ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА ПОРУЧИО: „Са Русијом имамо братски однос“

VUČIĆ IZ SOČIJA PORUČIO: „Sa Rusijom imamo bratski odnos“

4 decembra 2019

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Sočiju da očekuje i nada se dobrom sastanku sutra s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ističući da je reč o veoma važnom susretu za Srbiju.

Vučić je za RTS, po dolasku u Soči, istakao da će sa Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situacije u regionu zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.

Vučić je izneo podatak da je robna razmena prošle godine bila 3,6 milijardi dolara, a da će u prvih 10 mjeseci ove godine preći nivo iz prošle godine, pre svega zbog toga što Srbija više uvozi energente, usled ekonomskog i industrijskog rasta.

Dodao je da će važan deo razgovora biti posvećen saradnji u oblasti unapređenja železničke mreže u Srbiji.

Prema njegovim rečima, radiće se projekat za rekonstrukciju barske pruge od Valjeva do Vrbnice na crnogorskoj granici, nakon čega će se ući u izgradnju tog veoma teškog dela pruge.

„To je važan deo pruge, ali je u užasnom stanju i moramo da zaustavljamo vozove, pravićemo tu najmodernije tunela, veoma modernu prugu i za to će biti potrebno oko 450 miliona evra, kao što će za prugu od Niša do Preševa biti potrebno više od milijardu evra“, naveo je predsednik Srbije.

Kako je naglasio, Srbija želi da napravi mnogo puteva i pruga.

Ruske železnice će zajedno s Kinezima završiti brzu prugu Novi Sad – Beograd do oktobra ili novembra 2021. godine.

„S Rusima dogovaramo i Dispečerski centar, čija je vrednost veća od 100 miliona evra, iz kojeg će se upravljati kompletnim želeničkim saobraćajem.“

Komentarišući činjenicu da je poseta Rusiji usledila nakon afere „ruski špijun“, Vučić je rekao da je on to zatvorio u razgovoru s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

„Mi smo rekli istinu, savest nam je čista i uvereni smo da ćemo nastaviti s razvojem najboljih odnosa s Rusijom. Ako imaju šta da nam zamere, voleo bih to da čujem, nemam problem sa tim“, rekao je Vučić.

Dodao je da su nam Rusi veliki prijatelji i da veruje u njihovo prijateljstvo.

„Uveren sam da je naš posao i interes, a ne samo to, već i prijateljski odnos, ako smem da kažem i bratski odnos, nešto što moramo da čuvamo i gajimo i da još bolje razumemo jedni druge“, poručio je Vučić.

Na podsećanje da su uoči njegovog odlaska u Rusiju, u Srbiju stigli ruski helikopteri Mi 35, Vučić je ponovio da je reč o letelicama koje spadaju u najbolje borbene helikoptere na svetu i da ih je Rusija dostavila Srbiji pre roka.

„Vidim to kao dodatni gest prijateljstva i pruženu ruku Srbiji pred posetu Sočiju“, rekao je Vučić.

Najavio je da će helikopteri biti predstavljeni srpskoj javnosti u narednih nekoliko dana i kako izgleda Srbija, koja skoro da nije ni imala flotu i dodao da je ona danas pet puta veća.

Podsetio je da su nedavno stigla iz Evrope i dva nova Erbasova helikoptera H-145.

„Srbija je sve snažnija i mi to radimo iz preventivnih razloga da bismo odvratili svakoga od pokušaja da bilo kada učini nešto protiv naše zemlje“, podvukao je Vučić.

Upitan koliko Srbija može uspešno da balansira između istoka i zapada, Vučić je rekao da on to ne bi nazvao balansiranjem, već „pametnom, mudrom i snažnom politikom“ jedne nezavisne zemlje.„Nije to balansiranje. Mi imamo svoj evropski put, mi nismo nesvrstani, ali imamo, takođe, put jedne suverene i nezavisne države koja kaže nemojte da nam određujete da li ćemo da sarađujemo s Rusijom ili Kinom, a ispred Putinove kancelarije red ljudi zemalja koje nam to zameraju“, primetio je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi da čuva prijateljske i bratske odnose s Rusijom i Kinom, kao i da ih gaji i unapređuje i da neće da dozvoli da joj to neko narušava.

„Nemojte vi koji imate 100 puta veću trgovinsku razmenu s Kinom nego što ima Srbija da nam solite pamet kako smo mi nefer i kako smo mi licemerni. Ne nismo mi, nego ste vi“, poručio je Vučić.

Ukazao ja šta bi se dogodilo da je Srbija poput Hrvatske, koja je dobila 400 milion evra za Pelješki most od EU, koji su gradili kineske kompanije:

„Da se to u Srbiji dogodilo, da nam Evropa da pare, a da nam kineske kompanije grade, metaforično – ja bih visio u Briselu.“

Kazao je da se neće odreći ni „Železare“, ni NIS-a, ruskog gasa, železnica, samo zato što, ističe, to nekome odgovara, ali da se neće odreći ni evropskog puta.

To je najbolja politika za našu zemlju, koja nam je donela najveći rast u Evropi. To nije balansiranje, to je pametna, mudra i snažna politika jedne suverene i nezavisne države“, rekao je on.

Predsednik Srbije je primetio i zanimljiv bilbord u Sočiju, na kome se ukazuje na rusko-srpsko prijateljstvo.

„To su građani Srbije, nisu samo Srbi, već ima i Bošnjaka, koji su to platili i napisali ‘braća zauvek’, uz Putinovu i moju sliku i poruku da `živi prijateljstvo Srbije i Rusije`“, rekao je Vučić i dodao da je to za njega bio lep prizor.

Primetio je i da se Soči mnogo promenio od njegovog prethodnog boravka u tom gradu, pre šest godina.

„Pogledajte šta su Putin i Rusi uradili, čudo su od grada napravili. Ovde sam bio pre šest godina, to nije isti grad i svaka im čast na tome“, zaključio je Vučić.

(Tanjug)

KOMENTARI4 komentara

 1. Mi says:

  Naš presednik, je i smešan i tužan u isto vreme.Pitam se šta mu rade savetnici, pošto on nije samo svoj. Komentari su mu prilično debiloidni, ali valjda navika da Srbima priča jedno a radi drugo, pa ih po običaju preko indiga pretrukovao na Ruskog presednika, koji verovano ima dobru samokontrolu.....

 2. Milos says:

  Bratski odnos ali eto mi svercujemo oruzje u Ukrajinu kojim se ubijaju Rusi.Pa onda "nasa vlast" u Beogradu ne da ruskim privrednicima da investiraju u Srbiju.Izuzetak je NIS ali on je samo izuzetak kao sto rekoh.Pa onda Rusi nemaju diplomatski status u humanitarnom centru u Nisu dok Nato ima.Pa onda svi imaju svoju TV u Srbiji osim naravno Rusa. Rusko-srpski odnosi uopste nisu kakvim se predstavljaju u stranackim medijima.Stavise, rekao bih da su hladni i puni nepoverenja.

 3. persida says:

  Bratski odnos Vucko ima samo sa NATOM i sa hrvatskom firmama koje su preplavile Srbiju. Ne znam samo zasto ga Rusi tolerisu i uopste pozivaju. Ja bih mu udario katanac, pa neka se bratimi s babom Mrkelom i Makaronom.

 4. Velika Metla says:

  Rusi verovatno i jesu tebi braća,nego jesi li ti njima? Nisi naravno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *