Вучић: Кључна ствар која нас стопира је однос према КиМ

Вучић: Кључна ствар која нас стопира је однос према КиМ

25 јула 2017

Кључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Косову и Метохији, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да има план, али да иницира широк друштвени дијалог о том питању, јер жели да чује и шта други мисле.

„Мислим да добро знам и историју и стварне односе. Шарл де Гол је рекао да без реалности политика нема никакву вредност“, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Као што се уљуљкујемо увек да можемо да радимо мање, а да зарађујемо више, исто тако, објаснио је, по питању Косова и Метохије волимо да мислимо да ће доћи нека власт, па ће то да реши.

„Тако неки мисле да отерају и Србе из Грачанице по хрватском моделу. Неће моћи ни то, нити ми да било кога физички чистимо. То више није реално“, казао је Вучић.

Истакао је да бисмо имали снагу морамо бити реални, рационални и озбиљни.

„Косово и Метохија је историјско питање, за које је тешко оптуживати било ког у прошлости. Сви су правили грешке, јер нико није желео рационални да сагледа ствари“, рекао је он додајући да то не значи да признајемо Косово.

„Али, то тако не иде…Морамо бити реални, рационални и озбиљни. Питам људе, на пример, како ћемо имати српску власт у Малишеву и Штимљу? Највише волимо себе да лажемо“, приметио је Вучић и указао да је реч о историјском питању, те тешко да можемо и Милошевића да кривимо за то.

Вучић је подсетио да је на изборима добио подршку 80 одсто Срба на Косову.

Како је рекао, и Срби са Косова знају да ми морамо бити реални, како би они остали у својим кућама – рекао је председник Србије.

Подсетио је да је, историјски, проблем почео 1878, када је формирана Призренска лига, чији је основни циљ формирање Велике Албаније, те да Албанци 1946. године формирају трећу Призренску лигу у Њујорку, где је најјаче упориште албанске дијаспоре и од тада су нам, каже, нанели много штете.

Неки ће, оценио је, рећи: Ево га, хоће да призна независност Косова.

„Ако оставимо деци нерешено ово питање, опет ће наша деца да се бију, јер је питање да ли ће се решити за 10, 20 или 100 година“, рекао је Вучић.

„Морамо да поставимо ствари у реалне оквире. Шта можемо да остваримо, а шта не, али да не спречавамо будућност за нашу децу. Док то не решимо, имаћемо замрзнут конфликт и никада се нећемо из тога извући“, рекао је председник Србије.

Разговараће, истиче, са свима који то хоће, ко неће – не мора. . . нека разговарају академици, црква, историчари, политичари и обични људи, истакао је Вучић.

„Ево отварамо дијалог и вечерас и разговараћу са свима који хоће“, рекао је Вучић.

Он је казао да добро зна стање на Косову и Метохији, да добро познаје историју и стварне односе.

Позвао је да се сагледа каква је наша реалност, подсећајући на историју албанског питања које датира још из 1878. године, када је формирана Призренска лига.

Указао је да су Албанци пружали жесток отпор и после Другог светског рата, а да су трећу Призренску лигу формирали у Њујорку одакле лобирају за своју ствар.

„Имали смо проблеме све време у току бивше Југославије. Никада нисмо, учили албански језик, као што и ретко учимо мађарски језик, јер смо себи дали за право да имамо империјалну свест. Нисмо се трудили да их разумемо и видимо шта желе да бисмо предвидели и разумели потезе, да бисмо били спремни и пружили опдговор, да не би било увек тенкова, јер ако доведу и они тенкове настаће велики проблем“, објаснио је.

Председник Србије је рекао да је политика Србије политика слободе, независности и суверености и да сада размишља о наслеђу које ће оставити.

Личне ам,биције нема, политички је реализовао све своје амбиције: „Немам за шта лично да се борим, морам да вратим народу за указано поврење“, истакао је.

Оставио је иза себе уређену касу, јавне финансије под контролом и смањени јавни дуг.

„Огроман посао смо направили, драматично смањили незапосленост и поправили стање“, рекао је.

„Ово што смо сми урадили, спроведене реформе уз пад незапослености ће ући у уџбенике. Ми смо постали звезде ученика ММФ-а. Немамо проблема са курсом, инфлацијом, биће повећаване плате и пензије“, рекао је Вучић.

Такође, рекао је да је данас стање у трезору око 110 милијарди динара боље него планирано, што, каже, нико, па ни он сам, није очекивао.

Сада се, додаје, поставља питање шта смо оставили деци и јесмо ли им решили један од кључних проблема, проблем Косова и Метохије.

ВУЧИЋ КРИТИКОВАО СМЕНУ ГРАДСКЕ СЕКРЕТАРКЕ

Председник Србије Александар Вучић критиковао је вечерас одлуку о смени градске секретарке за социјални рад, која је дошла, верује, због притиска јавности, уместо да се проблем насиља у породици решава системски, превентивно и репресивно.

Рекао је, одговарајући на питања гледалаца Пинк телевизије, да је критиковао градоначелника Синишу Малог што је донео ту одлуку да би се, како верује, „додворио народу“.

„Против сам политике додворавању народа. Први пут сам критиковао Малог због нечег што су други поздравили. Ја сагледавам ствари на озбиљан начин. Питао сам што је смењена жена која је била градски секретар за социјални рад. Немојте да је разлог хајка у медијима“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је дете убијено у аутомобилу, те запитао да ли то значи, следећи логику којом је смењена градска секретарка, да треба сменити све произвођаче аутомобила…

Вучић је истакао да неки политичари не могу да се носе са притиском, па излазе у сусрет онима који траже глупости, и, уместо да траже оштрије казне и превенцију, њима је крив социјални радник, неко ко није починио злочин, а не онај који је убио своје дете.

„Шта да ради сутрашњи секретар за социјални рад, да носи шмајсер и убија оне који су му сумњиви? Све што нека будала објави на друштвеним мрежама неко полети за тим“, казао је он.

Вучић је критиковао и министра Зорана Ђођевића због тврдње да је МУП крив.

„Шта измисљате више и пребацујете одговорност једни на друге. Тражите да се промени систем кажњавања“, поручио је он.

Најбоље решење, према његовим речима, су превенција и репресија, превенција тиме што би казна била висока, а репресија – да када се почини злочин треба изрећи дугу казну.

„Нека коначно суд доноси најоштрије пресуде“, затражио је он.

„Док се Синиша бавио недодворавањем народу, његов рад сам поштовао највише. Када је кренуо да се додворава, “пиши пропало““, казао је Вучић.

ВУЧИЋ: ИТАЛИЈА ЈЕДНА ОД НАЈВАЖНИЈИХ ЗЕМАЉА ЗА НАС

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да сутра рано ујутро путује у посету Италији, једној од најважнијих земаља за нас.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да ће са председником и премијером Италије, Серђом Матарелом и Паолом Ђентилонијем, разговарати о билатералним односима, евроспком путу Србије и регионалним проблемима.

Подсетио је да је Италија, поред Немачке, највећи инвеститор у Србији и једна од најважнијих земаља за нас.

Казао је да путује у посету на позив председника и премијера Италије, и да ће имати и доручак са представницима групе „Кремонини“.

ВУЧИЋ: ИЗБОРИ У БЕОГРАДУ – РЕДОВНО

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да не види зашто би се избори у Београду одржали пре времена, јер Београд функционише боље него икада.

Он је за Пинк телевизију такође рекао да актуелни градоначелник Синиша Мали неће бити кандидат за градоначелника Београда на идућим изборима.

„Мали неће бити будући градоначелник, неће бити нити кандидат. Имаћемо кандидата који ће добити поверење грађана, као што ћемо имати кандидате који ће добити поверење грађана и у другим градовима“, објаснио је он.

Када је реч о опозицији, на питање о њиховом „укрпњавању“ је прокоментарисао:

„Само нека се укрупне“.

СНС ће се, каже, на тим изборима борити да победи, јер престоница данас изгледа много боље него претходних година.

„Борићемо се, не кажем да ћемо да победимо, али ћемо да се боримо“, рекао је Вучић на ТВ Пинк, одговарајући на питања гледалаца да ли ће СНС моћи да победи на београдским изборима.

Он је показао фотографије појединих делова града, Крађорђеве улице и савског приобаља, наводећи да је широм града обновљено више од 200 фасада.

Показао је и фотографије „Београда на води какав су „оставили Шапић, Сабић, Георгијев и остали“, наводећи да је то данас уређено шеталиште.

„Погледајте како то “језиво и страшно“ изгледа. А стручњаци су нам тамо оставили змије, шприцеве и тако то“, рекао је Вучић.

Он је навео и уређење Обилићевог венца, који је претворен у пешачку зону.

„Да питам стручњаке са америчке телевизије, пошто су рекли – гаража отворена, очекују се веће гужве. Молим те стручњаке да ми покажу те велике гужве“, рекао је Вучић.

Он је, поред Београда, спомињао и Ниш, где ће, каже, до краја године бити отворен најбољи Клинички центар.

„Критикују ме због Клиничког центра Ниш. То је паметна критика, нећу ни да питам што вам није пало на памет да га изградите“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: СПРЕМАН САМ ЗА НАПАДЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРОТИВНИКА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је спреман за све нападе политичких противника, да га свеједно никада неће победити, и поручио да је најважније да се Србији добро пише.

Вуцицћ је рекао да његови политички опонетни немају никакав политички план, да ни кад су били на власти никада ништа „нису смели и нису хтели“ и да им је најважније било да прође још један дан на власти, а да не покрену ниједну тешку тему.

Данас им је, каже, једини план да га личним нападима и измишљотинама поколебају, али, поручује, греше:

„Никада ме неће победити. Сам ћу да се склоним и изабраћу наследника који ће такође да их побеђује за добро Србије и наше деце, неког одговорног и озбиљног“, рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Како је рекао, не постоји никакав медијски рат, већ постоји линч у листу Курир и не само у том листу, који се проводи над једним човеком.

Он је рекао да компанија Александра Родића дугује укупно око шест милиона евра.

Та компанија, на пример, није вратила 2,5 милиона евра главнице дуга, по кредиту код Развојне банке Војводине, који је омогућио Бојан Пајтић.

Он је рекао да Развојна банка Војводине није Пајтићева приватна прћија и да кредити морају да се врате, јер су то народне паре.

Вучић је објаснио да је укупан дуг по основу кредита 2007. и 2008. 6,28 милиона евра, те да је до сада враћено свега 545.414 евра.

„Два и по милиона евра главнице није враћено, а све је доспело одавно на наплату. Зато што су се договорили политички мафијаши… Хоћете ли државу која ће вама да наплаћује све камате и избацују вас из стана јер нисте платили, а да неко има право да узме два и по милиона…“, рекао је Вучић.

Како каже, то је тајни план – „договорили се криминалци како да се опљачка Србија, а да сви ћуте, а ко помене – наћи ће се на насловној страни“.

Он је додао да 60 и нешто дана ћути као заливен, док на њега „бљују најгоре лажи зато што неце да врате паре“ и додао да ће он да издржи све нападе.

„Хоћете ли да живите у држави у којој ћете 2,5 милиона евра да украдете и да сви ћуте. Држава има да наплати њено, да градимо болнице и школе, нико нема право да краде од наше деце“, рекао је Вучић.

“ И срам вас било да због тога говорите да је угрожена слобода медија“, додао је председник Србије, наводећи да неће да говори о неплаћеном порезу јер је то посао Пореске управе.

Председник се захвалио свим добрим људима из Србије који су били забирнути.

Додао је да су се искрено питали о томе Маја Гојковић, Небојша Стефановић, Влада Ðукановић, Александар Вулин…али да многе његове страначке колеге и коалициони партнери су проценили да су се „спасли“ ако се нису појавили на насловним странама као он.

Осврнуо се и на случај пребијања свог брата Андреја, за који верује да је био намеран и додао да се тачно зна ко су батинаши.

Упитао је шта би било да се неком од чланова породице Јанковића, Јеремића, Радуловића…нешто тако десило.

„Не би ме опрали ни Дунав ни Сава – обесили би ме на Теразијама“ рекао је Вучић.

„Да је из мог пистоља у мојој кући из пиштоља за који није постојала дозвола, дозвола неко убијен да ли мислите да би ми грађани Србије дали да будем председник и да се бавим било чиме. Обесили би ме на Теразијама“ рекао је прерсдник Србије.

Одбацио је и тврдње да је Небојша Крстић, који је био Тадићев саветник, данас богатији него раније, наводећи да су његови приходи данас за четрвтину мањи него раније.

„Он је ни крив ни дужан, зато што поставља одређена питања, крив зато што није на њиховој страни“, рекао је Вучић.

Подсетио је и на организовање контрамитинга, првог још од времена Слободана Милошевића, за време негове инаугурације.

„Све су радили противзаконито“ рекао је Вучић и додао да су и протести пре тога на којима је било од неколико људи до неколико хиљада људи били незаконити, а нико их није дирао.

Дошли су, каже, неки да спречавају људе да учествују на митингу СНС, на законит скуп, рекао је Вучић и додао да је јасно из тога ко су батинаши.

Он је рекао и да су приче о томе да се од запослених а чланови СНС узима 10 одсто од плате за странку нису тачне, и да је то било у ДС за време Зорана Ðинђића и да је и тада са њим о томе причао и рекао му да је то лоша идеја и да ће ти исти да покраду 30 одсто да би надокнадили тих 10 одсто.

Вучић се осврнуо поново на аферу „Савамала“ рекавши да је требало по дану срушити објекте, али је, истиче, и та афера је направљена да би се ослабио он, као што је било и напора да се то учини за време председничке кампање, како би се уствари ослабила позиција Србије у вези са Косовом и Метохијом.

„Драго ми је што је неко од тужилаца смогао снаге да каже: „У чему је проблем, зашто се диже фама“. Да су ме позвали, лично бих сео у багер и то урадио. Једини проблем је што је то урађено ноћу“, одговорио је Вучић и додао да је то био један од начина да се ослаби позиција Србије и да је у тај пројекат уложено између 35 и 40 милиона.

Он се осврнуо и на реаговање, односно нереаговање људи из његове најближе околине рекавши да просто неки не желе да их се прозива по насловним странама и плаше се тога.

„Људи у Србији хоће одговорност, некога кога не можете да уплашите насловним странама“ додао је Вуцицћ.

Према његовим речима, обичан, нормалан човек ово тешко може да издржи, те да стога разуме познанике који ћуте и не реагују.

ВУЧИЋ: ВОЛЕО БИХ ДА МИ И ОПОЗИЦИЈА КАЖЕ ШТА ЈЕ РЕШЕЊЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова обавеза да позове све на разговор о Косову и Метохији, те да жели да чује и мишљење опозиције и како би они решили тај проблем, јер не жели да прихвати да је одговорнији по том питању од њих.

„Моја је обавеза да позовем све, јер увек постоји могућност да се чује паметна идеја, али и да грађани чују… Што се економије тиче, нисам чуо ништа четири године ниједну паметну реч или савет што се еко тиче. Ако сте га ви чули, кажите ми. Шта су смислили у ове четири године и урадили у 15 година.. Можда у вези са КиМ чујемо неко паметно решење“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не жели да прихвати да је одговорнији од њих за дешавања на КиМ и у земљи, јер се у њихово време десио 17. март и противправно признавање Косова и Метохије.

„Али, нема проблема, ја сам крив. Али, дајте ми решење“, рекао је Вучић.

Волео би, понавља, да му кажу шта је решење.

„Ја ћу да их саслушам и да им казем шта ја мислим. Не пре дијалога, нећу никоме ништа да намећем. Хоћу да видим шта можемо да направимо“, рекао је Вучић.

На констатацију да нико данас није одговорио на његов позив на дијалог, Вучић је рекао да нико није реаговао ни похвално, ни критички и нашалио се да је “била велика спарина и врућина, а сутра ће бити мало хладније, па ће да регују“.

ВУЧИЋ: ШТА ДА МЕ ПИТА ПЕНС, ДА ЛИ САМ ПАЛИО АМБАСАДЕ?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су припадници америчке администрације у Вашингтону озбиљни људи, не лакрдијаши каквих има на политичкој сцени у Србији, те да га, наравно, нису питали да ли је учествовао у паљењу амбасада у Београду.

„Шта да ме питају? Да ли сам палио амбасаде? Па они знају и ко је био тамо и ко је шта радио…“, рекао је српски председник за Пинк телевизију.

Он је рекао да не би о „лакрдијашима“ попут Саше Јанковића и Саше Мирковића, али да хоће да подсети да је Борис Тадић, који је рекао да „Вучић није ништа урадио да то спречи“, тог дана, када је био митинг за Косово и Метохију, „побегао у Румунију“.

Вучић је то рекао одговарајући на питања на ТВ Пинк у вези разних писама, коментара и изјава пред његов пут у Вашингтон и састанак са америчким потпредседником Мајк Пенсом и другим високопозиционираним политичарима и људима у америчкој администрацији.

Како је рекао, тадашњи председник, Тадић, побегао је тога дана у Румунију да би се додворио западњацима, а он је, што се може видети и на телевизијским снимцима из тог времена, позивао људе да се повуку, истичући да се стране амбасаде и дипломате никако и никада не нападају.

„За разлику од њега, ја тог дана нисам побегао у Румију…он је тамо отишао да се додвори западњацима. Ја сам био у Београду и то је ваљда мој грех. Он је рекао да Вучић није ништа урадио да то спречи, а постоји снимак где ја молим људе да се повуку“, навео је Вучић.

Он је, каже, у складу са договорима које су имали и са Тадићем, и са Ракићем, и Коштуницом, и Никитовићем, он и Николић позивали људе да дођу на протест, јер је реч о ужансо важној ствари за Србе, на миран протест и покажу шта мисле о томе.

„Ако на све то додате и тандем Мирковић – Јанковић и неке друге, јасно вам је шта би било са Србијом када би је они водили…Али, народ о томе одлучује“, додао је.

Било је, каже, и Јеремићево писмо, као део тих настојања да покваре посету, иако се, наводи, не слабе позиције своје земље пред такве сусрете, а уследило је и писмо чланице босанског кокуса у Конгресу, те ангажман албанског кокуса заједно са адвокатом породице Битићи.

Нису они то, каже, радили да би срушили њега, већ тиме штете Србији а то се не ради, не ради се против своје земље.

Вучић је додао да осећа одгворност за своју земљу и да брине о 7,3 милиона људи и да гледа каква нам је будићност, а за то су нам, истакао је, потребни и добри односи са САД.

Наравно да има притисака, рекао је. Има ствари око којих се слажемо – пут ка Европи, трговинска размена, инвестиције…

„Али, не слажемо се око Косова и Метохије и гледамо како да имамо најмању могућу штету у тим односима“, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: ПЕНС МЕ НИЈЕ ПИТАО ЗА БИТИЋИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је током посете САД водио добре разговоре за Србију и поручио да нису тачне шпекулације да је у разговору са потпредседником Мајклом Пенсом случај Битићи био главна тема, додајући да тај случај није ни поменут.

Он је, гостујући на телевизији Пинк, рекао да је са Пенсом имао искрене разговоре, добар контакт, „успостављање међусобног поштовања и разумевања“.

Разговарали смо о томе како види решавање проблема на Балкану и у Србији, прецизирао је председник Србије и истакао да га амерички потпредседник није ни питао за случај браће Битићи, јер зна да је о томе већ разговарао са неким другим људима, као што га, каже, разуме се, није питао да ли је учествовао у паљењу америчке амбасаде.

Није, каже, наравно, тачно ни то да се презнојавао у тим разговорима, како су неки писали и лагали да је Пенс питао за случај Битићи.

„Он тај случај није ни поменуо“, додао је Вучић рекавши да се ради о тешком злочину, који мора бити истзражен.

Осврнуо се и на изругивање појединих због информације да га је Пенс испратио до излаза.

„И са Бајденом сам имао раније пристојне односе, али није излазио да ме испрати. Пенс је желео тиме да покаже поштовање према Србији. Нажалост, у Србији један део људи не жели да разуме да је то поштовање према њима“, казао је Вучић.

KOMENTARI8 коментара

 1. zoran says:

  Čekaj, zar nije Milošević ključna stvar i šta kažu koliko su još ključnih stvari planirali?

 2. opet ja says:

  Dakle došlo na red priznavanje nezavisnog Kosova...kakva izdajnička baraba...

 3. marko says:

  opet ja says tacno promenit ce ustav i na jedna nacin proznati kosovo i reci da nije kao sto tvrdi da 140 000 ljudi nije dao drzavi tzv kosoovo koji nemaju i nisu u srbiji

 4. jaja ture says:

  Postali smo "zvezde ucenika MMF-a".. pa dragi moji valjda vam je sada jasno, a onima kojima nije jasno nikad biti nece!!!

 5. Pero Joksimovic says:

  Двадесетпет година слушам његов широк друштвени монолог. Узми ме Боже или Ђаволе, да више не гледам и не слушам тукца.

 6. ARTILJERAC says:

  Овоме су амери испрали мозак , уградили чип и за пар дана ће рећи: ЧУЈТЕ СРБИ ОД ДАНАС СТЕ американци јер ја мислим да је тако најбоље за вас. Позовите доктора по хитном поступку организовати систематски преглед и послати у ЛАЗУ.

 7. Barakuda says:

  Neki će, ocenio je, reći: Evo ga, hoće da prizna nezavisnost Kosova. „Ako ostavimo deci nerešeno ovo pitanje, opet će naša deca da se biju, jer je pitanje da li će se rešiti za 10, 20 ili 100 godina“, rekao je Vučić. A njemu je jako bitno da se naša deca ne biju za ono što im pripada ! A zašto su se onda naši pradjedovi, djedovi i očevi bili ? Za ništa, da mi danas nebi imali ništa, jer s tobom na vlasti nećemo imati ništa ! Ni jedna zamlja na svijetu nema presjednika, koji prezire narod i svoju zemlju, kao ovaj kameleon, od bulevara Ratka Mladića, do najvećeg EU fanatika i srpskog pragmatičara, koji žrtvuje teritoriju Srbije, jer nije samo KiM u pitanju, za nekakav ulazak u neku EU, gdje nemamao ni jednog prijatelja i gdje smo već danas najjeftinija radna snaga u EU, a na predposljednjem mjestu u svijetu ! Čovek priča o suficitu, a ona njegova poznata, bit će vam bolje da i ne spominjem, dok kupovna moć građana je na nuli !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u