ВУЧИЋ: „Како могу да признам Косово кад сам се на Уставу заклео да га нећу признати?!“

VUČIĆ: „Kako mogu da priznam Kosovo kad sam se na Ustavu zakleo da ga neću priznati?!“

21 juna 2017

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, sumirajući svoj premijerski mandat, da svom nasledniku i budućoj vladi ostavlja punu kasu.

Ličnim, ljudskim neuspehom smatra to što nije dovoljno čvrsto stao iza Siniše Malog, za koga smatra da je najbolji gradonačelnik Beograda u poslednjih 30 godina, a koji je zapravo kolateralna šteta napada kojima je pravi cilj bio on, a ne Mali.

Vučić je izjavio večeras da veruje da će se mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić boriti svim srcem, da će imati puno problema, ali da će je on podržati i kao predsednik Srbije i kao predsednik stranke.

„Ona je dobar čovek, zna kako stvari u upravi funkcionišu, nasledila je punu kasu, ali verujem da će raditi na tome da bude još punija”, rekao je Vučić za RTS.

Kao licemerne i neosnovane navode da će Brnabić biti njegova marioneta. Brnabić nije bila niti je bilo čija marioneta, rekao je za RTS i istakao daje normalno da je potrebna saradnja, a da joj sigurno nije želja da njega ruši.

„To je i tada bila moja želja ali nisam znao da li ću imati snage da to predložim, a kamoli da li će to da prođe”.

Pred Anom Brnabić su tri ključna zadatka, rekao je Vučić i objasnio:

„ Da uspešno završi sedmu reviziju MMF, koja nije tako laka. Ulazimo u poslednju fazu donošenja odluke o povećanju plata”.

Tu je, kaže, i očuvanje finansijske discipline, i ne sme da se dogodi da ministri troše više novca nego ranije.

I treći zadatak je popravljanje položaja Srbije na Duing biznis listi.

Vučić je istovremeno odbacio navode o „dvostrukom vođenju vlade” i o „dva premijera“:

„Njen posao je da pre svega obavi te tri stvari. Ona će se baviti svim važnim stvarima. Naravno da će se Ivica Dačić baviti politikom, jer se time bavio i dok sam ja bio premijer. Kada god sam mogao da delegiram neki politički posao ja sam to uradio, pošto sam se bavio ekonomijom”, objasnio je Vučić.

„Ana Brnabić će ljude moći da bira za svoj kabinet, ali, kada je reč o vladi, formiraće onu koja je pokazala dobre rezultate i za koju može da obezbedi skupštinsku većinu”, izjavio je  Vučić.

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao da je njeno pravo da kaže da li na to pristaje ili ne, odnosno da li to prihvata ili ne prihvata.

Vučić je naglasio da su mnogi loše reagovali na predlog da Ana Brnabić sastavi novu vladu i da je bio izložen različitim pritiscima zbog toga.

Osim Dragana Markovića Palme, od kojeg očekuje da promeni stav, rekao je da ni unutar SPC, koju poštuje, kao i patrijarha Irineja i mnoge srpske vladike, nisu oduševljeni izborom Ane Brnabić, ali da zna da i oni, kao i Marković, znaju šta je država i uvek gledaju kako da budu uz državu.

U intervjuu za RTS na pitanje da li mu se čini da Zapad insistira na politici „više NATO, manje EU”, Vučić kaže da nije naše da to analiziramo, ali da oni to rade iz razumljivih, bezbednosnih i političkih razloga.

„Oni imaju svoje protivnike – Ruse i zato su to radili sa nekim državama u regionu. Mi imamo jasnu politiku i nikad viši stepen nezavisnosti politike i zato to ljudi u svetu poštuju i dolaze jer znaju da Srbiji niko ne može da naređuje”, rekao je Vučić.

„Niko ne može da joj kaže – uzmi ovo ili ono oružje”, dodao je on, podsetivši da je to rekao američkom funkcioneru Brajanu Hojt Jiu na konferenciji za novinare u Beogradu.

I Putinu sam rekao da smo na putu ka EU, dodao je Vučić.

„Ponosim se time. To (vojnu neutralnost) je ustanovio parlament i narod i moje je da to poštujem. Nemam zašto da zamuckujem ili da se grizem za usnu”, rekao je on.

          Sa potpredsednikom SAD

             Majkom Pensom 17. jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susrešće se 17. jula u Vašingtonu sa potpredsednikom Sjedinjenih Država Majkom Pensom.

„To je veoma važna poseta i mislim da ćemo imati dobre rezultate u okviru bilateralnih odnosa”, rekao je Vučić za RTS.

Na pitanje da li je Brajan Hojt Ji, funkcioner Stejt departmenta, glasnik nove administracije ili stare, Vučić kaže:

„Ja nisam tako dobar analitičar kao neke vaše kolege. Hojt Ji je predstavnik američke države dok se ne kaže drugačije. Tačka.“

Na opasku novinara da Obrad Kesić, analitičar, kaže da je Ji video predsednika SAD Trampa samo na TV, Vučić odgovara: „Za razliku od Kesića, koji ga viđa svaki dan..?”.

„Ja sam predsednik Srbije, ne mogu da se igram sa ovom zemljom. Ji ima jasnu funkciju, niko ga nije sklonio, predstavalja adminstraciju, ako bude neko drugi razgovaraćemo…”, rekao je on.

          Koja god većina – nećemo biti srećni,

                   ali dijalog mora ići

Koja god većina bila u Prištini, nećemo biti naročito srećni, ali dijalog mora biti nastavljen, zbog opstanka i bezbednosti Srba, istakao je Vučić.

On je u intervjuu za RTS izrazio zabrinutost da će se i u budućnosti Beograd pozivati na Briselski sporazum, a Albanci odbijati da ga primenjuju.

Upitan da li će Ana Brnabić učestvovati u dijalogu ili će zbog pobede Ramuša Haradinaja dijalog biti premešten na predsednički nivo, kazao je da mandatarka „nedovoljno poznaje taj teren”.

„Potrebno je mnogo godina iskustva. Marko Đurić bi da se skloni odatle, a postoje svega tri, do četiri čoveka koji su ušli u finese razgovora, pa sam ga zamolio da još ostane. Morate da znate milion detalja, kao na ispitu da učite tri meseca”, naglasio je Vučić.

Rekao je da je zabrinut zbog unutrašnje političke situacije u Prištini i da ne zna koja će većina biti.

Biću još neko vreme na čelu

           stranke, moji znaju do kada

Vučić je otkrio da će „još neko vreme” biti na čelu Srpske napredne stranke biti, a da njegovi saradnici u stranci već znaju i do kada će to da bude.

Vučić je, gostujući na RTS-u, rekao da to ne znači da njegovi politički protivnici treba prerano da se raduju.

„Ionako sam im rekao da se ne brinu, da ću im ostaviti one za koje misle da će moći da pobede, ali neće moći da ih pobede”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Nebojša Stefanović da se u narednom periodu najviše bavi strankom, Vučić je rekao da on to čini, ali ne u tolikoj meri, jer je zadužen za Gradski odbor SNS.

„Strankom se najviše bave Darko Glišić i potpredsednici stranke. Tu su Marko Đurić, Marija Obradović, Miloš Vučević, Milenko Jovanov. Oni se bave strankom”, rekao je Vučić.

Plašim se da nismo spremni za ustavne promene…

Vučić je rekao i da se plaši da nismo spremni za ustavne promene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da bez privatizacije u sportu neće biti zdravog sistema, te pozvao uprave klubova u Srbiji da iznesu planove za budućnost, kao i da li će ući u privatizaciju 2020.
Vučić je kazao da je država mnogo pomogla košarkaškim klubovima Crvena Zvezda i Partizan, ali i drugim klubovima.

„Ne bi trebalo da se ulazi u proces promene Ustava ako nismo u stanju da se dogovorimo kako taj akt treba da izgleda u narednih 30 ili 50 godina”, rekao je Vučić za RTS i dodao da će dati sve od sebe da otvori razgovore o tome.

„Neće me slomiti težina posla, boriću se za to, za otvorene razgovore, kao i oko Kosova i Metohije, da vidimo šta je realnost, koji su ciljevi”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li smo u stanju da se dogovorimo, predsednik je odgovorio: „Plašim se da nismo”.

„Treba da otvorimo razgovore i po tom i po drugim pitanjima. Plašim se da ne možemo i plašim se da neki vide samo da jedan dan budu u vlasti, a ne razumeju šta je odgovornost”, rekao je i ponovio:

„Neću da insistiram na nečemu, ako ne možemo da napravimo dogovor”, rekao je Vučić.

Istakao je i da će ustavne promene, ako ih i bude, ići, pored ostalog, ka tome da se predsednik ubuduće bira u parlamentu, a ne na neposrednim izborima.

Rekao je i da nema želju da se povećavaju ovlašćenja predsednika Republike.

Srba bi bilo 16 miliona da nisu

 izginuli ratovima nakon 1912. godine

 

Vučić je naglasio da Srbija želi mir i stabilnost, da ne želimo nikoga da napadnemo ali da, kako bismo imali taj mir, moramo da imamo čvrstu i snažnu vojsku.

Vučić je gostujući na RTS rekao da moramo da budemo spremni ukoliko budemo napadnuti ali i poručio da bi i mi mogli da „nešto preskočimo” i procenio da bi Srba bilo 16 miliona da nisu izginuli u svim ratovima od 1912. godine, gde smo uglavnom bili žrtve i uglavnom napadani.

„Da bismo imali mir moramo da imamo čvrstu vojsku – rekao je Vučić i naveo da zna kada dolaze migovi i podvukao da kada imate takvu vojnu avijaciju, protivvazdušnu odbranu, tenkove, Miloše, Lazare… najbolje opremeljene vojnike, sposobne da izdrže svaki udar…Onda ste moćni i snažni”.

(Tanjug)

          TASS: Kako mgu da priznam Kosovo kad

                 sam se zakleo da ga neću priznati

RUSKA državna agencija TASS prenela je iz Vučićevog intervjua RTS ove njegove reči:

„Kako mogu da priznam Kosovo ako sam se – položivši ruku na Ustav – zakleo da neću priznati Kosovo? Ja ne mogu i neću priznati Kosovo!“

Ruska agencija je navela i da je predsednik Srbije istovremeno ukazao da je pozvao da zemlja sebi postavlja „realne i ostvarive ciljeve“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Max says:

    Ha,ha,koja provala...Od 5 oktobra svi vi izdajnici ste se posrali i popisali na zakletvu...

  2. Branka says:

    Prekrsio si vec poveliko Ustav Srbije sa Briselskim sporazumom jer si ukinuo institucije Srbije dole na KiM i primorao gradjane KiM da izadju na izbore lazne drzave Kosovo i postuju njihov lazni ustav i tako se integrisu u laznu drzavu. To je to. Za to treba da odgovaras.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *