VUČIĆ: Među prvih 10 smo u Evropi

VUČIĆ: Među prvih 10 smo u Evropi

7 januara 2014

ALEKSANDAR VUCIC _620x0Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se naša zemlja, sa rastom privrede od 2,4 odsto u 2013. godini, svrstala među vodećih 10 zemalja u Evropi i ocenio da u 2014. sa već planiranim projektima, Srbija može da unapredi stanje ekonomije.

„Srbija je jedna od zemalja u prvih 10 u Evropi po rastu BDP-a. Naravno, nama je lakše nego Holandiji i Nemačkoj, koje imaju veoma visok društveni proizvod da pravimo rast, ali to pokazuje veću odgovornost i veću ozbiljnost države i rekao bih neuporedivo bolje rezultate“, rekao je Vučić za RTS.

„Mislim da u narednoj godini sa velikim projektima u koje očekujem da uđemo, situaciju možemo i dalje da popravljamo“, rekao je Vučić.

Govoreći o novim projektima i o tome da li se deo njih oslanja na novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić kaže da je Srbija već dobila deo novca koji treba da utroši i da će „stići vrlo brzo neki drugi novac“ za koji treba da se donese odluka kako da se utroši.

Vučić očekuje da će u 2014. biti veći broj onih građana Srbije koji će naći posao od onih koji će izgubiti radna mesta.

„Očekujem da u 2014. godini bude veći broj zaposlenih nego onih koji će izgubiti posao“, rekao je Vučić, komentarišući podatak Republičkog zavoda za statistiku, prema kome je nezaposlenost u 2013. niža. Sa 25,5 odsto u aprilu smanjena je za gotovo pet procenata (20,1) na kraju godine.

Prema njegovim rečima, tome je doprinela politička stabilnost i rad državnih organa na suzbijanju sive ekonomije, ali i istovremeno ulaganje velikih proizvođača. Vučić je dodao da će nastojati da se taj broj spusti.

„Želim da se, pre svega, građanima Srbije zahvalim na strpljenju, trpeljivosti i na tome što smo ušli u neke reforme koje moramo da pojačamo“, rekao je prvi potpredsednik vlade.

Govoreći o procenama da bi u 2014. oko 20.000 radnika moglo da izgubi posao, Vučić je kazao da je cele prošle godine slušao u skupštinskoj raspravi i na svim televizijama da je svakog dana sve veći broj nezaposlenih.

„Na kraju se nešto drugo ispostavilo. Iako sam se trudio i davao sve od sebe da kažem da to nije istina, morao sam da sačekam 30. decembar da dođe konačni izveštaj RZS da bi se pokazalo da sam istinu govorio ja i neki drugi ljudi koji su govorili slične stvari“, rekao je Vučić.

Kada je reč o najavljenim izmenama Zakona o radu, prvi potpredsednik vlade smatra da je potreban dijalog sa sindikatima, sa kojima oceckuje da će biti postignut kompromis.

„Ja sam u ovoj državi video svakojake napise o tome da neće biti para za godišnje odmore, da neće biti ne znam čega, mi i dalje imamo samo nacrt. Želimo ponovo da razgovaramo i sa sindikatima, sa svima, da otvorimo dijalog“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, zakon o radu bi trebalo doneti uz saglasnost svih važnih društvenih činilaca, da bi se napravio konsenzus, što je moguće širi, iako to, kako kaže, neće biti nimalo lako, jer će to ići u prilog razvoja i napretka srpske ekonomije.

„Ne donosi to niko zato što želi da učini nažao radnicima, poslodavcima ili bilo kome, već ako možemo da napravimo bolji poslovni ambijent za investiranje u našu zemlju ići ćemo sa tim“, kaže Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *