Вучић Меркеловој понудио још три центра за избеглице, а заузврат тражи инвестиције

Vučić Merkelovoj ponudio još tri centra za izbeglice, a zauzvrat traži investicije

9 septembra 2015

Aleksandar-Vucic-750x563Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je kancelarki Angeli Merkel da Srbija izgradi još najmanje tri prihvatna centra za izbeglice. S druge strane, tražio je da Njemačka dodatno pomogne Srbiji kroz investicije, saznaje Blic.

Tokom jučerašnjeg sastanka u Berlinu koji je trajao sat vremena, Vučić je rekao da jedan novi centar za izbeglice može da bude izgrađen na granici sa Makedonijom, a ostali na jugu Srbije bez tačno precizirane lokacije. Gradnja centara bi trebalo da počne što pre kako bi se spremno dočekali hladniji dani.

Merkelova je bila zadovoljna ovim predlozima, ali i brzinom kojom se Srbija hvata u koštac s problemima izbeglica. Vučić je predložio i da umesto novca za zbrinjavanje izbeglica Merkelova svojim uticajem doprinese većim nemačkim investicijama u Srbiji – kaže izvor iz Vlade Srbije.

Zbog dobrog upravljanja krizom, kancelarka je poručila da očekuje „veću pomoć za Srbiju od UNHCR i Evropske komisije“.

Prema ovim informacijama, centri za prihvat izbeglica neće biti građeni od čvrstih materijala, već će biti montažnog tipa.

– Pokušaćemo da iskoristimo i postojeće kapacitete, kao što je urađeno u Subotici. Ukoliko to ne bude dovoljno ili ako ne budemo imali dovoljno prostora, spremni smo da podignemo privremene, montažne objekte – kaže izvor, i dodaje, da nije isključeno da i u Beogradu bude izgrađen jedan centar za izbeglice i to na periferiji grada.

I Vučić je potvrdio da je sa Merkelovom najviše razgovarao o izbeglicama.

– Razgovarali smo i kako se prema ovom problemu ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Njemačkom i Evropom – rekao je Vučić.

– Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, ili pomoći poslije prirodnih katastrofa. A kada treba da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji – rekao je Vučić i dodao da nisu tačne informacije o naseljavanju 500.000 izbeglica u Srbiji.

Merkelova je naglasila da je Srbija suočena sa velikim izazovom.

– Srbiju, iako nije članica EU, posebno pogađa ovaj problem. Izbjeglice u Srbiju dolaze iz jedne države članice i potom ponovo ulaze u EU – rekla je Merkelova.

Što se tiče lažnih azilanata ona je dodala da je Srbija „bezbedna država“ i da građani Srbije nemaju pravo na azil. Ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude data perspektiva.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mile says:

    Pa zbog izbeglica se sastal sa njim,inace ne bi imao tu cast da je vidi.Zabolece ga glava od toga,ali vise nas ovde u Srbiji.Kad Orban potpuno zatvori granicu,a to ce uraditi i Hrvati,sta onda?

  2. Apis says:

    Bilo je idiota na celu drzave ali nasi su savrseni.

  3. Steva says:

    Saudijska Arabija gradi 200 dzamija u Nemackoj pa bi trebalo pitati Vucica hoce li i koliko biti gradnje istih u Srbiji.Ovo je sve dobro isplanirano sa "izbeglicama" i plan se odvija bolje nego sto je bilo ko mogao zamisliti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *