjući da svoje političke ciljeve nije menjao od početka bavljenja politikom do danas, Tadić je Tanjugu rekao i da su deo tih ciljeva prihvatile i druge partije u Srbiji, između ostalih i SNS.

„Ključno pitanje danas je način ostvarivanja tih ciljeva i o tome smo spremni da razgovaramo sa SNS, a uslov za saradnju je da se o ciljevima složimo. Odabir načina dolaska do cilja danas je ključan za konačan uspeh. To se pre svega odnosi na pitanja ekonomske i socijalne politike, investicionu politiku i način sprovođenja sektorskih reformi ključnih za dalji proces evrointegracija“, rekao je Tadić.

Kako za sada stoje stvari, o imenima ministara Vučić će razgovarati za vikend prvo sa ljudima iz svoje stranke, a onda i sa svima ostalima.

Na mesto u vladi za sada izvesno može da računa predsednik SDPS Rasim Ljajić, kao i ministar finasija Lazar Krstić, za kog je Vučić više puta rekao da želi da ostane u vladi.

Takođe, kako je Vučić ranije rekao, razgovora se i sa nestranačkim ličnostima, a vlada bi trebalo da bude formirana do 25. aprila i da ima najviše 19 članova, pa bi tako bila najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *