ВУЧИЋ: Ма какав банкрот, биће нам све боље!

VUČIĆ: Ma kakav bankrot, biće nam sve bolje!

2 jula 2015

03_620x0 5676Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, da je javni dug na današnji dan 23,7 milijardi evra, kao i da je fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, iako je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bila planirana suma od 105 milijardi dinara.

Poslanik Zoran Živković postavio je 10 pitanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koja se tiču poskupljenja struje, javnog duga koji je porastao sa 21 na 25 milijardi i partijskog zapošljavanja, navodeći primer zapošljavanja u Skupštini Srbije. Živković je tražio odgovor i na pitanje da li je Mercedes došao kao investitor u Ikarbus, pitanja vezana za tragediju sa helikopterom u kojoj je poginulo sedam osoba, oko otvaranja fabrike aviokomponenti u Pančevu i izgradnji Beograda na vodi. Šta je sa tajnim ugovorima Beograda na vodi i šta se dogodilo sa ljudima koji su uhapšeni u slučaju falsifikovanja lične karte vezano za preduzeće Asumakum. Šta se dešava sa tim ljudima, upitao je Živković.

– Nema opasnosti od bankrota i opasnosti od podizanja javnog duga, iako će on još neko vreme rasti, ali verujem da ćemo u prvoj polovini 2017. godine okrenuti to u suprotnom smeru, što će biti istorijski uspeh Srbije, a ne ove ili bilo koje vlade, rekao je Vučić. – Uspeli smo da u junu obezbedimo da fiskalni deficit iznosi 26,7 milijardi dinara, a bilo je predviđeno sporazumom sa MMF 105. To je i 100 milijardi dinara manjeprošle godine.

– Kada govorite o ceni struje, čudi me da niste pomenuli cenu nafte i gasa koje su pojeftinili zbog cene na svetkom tržištu, dok je cena struje na svetskom tržištu tri puta skuplja nego na našem, rekao je Vučić i podsetio na poplave i situaciju da tada nije bilo isključenja struje iako je bilo potpuno razaranje elektroenergetskog sistema.

U sporazumu sa MMF rekli su da bi bilo važno za ozdravljenje EPS i jačanje budžeta da se poveća cena struje, rekao je on i odbacio tvrdnje Živkovića da je povećan javni dug.

Vučić je rekao da danas 16 odsto građana Srbije ne plaća struju, napominjući da ne želi ni da govori koliko građana na Kosovu i Metohiji ne plaća.

– Mnogi su krali i otimali, a da li danas to neko čini, videćete uskoro, rekao je on.

– Što se tiče tajnih ugovora za Fijat, nemojte mene da pitate, već partijske prijatelje. Ugovor sadrži klauzulu o tajnost. Što se tiče aviokomponenata, nismo uspeli da završimo to, ali razgovaramo sa Erbasom i očekujemo njihovu saradnju sa institutom „Moma Stanojlović“.Ne znam dokle se stiglo i kako se stiglo u slučaju Asomakum -rekao je Vučić.

– Sramota je da niste ni čuli podatke, a da se osmehujete i podsmehujete. Molim vas da se upristojite malo, rekao je Vučić obraćajući se poslaniku Demokratske stranke Draganu Šutanovcu.

– Gospodine Petroviću, nemojte vi da učite nekoga, kako ste vi vladalii, nema banke koja nije opljačkana, dodao je Vučić poslaniku Zajedno za Srbiju Dušanu Petroviću.

Izvinjavamo se što nismo mogli svakog poslednjeg četvrtka da odgovorimo na sva vaša pitanja, ali molim vas da razumete specifične okolnosti. Imali smo vremena da u prvoj nedelji jula, rekao je Vučić obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije.

Komentarišući odgovore premijera, Živković je rekao da 2003. godine nije poskupela struja, uprskos zahtevu MMF.

– Ne čitamo istu statistiku, proverite sa Fiskalnom savetom, sa ekonomistima. Svako želi uspeh Srbije, ali vaša statistika nema veze sa realnošću kojom Srbija živi, zaključio je Živković.

U parlamentu su premijer Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Takođe, u Skupštini su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, ministar zadravlja Zlatibor Lončar, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

DO KRAJA GODINE PRAVIĆEMO MERCEDESOVE AUTOBUSE

PREMIJER je poručio da će građani Srbije Mercedesove autobuse videti već pred kraj godine, a oni će biti proizvedeni u Ikarbusu u Zemunu.

„Videće naši građani da će Mercedesovi autobusi biti proizvedeni u Zemunu, tamo gde neki pre nas nisu ostavili ni kamen na kamenu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića u Skupštini Srbije.

On je naglasio da nikada nije rekao da će Mercedes da kupi Ikarbus, već da ima prostora za strateško partnerstvo. Premijer je rekao da je Ikarbus već isporučio sedam autobusa, a trenutno, fabrika, koja je pre ovog posla izgubila više od 900 zaposlenih, u ovom trenutku radi 46 autobusa za Mercedes.

Rokovi za isporuku su septembar, novembar i decembar, naveo je i dodao: „Ikarbusove autobuse videćete na ulicama Beograd, Novog Sada, Pančeva i Lazarevca. Videće se rezultati našeg rada i vrednih radnika Ikarbusa“.

EKONOMSKI POKAZATELJI UKAZUJU NA OPORAVAK

PREMIJER je rekao da je industrijska proizvodnja u maju u odnosu na isti period prošle godine povećana za 17,7 odsto. Premijer je odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu rekao i da smo imali bruto domaći PDV u junu tri milijarde veći nego u junu prošle godine i dodao da su to „crvena krvna zrnca ekonomije“. On je dodao i da je prerađivačka industrija „maj na maj“ porasla 11,1 odsto i da takav rast nismo imali od 2005. godine.

Izvoz je plus 15 odsto, krenulo je sa uvozom stoke koju mi prerađujemo i izvozimo za Rusiju i druge zemlje više nego, a Železara gura najviše i sa prosečnih 57 sada imamo 85 000 tona mesečno proizvodnju koja i dalje raste. Kako je naveo tačku po tačku mrvu po mrvu zemlju unapređujemo i podižemo.

VULIN: MANJE ZAPOSLENIH U JAVNOM, VIŠE U PRIVATNOM SEKTORU

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je od decembra 2013. godine, kada je Vlada Srbije donela uredbu o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, do 20. juna ove godine broj zaposlenih u tom sektoru smanjen za 36.180 ljudi dok je broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan za 93.000.

„Pojavila se vlada koja je prvi put u istoriji sama sebi vezala ruke i koja je zabranila partijsko zapošljavanje. Decembra 2013. godine, kada je doneta uredba, u javnom sektoru je bilo 843.405 zaposenih, a 20. juna ove godine 807.225 ljudi. To je smanjenje za 36.180 ljudi“, rekao je Vulin, odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine Srbije.

Vulin je izneo podatak i da je od decembra 2013. godine do 20. juna ove godine u privatnom sektoru povećan broj zaposlenih za 93.000.

REPUBLIKA NE DUGUJE NI DINAR VOJVODINI
VUČIĆ je izjavio da Vlada Srbije ne duguje ni jedan jedini dinar Vojvodini, niti bilo kom drugom delu svoje teritorije. „Republika ne duguje ni jedan jedini dinar Vojvodini, niti bilo kom drugom delu svoje teritorije“, rekao je on u Skupštini Srbije.
BUJANOVAC I PREŠEVO
ALEKSANDAR Vučić najavio je da će u narednih 15-ak dana sa predstavnicima Evropske unije posetiti Bujanovac i Preševo da bi se videlo šta treba da preduzme kako bi se spustile tenzije u ovom delu zemlje.
„Zajedno sa predstavnicima EU ću posetiti u narednih 15-ak dana Bujanovac i Presevo, ne samo zbog migranata već otvaranja škola i bolnica u te dve opštine i da bismo videli šta je to što zajednički možemo da uradimo kako bismo spustili tenzije između srpskog i albanskog naroda kako bismo mogli da spustimo tenzije“, rekao je on.
PAD HELIKOPTERA
NADLEŽNA državna vojna komisija je ispitala slučaj helikopter, dostavila sve tužilaštvu i sada oni vode postupak. Mi koji se politikom bavimo tu više nemamo šta da kažemo, rekao je Vučić. Ono što mi, kao političari možemo, imamo sada značajan fiskalni prostor i kupićemo ove godine dva ruska i dva nemačka helikoptera, a razmatramo i sledeće godine kupovinu dva helikoptera, rekao je Vučić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kiki says:

    Uvucite se jos vise siptarima u bulju! Mi cemo placati struju za njih ceo zivot?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *