ВУЧИЋ: Колики год да је притисак, Србија неће увести санкције Русији

ВУЧИЋ: Колики год да је притисак, Србија неће увести санкције Русији

14 октобра 2020

Став Србије по питању Косова није се променио након потписивања споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, изјавио је председник Србије Александар Вучић за руске медије.

„Што се тиче става Србије, он је остао непромењен“, одговорио је Вучић на питање новинара.Вучић је нагласио да се ради искључиво о економској нормализацији.

„Тамо не постоји ниједан политички моменат“, прецизирао је он.

Председник Србије истакао да није нарочито оптимистичан у погледу решавања политичких питања.

„Очигледно је да нам предстоји веома дуга, тешка, рекао бих, чак и болна потрага за компромисом, ако је то уопште могуће“, закључио је Вучић.

Вучић је такође скренуо пажњу на то да Србија није потписала документ у којем Израел признаје Косово, а Косово Израел.

„Ово је разлика између српске и албанске верзије докумената који су потписани. Нисмо потписали трилатерални документ“, рекао је он.

Вучић и премијер непризнатог Косова Авдулах Хоти потписали су 4. септембра споразум о нормализацији економских односа уз посредовање америчког председника Доналда Трампа у Белој кући. Према извештајима медија, споразум, између осталог, предвиђа инвестиције од 13 милијарди долара у заједничке пројекте, укључујући инфраструктуру.

Србија неће ући у НАТО

Вучић је додао да ће Србија штитити своју територију без придруживања било којим војним структурама.

„Србија никада неће ући у НАТО нити било коју другу војну структуру. Биће независна, самостална, слободна држава која се придржава политике војне неутралности“, рекао је он.

„Већ осам година – желео бих то да кажем целој руској јавности – слушам разговоре о томе да би Вучић желео да Србију укључи у НАТО, да је издајник који само покушава да искористи тренутак да то учини. Сви велики пријатељи Русије завршили су у НАТО-у, осим издајника Вучића“, додао је председник.Без санкција Русији

Србија никада неће увести санкције против Русије, чак и у случају притиска на Београд, додао је Вучић.

„Србија није уводила и никада неће уводити санкције Русији… Упркос чињеници да смо били под притиском и вероватно ћемо бити под притиском, и налазимо се на европском путу, али ћемо задржати своју став и нећемо кварити односе са Русијом“, закључио је он.

KOMENTARI2 коментара

  1. Риста says:

    Дефинитивно ми је јасно да су Путин и Вучић на истом путу. И онда следи логичан закључак да су Русија и Србија на истом путу. Ми Мали Руси, волемо да се шетамо оваквим стазама. Само никако да схватим дал су те стазе проруске и просрпске или проамеричке. Има само једна мала разлика. Русија сматра да би НАТО требао да буде од Лос Анђелеса до Владивостока(без Кине, наравно), иако НАТО неће ни да чује ове вапаје, а Србија сматра да НАТО не треба да буде у Србији, иако је у Србији. Да ми дамо Русима наш НАТО у замену за неутралност и тако би Руси испунили жељу стару 69 година да буду део НАТО савеза а Србија би постала "дефакто" неутралисана...овај - неутрална. Ај добро. ни ја баш не разумем шта сам тео рећи, али таква је ситуација данас. Нисам ја крив. Тако то иде у данашњем Свету. Кад нешто жарко не желиш, обавезно ти се догоди, а кад нешто жарко желиш обавезно ти се не догоди. Ето то је мала и занемарива разлика између Малих и Великих Руса. Јоој, млого компликовано.

    • Слободанка says:

      1. Русија већ има НАТО у Украјини што је присуство НАТО-а у историјској Русији. У томе смо слични. 2. НАТО је у близини западних, северних и делимично јужних граница Русије, док мали Руси жале се да свуда око њих је НАТО, и у овоме има некакве сличности. 3. Ипак Русија и Србија нису на истом путу. Србија је од јануара 2014 године у преговорима са натовском Европском унијом о пуноправном чланству у ЕУ, прва поглавља су отворена у децембру 2015 године. Став претходне владе Србије био је да преговри са Европском унијом неће бити условљени питањем статуа Косова, са таквим тврдњама је наставила и Вучићева влада. Касније се испоставило да то јесте најважнији услов. Русија не иде тим путем јер не жели да јој ЕУ постави претходни услов о обавезном уласку војске Р.Ф. у НАТО војну алијансу. Нити би као Србија пристала да преда Крим и Донбас за љубав уласка у ЕУ. У ове две ствари се јако разликујемо, толико да нам не приличи назив "мали Руси". Напомена: Русија је на сасвим другој страни као водећа земља ОДКБ војног савеза и као окосница Евроазијског Економског Савеза (ЕАЕС).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u