Vučić: Ja sam Srbin iz Bosne, a ne Bosanac

Vučić: Ja sam Srbin iz Bosne, a ne Bosanac

30 aprila 2013

Aleksandar-Vucic-310x225Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republiku Srpsku vidi kao dio BiH i da poštuje integritet BiH, ali da su vidljive velike razlike između Srba i Bošnjaka, prenose „Nezavisne novine“.

Vučić je istakao da predsednika Republike Srpske Milorada Dodika poštuje kao nosioca te funkcije shodno poštovanju Dejtonskog sporazuma od Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije kaže za sebe da je on poreklom „Srbin iz Bosne, a ne Bosanac“, kako je rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić u nedavnom intervjuu za medije iz Sarajeva.

Govoreći o hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“, on je istakao da je reč o najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svetskog rata i da Srbija ne može da razume veselje Hrvata.

Vučić je naglasio da je tokom ratova 1990-tih godina bio na strani svog naroda. „Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se i kriv sam zbog toga svom narodu“, rekao je Vučić za zagrebački nedeljnik „Globus“.

On je ocenio da bi sada bilo dobro i za Srbiju i za Hrvatsku da unaprede odnose, političku i ekonomsku saradnju, ističući da dve zemlje imaju interes za izgradnju nove železničke pruge Beograd – Zagreb.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i o statusu posmatrača Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Vučić je naveo da je tu reč o parlamentarnoj, a ne o realnoj vojnoj saradnji.

On je najavio da će sa Nikolićem 21. maja u Moskvi razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom i da očekuje nastavak vojne, vojno-tehničke i svake druge saradnje.

„Prioritet Srbije je put u EU, ali podrazumeva se da želimo dobre odnose sa svima drugima. Mesto Srbije je u Evropi, a želimo dobru saradnju sa Ruskom Federacijom“, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio stav da deklaracija o neutralnosti ne dozvoljava Srbiji da uđe u NATO, dodajući da ne zna hoće li se to promeniti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *