ВУЧИЋ: Колики год да је притисак, Србија неће увести санкције Русији

VUČIĆ: Koliki god da je pritisak, Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

14 oktobra 2020

Stav Srbije po pitanju Kosova nije se promenio nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za ruske medije.

„Što se tiče stava Srbije, on je ostao nepromenjen“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.Vučić je naglasio da se radi isključivo o ekonomskoj normalizaciji.

„Tamo ne postoji nijedan politički momenat“, precizirao je on.

Predsednik Srbije istakao da nije naročito optimističan u pogledu rešavanja političkih pitanja.

„Očigledno je da nam predstoji veoma duga, teška, rekao bih, čak i bolna potraga za kompromisom, ako je to uopšte moguće“, zaključio je Vučić.

Vučić je takođe skrenuo pažnju na to da Srbija nije potpisala dokument u kojem Izrael priznaje Kosovo, a Kosovo Izrael.

„Ovo je razlika između srpske i albanske verzije dokumenata koji su potpisani. Nismo potpisali trilateralni dokument“, rekao je on.

Vučić i premijer nepriznatog Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući. Prema izveštajima medija, sporazum, između ostalog, predviđa investicije od 13 milijardi dolara u zajedničke projekte, uključujući infrastrukturu.

Srbija neće ući u NATO

Vučić je dodao da će Srbija štititi svoju teritoriju bez pridruživanja bilo kojim vojnim strukturama.

„Srbija nikada neće ući u NATO niti bilo koju drugu vojnu strukturu. Biće nezavisna, samostalna, slobodna država koja se pridržava politike vojne neutralnosti“, rekao je on.

„Već osam godina – želeo bih to da kažem celoj ruskoj javnosti – slušam razgovore o tome da bi Vučić želeo da Srbiju uključi u NATO, da je izdajnik koji samo pokušava da iskoristi trenutak da to učini. Svi veliki prijatelji Rusije završili su u NATO-u, osim izdajnika Vučića“, dodao je predsednik.Bez sankcija Rusiji

Srbija nikada neće uvesti sankcije protiv Rusije, čak i u slučaju pritiska na Beograd, dodao je Vučić.

„Srbija nije uvodila i nikada neće uvoditi sankcije Rusiji… Uprkos činjenici da smo bili pod pritiskom i verovatno ćemo biti pod pritiskom, i nalazimo se na evropskom putu, ali ćemo zadržati svoju stav i nećemo kvariti odnose sa Rusijom“, zaključio je on.

KOMENTARI2 komentara

  1. Rista says:

    Definitivno mi je jasno da su Putin i Vučić na istom putu. I onda sledi logičan zaključak da su Rusija i Srbija na istom putu. Mi Mali Rusi, volemo da se šetamo ovakvim stazama. Samo nikako da shvatim dal su te staze proruske i prosrpske ili proameričke. Ima samo jedna mala razlika. Rusija smatra da bi NATO trebao da bude od Los Anđelesa do Vladivostoka(bez Kine, naravno), iako NATO neće ni da čuje ove vapaje, a Srbija smatra da NATO ne treba da bude u Srbiji, iako je u Srbiji. Da mi damo Rusima naš NATO u zamenu za neutralnost i tako bi Rusi ispunili želju staru 69 godina da budu deo NATO saveza a Srbija bi postala "defakto" neutralisana...ovaj - neutralna. Aj dobro. ni ja baš ne razumem šta sam teo reći, ali takva je situacija danas. Nisam ja kriv. Tako to ide u današnjem Svetu. Kad nešto žarko ne želiš, obavezno ti se dogodi, a kad nešto žarko želiš obavezno ti se ne dogodi. Eto to je mala i zanemariva razlika između Malih i Velikih Rusa. Jooj, mlogo komplikovano.

    • Slobodanka says:

      1. Rusija već ima NATO u Ukrajini što je prisustvo NATO-a u istorijskoj Rusiji. U tome smo slični. 2. NATO je u blizini zapadnih, severnih i delimično južnih granica Rusije, dok mali Rusi žale se da svuda oko njih je NATO, i u ovome ima nekakve sličnosti. 3. Ipak Rusija i Srbija nisu na istom putu. Srbija je od januara 2014 godine u pregovorima sa natovskom Evropskom unijom o punopravnom članstvu u EU, prva poglavlja su otvorena u decembru 2015 godine. Stav prethodne vlade Srbije bio je da pregovri sa Evropskom unijom neće biti uslovljeni pitanjem statua Kosova, sa takvim tvrdnjama je nastavila i Vučićeva vlada. Kasnije se ispostavilo da to jeste najvažniji uslov. Rusija ne ide tim putem jer ne želi da joj EU postavi prethodni uslov o obaveznom ulasku vojske R.F. u NATO vojnu alijansu. Niti bi kao Srbija pristala da preda Krim i Donbas za ljubav ulaska u EU. U ove dve stvari se jako razlikujemo, toliko da nam ne priliči naziv "mali Rusi". Napomena: Rusija je na sasvim drugoj strani kao vodeća zemlja ODKB vojnog saveza i kao okosnica Evroazijskog Ekonomskog Saveza (EAES).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *