ВУЧИЋ: Мала Србија победила велике и моћне са Запада; ДАЧИЋ: Штрахе нека објасни Србима у Аустрији зашто је гласао за Косово

VUČIĆ: Mala Srbija pobedila velike i moćne sa Zapada; DAČIĆ: Štrahe neka objasni Srbima u Austriji zašto je glasao za Kosovo

20 novembra 2018

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični.

„Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

„Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu priliku da koristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu“, rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu takozvanog Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

„Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost“, rekao je Vučić.

„Mi smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu. Rezultat za glasanje o prijemu takozvanog Kosova u Interpol za Srbiju je veoma dobar. Ako pogledate u prvom krugu glasanja oni čak nisu dobili ni većinu glasova. Većina zemalja nije glasala, a ne da su bili blizu dve trećine“, kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

To, kako je istakao, govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični.

„Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali i zemlje koja svoju budućnost ne sme da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu, koja mora da želi kompromis i razume kakvi su odnosi u svetu, koja mora da razmišlja o svom ekonomskom napretku i ne sme ovu priliku da iskoristi da ponižava ili nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su pokušali iz petnih žila da pomognu Prištini“, kazao je on.

Vučić je rekao da je ponosan što je tako mala zemlja, bez mnogo novca, moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet, nezavisnost.

Zahvalio je onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalja koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo, i da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

„Nećemo da razvijamo neprijateljstvo, gradićemo prijateljstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa ti zemljama imati još bolje odnose. Prijateljstvo i podršku zemalja koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti“, naglasio je on.

„Samo jedna zemlja za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolje. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas“, dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je „mahnuo“, a pomenuo je i ministra odbrane Aleksandra Vulina i Anu Brnabić, koji su se borili po ovom pitanju.

„Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgubljena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih da podsećam narod na njihovo traženje mišljenja od Međunarodnog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-e, i drugim organizacijama“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz, i da sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, što bi bilo kakvo pravljenje problema predstavljalo bi samo kontraudarac.

„Čestitam ljudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme“, naglasio je on.

DAČIĆ: Štrahe i Kurc su slagali Srbe i Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je odbijanje da Kosovo bude primljeno u Interpol velika pobeda Srbije i upitao gde je tih 116 zemalja o kojima priča Priština da su priznale tzv nezavisno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome, a ko je lagao.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, kao i da se pokazalo da nije dovoljno da neke velike sile pošalju zahteve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahteve.

Kako je istakao, nije vreme za euforiju, ali i da je „lepo rekao“ Prištini da se ne prijavljuju, jer će da se obrukaju i sramote, pa sada neka objasne svome narodu na KiM šta se desilo i gde je tih 116 zemalja što su priznale tu takozvanu nezavisnost.

Prema njegovim rečima, 36 glasova im je falilo da pobede, a postavlja se pitanje gde je taj spisak od 116 zemalja i da li smo mi možda lagali kada kažemo da zemlje povlače priznaje tzv nezavisnog Kosova.

„I oni na KiM mogu da vide ko je govorio istinu, a ko je lagao“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ukazao i na samo glasanje i da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bunio što je određena pauza između dva kruga glasanja, kako bi velike sile pokušale nešto da srede, i zatražio povredu procedure što je odbijeno, ali da im ni to nije pomoglo da Kosovo uđe u Interpol.

U tom smislu Dačić se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalja, apostrofirajući Austriju, odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea, rečima: „Nije im ni Kurc pomogao“.

Dačić je rekao da je kancelaru Austrije prilikom njegove nedavne posete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika, a da Štrahe „ima da pojasni Srbima“ zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol, a obećanje nije ispunio, te upitao da li su Srbi u Austriji glasali za njega ili Albanci uz poruku da će biti još izbora.

„Ti si slagao Srbe. Ni Kurc nije bolji — on je gori“, dodao je Dačić.

Kako je rekao, sinoć je zvao predsednika Srbije i poručio mu da je brojka 56 i da je tako i bilo, da je 56 zemalja glasalo protiv i dodao da je Srbija ozbiljna zemlja i radi sa zemljama koje neće podleći pritiscima.

„Ne mogu da se ne radujem, jer znam protiv koga smo se borili — najmoćnijih zemalja na svetu“, rekao je Dačić koji je zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv prijema.

Prema njegovim rečima, one nisu glasale na taj način samo zbog Srbije, već i zbog toga što znaju da su sledeće na redu, uz ocenu da je glasanje u Interpolu pobeda međunarodnog prava.

Dačić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je razgovarao sa ljudima koji vode države i koje su nam bile važne u ovom procesu, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću koji je izdržao sve pritiske i radio na tome da ishod bude ovakav kakav jeste, Ministarstvu unutrašnjih poslova i premijerki Ani Brnabić koja je razgovarala sa svojim kolegama.

„Ovo je pobeda za naš narod, za našu državu“, rekao je Dačić i dodao da ne zna koliko će sada Priština još da dodatno poveća taksu na robu iz centralne Srbije i upitao da li su mislili da ćemo zbog toga odustati od borbe da ne uđu u Interpol.

Interpol je policijska organizacija, naveo je, upitao i zašto su se uopšte borili da uđu u nju kada su oni svi već tamo — svi se nalaze na poternicama Interpola i dodao:

„Prema tome nemoj da se sekiraju — Interpol je njihov“.

KOMENTARI14 komentara

 1. Velika Metla says:

  Zapadni politikanti ulaze u vlast na krilima nacionalizma,kao i ovaj Štrahe,i brigom o svom narodu,a čim uđu u vlast promene politiku i tancuju kako im globalistički šljam naredi! Već viđeno! Mene prevariti ne mogu! I onoj Mari Le Pen ću verovati tek kada uradi ono šta je govorila! Pre toga NIKADA!

 2. Velika Metla says:

  Vaš udeo u toj pobedi je 000001 % ! Prema tome,nemojte se kititi tuđim perjem! Jer vaš potpis na briselske NEsporazume i oficiri za "vezu",kao i sve ostalo šta ste sklapali sa šlihtarijom dovodi druge potencijalne protivnike te narko-kartel-države u nedoumicu! Pa neće oni da budu veći Srbi od vas,mada nije uopšte teško biti veći Srbin od vas!

 3. Ivan Grozni says:

  Pa ZASTO trcite u tu EU kad vidite da nas nece? Kunete se u Kurce, Merkelovu, Makrona i ostale koji ne znaju da su obuli dve razlicite cipele, jednu braon jednu crnu, i dosli na konferenciju za stampu. Takvi ce nam krojiti sudbinu drzave ako udjemo u EU. Batalite corava posla da ne gubimo vreme sa njima. Evo Engleska ne moze da izadje iz EU vec mora da pregovara sa birokratijom.

 4. dsc says:

  Dacicu ko te sputavao do sada da se uzdignes, samo nastavi i igraj na istinu i narodnu podrsku uspeh nece izostati.

 5. Slobodanka says:

  "Nije Amerika moćna kao što bi volela: „Kosovo“ ni na dva glasanja nije ugurala u Interpol" - ima logičnijih objašnjenja u ovom tekstu "... Na samom zasedanju u Dubaiju Stefanović je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244 UN, međunarodnog prava, kako i samih procedura Interpola. U raspravi je 10 zemalja podržalo Srbiju. U korist Srbije su govorili predstavnici Španije, Maroka, Kipra, Kine, Belorusije, Rusije, Namibije, Rumunije i Surinama. ..." Postoji i nelogičnost, ako je Rusija govorila u našu korist zašto onda profesor Zoran Dragišić tvrdi ovo: "Srbija u ovom slučaju protiv sebe ima SAD, Veliku Britaniju, Rusiju (?) i Tursku koje su, kako on kaže, podržale članstvo Kosova u Interpol." ... UVEK SE BOJIM DA NAŠI DOMAĆI GOSPODARI NEŠTO MULJAJU. NI KAD UMREM NEĆU SE OSLOBODITI TOG STRAHA. UOPŠTE ME TO NE ČUDI JER ZA OVE TRI DECENIJE SVAŠTA LOŠE NAM SE DEŠAVALO I NA TE DOGAĐAJE SE ČESTO BACA NEKAKVO NOVO SVETLO A DA OPET OSTAJE NEPRIJATAN UKUS DA NIJE TO RASVETLJENO KAKO TREBA.

 6. rajko says:

  kreteni. "hvalite me usta moja kad već niko drugi neće!"... bura u čaši vode... a di su naši novci, naša zemlja, naše reke, naša deca...?

 7. rajko says:

  Kaže Dačić da je rekao Kurcu: "Ti si, bre, pametan čovek..." Uopšte mi je nevažno šta je Dačić rekao bilo kome, ali me živo zanima kako je to rekao na engleskom, francuskom ili nemačkom. Naročito me zanima kako je na dotični jezik preveo ono "bre". Ili je to on ubacio na srpskom kao ukras, "pesnička sloboda" slavuja nam iz žitoradje. Ili je naredio sirotim prevodiocima da prevedu doslovno šta je rekao dotičnom (da ne psujem opet, da ne uvredim tanana estetska osećanja moderatora).

 8. Zoran says:

  Vucic razocaran, Dacic srecan.:)

 9. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

  Austrijanci su nasi neprijatelji,lazljivi germancici, sluge vatikanskih nacista, saka jada. A Vucic neka se zahvali Rusiji jer bez njenog lobiranja Srbija,tj.njihiva SNS vlast koja je vodila ovo u Dubaiu, ne bi pobedila.

 10. Nićifor says:

  Velika i moćna Rusija pobedila velike i moćne sa Zapada i njihove marionete iz Srbije.

  • Nebeska Srbija says:

   Tako je!!!!

 11. Zoran says:

  Vucic SADA prica o kompromisu. Prodana dusa.

 12. Branko says:

  Ovo je pobeda slobodnog sveta nad onim vazaliziranim i onima koji su spremni prodati sve svoje za 12 Judinih srebrnjaka!!! Svaka čast Vučiću, Dačiću i Brnabićki.

  • Velika Metla says:

   Branko,nisi ti dobro! Ne,ne! Ovo troje koje si nabrojao NIJEDNU pozitivnu stvar za Srbiju nisu uradili,NIJEDNU! Da nije bilo Rusije i Kine što se tiče ovo troje nabrojanih mogao bi ceo srbski narod da skoči u Moravu! Reci mi JEDNU JEDINU pozitivnu stvar koju su ovo troje uradili za Srbiju! SAMO JEDNU mi navedi! Ne moraš dve!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *