Вучић: Кључне речи мир, регион, сарадња; Радићемо са Хрватском по питању несталих

Vučić: Ključne reči mir, region, saradnja; Radićemo sa Hrvatskom po pitanju nestalih

24 juna 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za dva dana održao 21 bilateralni susret sa stranim zvaničnicima i predstavnicima organizacija, a da su tri ključne stvari u tim razgovorima – očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalne saradnje i konkretizacija ekonomske saradnje.

„Tri su ključne reči: očuvanje mira i stabilnosti, unapređenje regionalnih odnosa i želja za većom i boljom, uspešnijom saradnjom i kako da konkretizujemo ekonomsku saradnju, tako da ona donese što plodotvornije rezultate za svaku od zemalja sa čijim smo predstavnicima razgovarali“, rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da je najduže razgovore imao sa američkom i ruskom delegacijom, a da je lično najviše bio posvećen regionalnim pitanjima i da je u tome „možda bio najbolje koncetrisan“.

„Uspeli smo da unapredimo naše i politčke odnose pre svega, ali i da ustanovimo određene konkretne korake za ekonomske odnose“ – tim rečima je ocenio rezultate razgovora i svečanosti povodom inauguracije.

Mimo regiona, dodao je, veoma je pozitivno iznenađen predlogom visokog gosta iz Maroka da njihova nacionalna kompanija nađe načina za uspostavljanje linije Beograd-Kazabalanka, što je Srbiji važno za robni prevoz, veći broj srpskih turista, ali i turista iz arapskog sveta.

„Razgovarali smo i sa drugima i opet bih istakao važnost regionalnih razgovora. Da svi pomalo uđu u tuđe cipele, da bolje razumeju probleme.Kada budemo bolje razumeli tuđe probleme onda će i oni jasnije i bolje razumeti naše muke i saslušati naše poglede“, rekao je Vučić.

Kao je dodao, Srbija je pokazala da je dobar domaćin.

VUČIĆ: SA HOJT JIEM O SVEMU, ALI NE I O CENTRU U NIŠU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na bilateranom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima, kao i o svojoj poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Vučić je rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao jučerašnoj svečanosti u Palati Srbija rekao da su „prošli bukvalno sve teme“: odnos Srbije i SAD, ekonomski i bilateralni odnosi, dijalog u Briselu, regionu i ulozi Srbije u regionu…

Kako je rekao, hteo je u razogovoru da smanji ulogu Srbije u regionu i da se više razgovara o pitanjima naše zemlje i SAD, ali da je u prijateljskom tonu razgovarano o svim pitanjima.

Na insistiranje novinara, Vučić je rekao da tema uopšte nije bila ruski humanitarni centar u Nišu, da jesu o tome razgovarali prethodnom susretu ali danas ne.

On je dodao i da je razgovarano o dijalogu sa Prištinom i modalitetima tog razgovora…

Tema je bilo i to, dodao je, sa kim će sve rzagovarati u Vašingtonu i kako na najbolji način prikazati američkim biznismenima poslovni ambijent u Srbiji i kako da što više njih investira u našoj zemlji.

ŠREDER:REGION I SRBIJA IDU NAPRED, JAČATI VEZE

Veoma je važno jačanje veza među liderima u regionu, a s obzirom na sve što je do sada urađeno, ovaj region pokazuje da ide napred, kaže specijalni izaslanik nemačke vlade Gerhard Šreder.

On je novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da se na sastanku razgovaralo o međunarodnoj politici i situaciji u regionu i istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

„Mislim da je veoma važno jačanje veza među liderima regiona. Smatram da je Srbija stub stabilnosti u regionu i mislim da region, jačanjem veza i svim što je do sada urađeno pokazuje da ide napred“, rekao je Šreder.

On je dodao da predsednik Srbije želi da nastavi evropski kurs i evorpski put, sve do članstva u EU, što je i juče u svom govoru jasno rekao.

„Srbija je sa predsednikom Vučićem na dobrom putu i veze sa Nemačkom su jako dobre“, dodao je Šreder.

Kao i juče, predsednik Srbije je sa gostima razgovarao u vili Mir.

Nakon sastanka sa Šrederom, Vučić će, u odvojenim razgovorima, razgovarati i sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom, predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i generalnim sekretarom Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB Jurijem Hačutarovim.Uslediće zatim i susreti sa predsednikom Poslaničkog doma Maroka Habibom el Malkijem i crnogorskim predsednikom Filipm Vujanovićem.Vučić je niz bilateralnih sastanaka završio razgovorom sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jiem.

Predsednik Srbije niz bilaterala je započeo juče, a tokom dana se sastao sa potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuenom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.Susreo se i sa premijerom Gabona, šefom gruzijske diplomatije, ministrom u Vladi Belorusije, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD i savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja.Predsednik je razgovarao i sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti, zatim sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, i članovima Predsedništva BiH i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

VUČIĆ:SRBIJA ĆE ZAJEDNO SA HRVATSKOM RADITI PO PITANJU NESTALIH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija dati sve od sebe da zajednički radi sa Hrvatskom po tom pitanju nestalih osoba i da se naprave konkretni rezultati i pomaci, dodajući da je nestalih bilo sa obe strane.

“Malopre sam govorio za hrvatske medije i pokušavam njima da kažem – kada govorite o nestalim osobama, nemojte da govorite samo o Hrvatima kao nestalima, tako svoje mnenje pripremate na to i govorite im o Srbima koji to neće da urade. A ja kažem da nije problem samo u nestalim Srbima, kojih je, uzgred, više nego nestalih Hrvata, problem je i u nestalim Hrvatima”, rekao je Vučić novinarima ispred vile Mir.

On je istakao da je na svima nama da probamo da rešimo ono što mogu, jer svaka hrvatska porodica želi da zna gde su tragovi nečijeg deteta, brata, oca ili bilo koga drugog.

Predsednik je naznačio da bi voleo da se takva vrsta politike uspostavi kao pravilo, a ne kao jednostrano sagledavanje.

Vučić je objasnio da je prilikom poslednje zvanične posete Hrvatskoj, za vreme inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, video opšte iznenađenje kod hrvatskih medija kada je rekao da je više nestalih Srba, nego Hrvata.

“Oni su me gledali i rekli da to nije istina, – ti lažeš, ne govoriš istinu. Ja sam pogledao u ljude sa strane sa svim podacima i ispostavilo se da sam u pravu”, dodao je Vučić.

Kada sa ljudima govorite jedno i sakrije se deo istine, onda dođete u situaciju da ne možete da objasnite zašto se druga strana, ponaša drugačije, dodao je Vučić.

“Nemamo nijedan razlog da sakrijemo bilo kakav trag i o nekom eventualno počinjenom zločinu i o tome gde se nalaze nečiji ostaci. To je civilizacijsko dostignuće da svakoj porodici pomognemo da taj problem rešimo”, podvukao je predsednik.

PREMIJER MAKEDONIJE ZAEV ČESTITAO PREDSEDNIKU VUČIĆU

Premijer Makedonije Zoran Zaev uputio je čestitku povodom inaugruacije predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„U ime Vlade Republike Makedonije i u svoje lično i ime građana Makedonije, čestitam Vam na izboru i inauguraciji za predsednika Srbije. Želim Vam uspešan rad na novoj odgovornoj poziciji i izražavam nadu za dalje unapređenje saradnje dve države“, navodi se u čestitki Zavea, prenela je agencija MIA.

On je istakao da je Makedonija oduvek imala tradicionalnog prijatelja i saveznika u Srbiji tokom procesa stabilizacije i integracija na Balkanu, preko građenja uzajamnog poštovanja i dobrosusedskih odnosa, navodi MIA.

„Interesi za zajedničku saradnju, poštovanje demokratskih vrednosti , dobrosusedski odnosi i evrointegracija regiona predstavljaju najviše interese građana dve države i očekujem da ćemo nastaviti da u tom pravcu razvijamo na još višem nivou našu saradnju , u svim sferama koje su u intersu građana Srbije i Makedonije“, navodi se u čestitki premijera Makedonije.

U Beogradu inače boravi makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji se danas sastao sa predsednikom Vučićem a juče je prisustvovao svečanosti povodom njegove inauguracije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *