ВУЧИЋ ЈУЧЕ ОДБИО АМЕРИКАНЦЕ, а одмах после тога променио причу!

VUČIĆ JUČE ODBIO AMERIKANCE, a odmah posle toga promenio priču!

15 marta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom da dve države imaju različite stavove o KiM, ali da je Mičel „saslušao ono što Srbija ima da kaže, a možda i razumeo“. Poručio je da Beograd može da prihvati kompromis, ali ne i poniženje. Mičel je rekao da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele.

Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vesom Mičelom, ukazao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija zato spremna da razgovara o mogućim kompromisima.

„Ali ma koliko mala, ma koliko Srbija bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo“, naveo je Vučić i primetio da je svaki kompromis težak, ali da to „moraju da prihvate i druga i treća strana“.

Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova, civilne zaštite, telekomunikacija.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje ZSO.

„Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodnopravnog ugovora, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena“, naglasio je Vučić.

On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnih pet godina, to bi i uradili, „a nisu mrdnuli prstom“.

„Uveren sam da to i ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice“, rekao je Vučić.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom.

„To, međutim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu“, zaključio je predsednik.

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom na to da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima.

„Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu i rešavanju svih teških pitanja“, istakao je Vučić dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu već i za građane Srbije.

Naveo je da, nakon što je Srbija najvećim delom rešila ekonomske probleme, sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica.

„Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo, a ako ne uspemo, to će biti još jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas“, objasnio je Vučić.

Poručio je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.

„Potrebno sačuvati mir“

Najviše vremena, prema Vučićevim rečima, posvećeno je situaciji u regionu.

„Istakao sam čvrsto uverenje Srbije da je neophodno očuvati mir i stabilnost, i da nam je potrebna podrška SAD i svih važnih učesnika na svetskoj političkoj pozornici“, rekao je predsednik.

Dodao je da je bilo reči o bilateralnim odnosima, ekonomskim odnosima, reformama i merama fiskalne konsolidacije.

Istakao je želju da bude više kompanija iz SAD koje će želeti da ulažu u Srbiji i poručio je da su dobrodošle i da se nada da će razmena biti uvećana.

Zahvalio je Mičelu na poseti Srbiji i istakao da je sa njim imao dobar i otvoren razgovor koji je bio sadržajan i da su obuhvaćena sva pitanja koja su važna za Srbe i za odnos Srbije i SAD.

„Koji papir omogućava formiranje vojske Kosova?“

Odgovarajući na novinarsko pitanje o formiranju kosovske vojske, s obzirom na to da je Mičel u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije, Vučić je istakao da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova.

Dodao je da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres-konferenciji, ljudima u EU i SAD pozivom da mu pokažu „jedan jedini papir na osnovu kog se formiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“.

„Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji“, poručio je predsednik Srbije.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednosti, i to o vraćanju hiljada.

„Ja zato pitam sve naše goste da navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira“, upitao je Vučić, a zatim poručio: „Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju, smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.“

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotstavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

„Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga, ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu“, zaključio je.

Vučić je i u odgovoru na pitanja novinara ponovio da Amerikanci smatraju da je to legitimna ideja, a mi smatramo da je zasnovano na ilegalnoj odluci i da ne može da bude legitimno, jer nema nigde pravnog osnova u međunarodnom pravu.

„Mi smo mali, oni su veliki, njima se može, nama se ne može, ali nam se može bar da kažemo šta mislimo“, rekao je Vučić i naveo da se iz nečega što je stvoreno na nelegalnoj i nelegitimnoj osnovi ne mogu izvlačiti dalje odluke u budućnosti koje bi bile legitimne.

Vučić je rekao da ljudi treba da budu svesni da bez Amerikanaca ne može biti rešen ni kosovski problem, ni mnogi drugi u regionu.

„Tako da, ako neko misli da je to moguće bez upliva američke strane ili da se ne pitaju ništa – to je naivno i neodgovorno“, rekao je Vučić.

Ves Mičel je rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i dodao da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

„Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe“, rekao je Mičel.

Dodao je da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine 

Mičel je potvrdio da je sa Vučićem imao dobar i otvoren razgovor i poručio da Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine. Pozvao je obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzeli. Ukazao je i da Sjedinjene Države podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u profesionalnu vojsku.

Mičel, koji je napomenuo da je ovo njegova prva poseta Balkanu od stupanja na dužnost, kaže da je sa Vučićem razgovarao o odnosu Srbije prema Kosovu, regionalnoj bezbednosti i sigurnosti, ekonomskoj saradnji.

Istakao je privrženost SAD partnerstvu sa Srbijom i da SAD žele da vide kako ono raste i razvija se, i naglasio da je Srbija osnovica čitavog balkanskog područja.

Mičel je rekao da vidi veliki prostor i nove mogućnosti za napredak za rešenje problema koji dosta dugo drže Balkan u prošlosti.

Kada je region u pitanju, nabrojao je „novu privrženost proširenju EU, novo ime za Makedoniju, napredak u BiH, jačanje vladavine prava, nezavisnost pravosuđa, slobodu medija, borbu protiv korupcije i ekstremizma…“

„To je posao pred svima nama“, poručio je Mičel i dodao da je velika odgovornost lidera u regionu, posebno za lidere u Beogradu i Prištini.

Istakao je da SAD podržavaju dijalog o Kosovu koji vodi EU i „poziva obe strane da u potpunosti sprovedu sve preuzete obaveze“.

„SAD žele da pomognu da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cilj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo, da pomognemo i da budemo kreativni. Naravno i oprezni prema nekim jednostavnim rešenjima, koja možda mogu dovesti do nekog negativnog presedana u regionu i ugroziti njegovu stabilnost“, rekao je Mičel.

Kako je rekao, ovo je vreme da se radi zajedno kako bi se razrešili problemi na dobrobit budućih generacija.

Saveznici u dva svetska rata

Mičel je rekao da je partnerstvo Srbije i SAD veoma staro i da su dve zemlje bile saveznici u dva svetska rata.

„Prošlo je sto godina od kada su SAD stale uz Srbiju i podržale je u borbi u Prvom svetskom ratu. Tada se na Beloj kući zavijorila zastava Srbije kao simbol solidarnosti sa saveznicima i Vudro Vilson je tada svakog Amerikanca zamolio da se moli za srpski narod“, rekao je Mičel.

Ukazao je da su stotine hiljada Srba emigrirale i time obogatile kulturu SAD, ali i da američke kompanije zapošljavaju 18.000 radnika u Srbiji i da pomažu Srbiji da bude konkurentna. SAD su dale milijardu dolara pomoći za deset godina, a aktivna je, napominje, i vojna saradnja dve države.

„Želimo da vratimo bliskost i saradnju koja je bila deo zajedničke istorije“, naveo je Mičel.

Istakao je da se raduje saradnji s predsednikom Vučićem kako bi se ispunili zajednički ciljevi.

„Želimo da se vratimo na staru stazu bliskosti i saradnje. I dalje verujemo da je vizija slobodne i prosperitetne Srbije u miru sa susedima i integrisana sa Zapadom cilj svih nas“, rekao je Mičel.

https://www.youtube.com/watch?v=r0UUsY8k_HE

Vučić: Ni Mičel ni drugi ne mogu pomoći opoziciji

Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija demokratska zemlja, da je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel dobrodošao u Srbiju i da ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom, ali da opoziciji to neće biti od pomoći.

Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da američki diplomata u Beogradu ima susret i sa opozicijom, a u Skoplju i Prištini nije imao takve razgovore.

„Ja sa tim nemam nikakav problem“, naveo je Vučić.

Dodao je da mnoge televizije imaju pravo da njegove konkurente zovu da im 14 puta budu gosti, a njega nijednom, a onda govore o objektivnosti i profesionalizmu.

„Rekao sam Mičelu, kao što sam rekao i u Srbiji stotinu puta, svaki put na svakim izborima sam ih pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivao bih ih i pobeđivaću dokle god budem hteo, ali neće biti oni ti koji će mene pobediti, nego ću se sam skloniti kada budem shvatio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje i sposobnije, a to vreme nije uopšte daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari u zemlji uradili“, rekao je predsednik Srbije.

„Što se tiče pobeda na izborima, ni gospodin Mičel, ni još stotine njih ne može da im pomogne jer morate da imate politiku, a ne da bude politika ‘sve će biti besplatno u jednoj zemlji’. Naš narod zna kako da glasa i ume dobro da razume sve poruke“, rekao je Vučić.

On je, međutim, istakao da veruje da je Mičel samo došao „da čuje sve, ništa drugo“.

Mičel je, odgovarajući na pitanje o razgovorima sa opozicijom, rekao da je razgovarao sa svima i da je imao produktivne razgovore i u Prištini i Makedoniji i ovde, a da će takve razgovore nastaviti i u nastavku posete regionu.

KOMENTARI14 komentara

 1. goran says:

  Vucko, najdosadnija figura svetske politike, predvidljiv (citaj: kupljen) 100%.

  • Strahinja says:

   "Gora-ne, majsto-re", sendvi-ci su za te-be !!! A da se slazem da je ovaj djAVo kupljen i ucenjen, to da...

   • goran says:

    Pa, salji bre konacno te sendvice kad si ih vec napravio po nalogu Gospon Vucica. Ili mi to salje neko drugi?

 2. PVO Neva says:

  Hvala bratskom američkom narodu...ako otvore jedan McDonald u Budjanovcima ja glasam za Vučića svaki dan.

 3. Niš says:

  Zna dobro Vučić da oni čuvaju ZSO za kompromisni kraj, za stolicu u UN. Onda će Vučić reći- To je kompromis! Veleizdaja će dobro biti upakovana

 4. Velika Metla says:

  A koji je to iole normalan čovek od ovoga prevrtljivcva očekivao principijelnost? Samo njegove esenes-ovce i sendvičari mu mogu verovati,zarad njihovih mizernih i niskih ličnih interesa!

 5. Vanja S. says:

  Čekaj malo, ko je ovde lud?!? VUČIĆ: „Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodnopravnog ugovora, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili..." MEĐUNARODNO-PRAVNI ugovor!?! Ustavni sud RS:"...Kako se navodi, na 35. sednici Ustavnog suda, koja je održana 10. decembra 2014. godine, doneta je odluka da Briselski sporazum po svojoj prirodi nije međunarodni ugovor, odnosno opšti pravni akt, kako je to tvrdio predlagač, već politički akt nastao u procesu političkog dijaloga..." Kako sad to?!? Znači Vučić javno i otvoreno priznao da nije poštovao USTAV i zakone svoje države, a šta sad čeka Državni tužlac?!? Šta čeka tzv. Ust(r)avni sud?!?

  • Velika Metla says:

   Vanja S,bilo kakav pravni akt donešen bez saglasnosti SB UN nije važeći po pitanju Kosova i Metohije! Rezolucija 1244 obavezuje svakoga ko je učesnik u rešavanju pitanja srbske južne pokrajine Kosova i Metohije da MORA imati saglasnost Saveta Bezbednosti UN ! I kraj priče! U Stradiji je sve korumpirano,od pRCednika,sudstva,policije,vojske............,S V E ! Nema segmenta u ovoj nesrećnoj nazovi državi da nije korumpirano!

  • NV says:

   Prezreo za robiju zbog kršenja Ustava zadnjih šest godina

 6. Barakuda says:

  Najgore je kod ovoga AV, što kod njega postoji uvijek "ali "...da je barem otvoreni izdajnik, a ne skriveni, ljudi bi ga više poštovali ! Ovako ni sam nezna gdje udara ....

 7. Trifun says:

  Bwhaaaaa... bas su me lijepo nasmijale te rijeci. Druga su to vremena bila! Vremena kada je SAD bila demokratska drzava a ne Imerija Monstruma kao danas, koja napada brutalno daleko slabije od sebe pod laznim isprikama bacajuci nuklearni otpad po svijetu, i koja je od slobodarske drzave i uzora postala monstruozan imperijalisticka masina za ubijanje i pljacku svih drugih. A sada se suocavaju sa padom na dno, bezpovratno. Nema nazad.

 8. Nebeska Srbija says:

  Dali su nam oni i uranijum za narednih 10 000 godina tako da od svih tih planova koji o i imaju sa nama nista u stvari nije ni bitno..Ko je uspeo on je pobegao iz Srbije a mi sto nismo uspeli cemo da jedemo taj uranijum pa koliko izdrzimo.Bitno je da se broj zaposlenih smanjuje ali se broj politicara povecava..I tako iz godine u godinu.

 9. Dr says:

  Amerii NATO su nami do sad lepo pomoglii vrlo su se trudili,slalinam municiju kroz cev....Kako jednom ne shvate ameri,da je Srbima MUKA da ih gledaju,cuju i slusaju....koji je to profil ljudi kad pokusava da se predstavi kao prijatelj narodu koga je ubijao bombama,hiljade ljudi su pobili po Srbiji,i decu na nosama...nemaju oni ni psecaj stida,srama,obraz,dusu nemaju,ili smatraju da su Srbi sve to zaboravili,da zaista ima Srba koji veruju da su bili izlozeni smrtnoj opasnosti za svoje dobro!Prvi znak ljdskog,bio bi sa njihove strane,da pocnu daplacaju ono sto su nam porusili i ostavili nas bez posla i fabrika...*za nase dobro...*

 10. Milutin says:

  Jedno priča drugo radi pa posle priče sa ovim fašistom ode u "privatnu" posetu americi. Nije to slučajno. Treba pripremiti teren za referendum i veleizdaju SRBIJE otimanjem KiM-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *