VUČIĆ: Merkelova zna da Srbija ima čvrstu politiku

VUČIĆ: Merkelova zna da Srbija ima čvrstu politiku

29 avgusta 2014

VUCIC-MERKEL-(1)_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima prepoznatljivu i dobru politiku koje se čvrsto drži i da to nemačka kancelarka Angela Merkel zna.

On je po završetku konferencije o zapadnom Balkanu i nakon radne večere sa Merkelovom naglasio da nije lako pred nemačkim kancelarom zastupati takvu politiku, ali da on to čini jer je ogovoran prema ljudima u Srbiji.

Govoreći o aktuelnoj ukrajinskoj krizi i činjenici da se Srbija našla između EU sa jedne i Rusije sa druge strane, Vučić je ponovio da Vlada mora da radi u interesu Srbije i da će za to tražiti podršku Nemačke.

„Ne plašim se da će se Srbija naći između čekića i nakovnja, mi smo na evropskom putu, ali ne možemo da rušimo neka tradicionalna prijateljstva i ono što su ekonomski interesi Srbije“, rekao je Vučić i podsetio da je izabran da vodi Vladu, te da je odgovoran pred ljudima u Srbiji.

On je naglasio da Srbija svoju politiku nije kreirala za 24 ili 48 časova, već ju je osmislila kao dugoročnu i da će je kao takvu i provoditi.

Vučić je rekao da Merkelova nije, naravno sto odsto saglasna sa onim što Beograd radi, ali da je politika Beograda „čvrsta“.

Govoreći o efektima konferencije i sastanaka u Berlinu na koje je Srbija izašla sa pet konkretnih predloga, Vučić je konstatovao da su oni naišli na dobar prijem.

„Ne znam koji će projekat biti izabran. Ja sam pred Merkelovu izneo kartu sa projektima i mislim da joj se dopao projekat pruge prema Crnoj Gori, ali i da je razumela važnost projekta Beograd – Sarajevo, koji bi išao preko Zvornika, Tuzle i Doboja“, rekao je Vučić.

On je naveo da misli da su neki drugi insistirali da se Srbiji prihvati samo projekat autoputa Niš – Priština da bi za neke druge ostalo više novca, ali i da je i to važan projekat.

Kada je reč o ciljevima do iduće konferencije o Balkanu, Vučić je istakao da se nada da će biti završen jedan od ovih infrastrukturnih projekata ili da će se bar krenuti u realizaciju.

„Ali, osim toga, ostale su brojne reforme koje treba da uradimo. To je bila tema kako da napravimo konkurentniju Srbiju i sve ostale zemlje. Moramo mi to da uradimo, neće niko drugi to da uradi za nas. Tako očekuju i da druge stavri uradimo hrabro, snažno i relativno brzo“, kaže Vučić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *