Вучић и „Велика Албанија“

Vučić i „Velika Albanija“

4 juna 2015

boris-aleksic-L1 76777Piše: Boris Aleksić

Vučićeva poseta Tirani dokazuje da je lider naprednjaka postao najvažniji garant  projekta velike Albanije zbog čega ima potpunu podršku Vašingtona. Ovim potezom srpski premijer je najgorim zločincima na Balkanu koji decenijama sistematski provode genocid nad srpskim narodom pružio ruku pomirenja. Otimanje srpske teritorije, krađu prirodnih resursa, terorizam, trgovinu ljudskim organima otetih Srba i trgovinu narkoticima Vučić nije pomenuo. Pred Edijem Ramom on je bio manji od makovog zrna. Ipak stigao je da pohvali sopstvenu „hrabrost“ rekavši da je javno pred Putinom izjavio da „Srbija ide u EU“. To je za njega junaštvo iako je ruski predsednik bezbroj puta branio pravo Srbije da slobodno, bez uslovljavanja izabere svoj put. Moskva je jedino negodovala zbog približavanja Beograda NATO paktu budući da ovaj savez priprema agresiju na Rusiju. Susret sa Edijem Ramom koji javno zastupa i promoviše veliku Albaniju Vučić je iskoristio da uputi oštre poruke Rusiji. Bez osnovnog znanja o geopolitičkoj zbilji na Starom kontinentu srpski premijer je u Albaniji nastupio sa strategijom koja udaljava Beograd od EU.

Ponosan na antirusku strategiju

Vučić je izjavio kako je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani. On je dodao da će Srbija prihvatiti „sugestiju“ iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji potiče iz Azerbejdžana. U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, „veoma važno za naše američke prijatelje, takođe“. Iako Evropska unija ima niz dokumenata o energetskoj bezbednosti koji predviđaju snabdevanje gasom iz više izvora, Vučić u prvi plan ističe „sugestiju“ Vašingtona.[i] Ovo čini jer je svestan da su vrata EU zatvorena za Srbiju pa želi da Sjedinjene države prinude Uniju da prihvati Beograd i to u paketu sa Tiranom. Vučićeva poruka o snabdevanju Srbije prirodnim gasom iz Azerbejdžana je sa jedne strane besmislena a sa druge izrazito antiruska. Besmislena je jer TAP (Trans-jadranski gasovod) i TANAP (Trans-anatolijski gasovod) kojim će se dopremati energenti iz Azerbejdžana, podmiruju veoma mali procenat potreba EU za prirodnim gasom. Vučićeva izjava ovim povodom je izrazito antiruska jer TAP ima važnu ulogu u projektima NATO pakta. TAP je zamišljen kao projekat energetske bezbednosti Severnoatlantskog saveza. U dokumentu Energija i bezbednost od Kaspijskog basena do Evrope Komiteta za spoljne odnose Senata SAD, objavljenom u decembru 2012. godine ističe se važnost energetske bezbednosti članica NATO u Evropi. Kao prioritet SAD i Severnoatlantskog saveza navodi se neutralisanje ruskog uticaja. NATO mora da pronađe način da bude nezavistan od ruskog gasa. U tom smislu bez obzira na „revoluciju“ u eksploataciji uljnih škriljaca u SAD i bez obzira na izgradnju objekata za prihvat tečnog gasa širom EU, Azerbejdžan mora da postane glavni snabdevač gasa NATO zemalja u Evropi. Američki senatori ali i tadašnji ministar odbrane Čak Hegel su označili izgradnju TAP-a kao strateški prioritet. Navedeni dokument Senata SAD predviđa i angažovanje Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u finansiranju gasovoda. Upravo zbog toga EBRD i insistira na što bržoj izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad.[ii] Dakle TAP je i sredstvo za „neutralisanje ruskog uticaja“.

Na krilima NATO pakta

Aleksandar Vučić već dve godine intenzivno poziva na povezivanje Srbije sa zaostalom, terorističkom i mafijaškom Albanijom. Tako je za njega jedan od najvažnijih projekata pruga Beograd-Bar sa kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim korakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu. Kako je najavila ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović premijeri Srbije i Albanije će uskoro potpisati protokol između dve države, a projekat izgradnje auto-puta Niš – Merdare – Priština – Tirana – Drač vredan milijardu evra će „povezati ceo region“ i „obezbediti političku i ekonomsku stabilnosti. Ovaj auto-put je značajan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći i na more preko albanskih luka“, kaže Zorana Mihajlović.[iii] Dakle umesto da objedinjuje srpski prostor i povezuje se sa prijateljskim zemljama poput Crne Gore, Makedonije i Grčke, Aleksandar Vučić pretvara Srbiju u prirepak velike Albanije i Albancima prepušta strateški važnu poziciju na Balkanu. Lider naprednjaka ovim potezima jača i Južno krilo NATO pakta čiji su delovi okupirali KiM, odakle upravljaju teroristima i narko mafijom. Cela infrastruktura se u stvari gradi za potrebe Severnoatlantskog saveza u njegovom „Pohodu na Istok“ kao i radi lakšeg ubacivanja terorista i droge na Stari kontinent.

Danijel Server poznati šiptarski lobista iz SAD hvali ovu samoubilačku strategiju i najavljuje Vučićeve buduće poteze. „Vašington od premijera Vučića i Srbije očekuje da imaju ključnu ulogu u stabilnosti regiona. Naročito je važno da podstaknu Srbe u Bosni i na Kosovu da se što više integrišu u institucije sistema“ poručuje Server koji je stari kadar američke obaveštajne službe. Dakle prema planu Vašingtona Srbe treba utopiti u projekat nezavisnog KiM i unitarne BiH. Sav idiotizam proameričke politike koja se preko Vučića nameće Srbiji vidi se u Serverovim rečima. Po njemu Beograd treba da uđe u sukob sa Moskvom jer povratak Krima u sastav Rusije „podriva poziciju Srbije kada je reč o Kosovu“. U isto vreme kako kaže Server Vašington očekuje od Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose sa KiM tj. da prizna njegovu nezavisnost.[iv] Po Jenkijima dobri odnosi sa Rusijom koja na svakom koraku blokira nezavisnost KiM nisu dobri za Srbiju, ali je zato dobro uspostavljanje međudržavnih odnosa Beograda i Prištine po nalogu SAD. Što manje teritorije pod kontrolom Srba to je za Vašington bolje.

Sa koje strane sanitarnog koridora beše EU?

Podsetimo se kako je Vučić svom snagom stezao ruku Federiki Mogerini prilikom njene posete Beogradu u martu ove godine. Njegove preteće poglede upućene visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost zabeležile su i kamere.[v] Ovde se najbolje vidi hrabrost Aleksandra Vučića. Edi Ramu u Tirani miluje i grli, a Federiki Mogerini – ženi lomi ruku u Beogradu. Međutim u ovim potezima se krije mnogo više. Mogerinijeva mu je u lice saopštila da Srbija još uvek nije spremna za članstvo u EU. Ivica Dačić je u aprilu potvrdio ovaj stav Brisela istakavši da kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU postoje razlike između javno izrečenog stava Unije, a to je puna primena Briselskog sporazuma, i dodatnih uslova koje imaju neke države članice, koji nisu spomenuti u tom sporazumu.[vi] Iako nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer tvrdi da nema novih uslova ostaje činjenica da Brisel Srbiju posmatra kao deo sanitarnog koridora a ne kao deo EU. Još 2001. godine tadašnji hrvatski premijer Ivica Račan je izjavio: „Ako Evropska unija, podstaknuta terorističkim akcijama u SAD i željom da spreči njihovo širenje, na svojim granicama stvori sanitarni koridor, pitanje je s koje će se strane toga koridora naći Hrvatska“. U tom kontekstu Račan je video sporazum sa Slovenijom, a ideje o jačanju zajedništva zemalja na prostoru bivše Jugoslavije ovako je prokomentirao: „Želimo pomoći u rešavanju kriza, ali ne prihvatamo ideje prema kojima bi nas sve trebalo držati na okupu jer je tako, prema nečijoj proceni, sigurnije za ostatak sveta“, rekao je Račan.[vii] Primetimo kako je Zagreb suočen sa navedenom strategijom EU odlučio da se približi Ljubljani i „pobegne“ od ostatka bivše Jugoslavije. Suprotno tome, u vreme kada je Evropa suočena sa novim terorističkim napadima, Vučić Srbiju vezuje za (veliku) Albaniju i uvlači je dublje u sanitarni koridor.

Vučić je izabrao stranu sanitarnog koridora na kojoj će se naći Srbija otrgnuta od Moskve, i bačena u kandže Vašingtona. Ona će biti prostor rezervisan za potrebe terorista, narko mafije i NATO pakta, sve dok joj se prioriteti ne promene.

[i] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/562885/Vucic-u-Tirani-Manje-ruskog-gasa-okrecemo-se-gasovodu-koji-podrzava-SAD

[ii] http://srb.fondsk.ru/news/2014/06/09/nato-protiv-iuzhnog-toka.html

[iii]http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/1934530/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE+%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+.html

[iv] http://www.kurir.rs/vesti/politika/danijel-server-za-kurir-amerika-ce-vucicu-dati-podrsku-za-gas-clanak-1802219

[v] http://www.blic.rs/Vesti/Politika/546114/FOTO-Vucicev-pritisak-na-EU

[vi]http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0.393.html:543458-Dacic-Neka-se-kaze-koji-su-to-novi-uslovi-za-ulazak-u-EU

[vii] http://www.monitor.hr/vijesti/racan-ako-eu-uvede-antiteroristicki-koridor-s-koje-cemo-strane-biti/38503/

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI3 komentara

  1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

    NEMO TE TAKO. EVE GA DANAS KONGRESMEN MEK KOJ, MEK KEJ ILI TALO NEKI MEK ZVRNDOV JE U OBILAZAK ŠIBLJKA I KOROVA IZA AMERIČKOG SENATA POVEO VEDERA PUČIĆA, DI SU SE OBOJICA SITI ISPIŠALI, ŠTO JE INAČE ČAST KOJU DOMAĆINI NIKEM JOŠ NISU PRIREDILI. VEROVATNO ĆE I POZLAĆENU PLOČU DA TURE NA POMENUTO MESTO, A NA ISTOJ ĆE PISATI: " OVDEKA JE KITU OTRESO NAJVEĆI IZDAJNIK SRPSKOG NARODA, VEDER PUČIĆ ".

  2. mija says:

    Ovaj pacov ne zaslužuje ovoliko reči. Dovoljno je samo reći da on izvršava zadatak koji je dobio zadatak da nas do kraja uništi. Svaka reč preko toga mu dodje nešto kao pisanje njemu u prilog. U njegovom delovanju nema ničeg istinitog i ozbiljnog što bi zavredjivalo razmišljanje, samo obmana i zla namera.

  3. KIRIL says:

    Molim posetioce ovog sajta da navedeni link proslede dalje: https://www.youtube.com/watch?v=GyQM5eiK41Y#t=68

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *