VUČIĆ: Mi smo uhapsili napadače na pekare, a Albanci se hvale dronovima

VUČIĆ: Mi smo uhapsili napadače na pekare, a Albanci se hvale dronovima

23 oktobra 2014

vucic 776_620x0Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kaže da zahteve albanskog premijera Edija Rame, koji je tražio da mu se prilikom posete našoj zemlji omogući politički skup u Preševu i da mu gradonačelnik Beograda Siniša Mali preda ključeve prestonice, o čemu je „Politika” juče izvestila, ne doživljava kao provokaciju.

On očekuje da poseta Edija Rame, najavljena za 10. novembar, prođe dobro i plodotvorno i da razgovori sa albanskim kolegom budu dobri i korisni. Vučić je ocenio da je Srbija, posle incidenta sa zastavom velike Albanije na stadionu Partizana na fudbalskoj utakmici Srbija–Albanija, svojim postupcima pokazala celom svetu da želi mir i stabilnost u regionu.

„Mislim da sam dobro zaštitio nacionalne interese, jasno stavljajući svima do znanja da želimo mir i stabilnost u regionu, jer svaka nestabilnost najviše smeta Srbiji, a mnogi bi želeli da sruše Srbiju preko izazivanja nestabilnosti. Takođe smo pokazali, da ne možete dan posle izazivanja incidenta da dođete, da kažete i radite šta želite u Beogradu”, istakao je Vučić.

On je ocenio da je većina građana dobro reagovala i odlično razumela sve poruke posle incidenta na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Na novinarsko pitanje „da li će Rama organizovati miting u Preševu”, premijer Vučić je odgovorio: „Nije pisalo miting… videćemo šta ćemo.”

„Iskreno sam mislio da su oni koji su to organizovali na stadionu pokazali svoju slabost i nemoć, a ne mi. Nažalost, neki od naših ljudi nisu umeli da reaguju na pravi način, ali to je manjina. Razlika između nas i njih jeste to što smo mi pohapsili sve napadače na albanske i goranske poslastičarnice i na džamiju, a oni se i dalje hvale dronovima i zastavama, i to je suštinska razlika”, istakao je Vučić.

Ambasador Albanije u Beogradu Ilir Bočka izjavio je juče da nije čuo za ideju da albanskom premijeru Ediju Rami tokom posete srpskoj prestonici budu uručeni ključevi grada Beograda. On je naveo da je tokom razgovora o programu posete Rame albanska strana izrazila želju da se albanski premijer sastane sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

„Što se tiče uručenja ključeva grada Beograda, to prvi put čujem”, rekao je Bočka u izjavi Tanjugu i dodao da o tome nije razgovarao sa predstavnicima kabineta premijera Vučića.

Albanski ambasador, međutim, kaže da bi pozdravio ako bi se tako nešto desilo, navodeći da bi to bio „izraz simpatija prema bivšem kolegi”, imajući u vidu da je Rama u tri uzastopna mandata bio gradonačelnik Tirane.

Na pitanje da li je tačno, kao što beogradski mediji prenose, da albanski premijer planira da poseti Preševo i tamo održi javni skup, ambasador Bočka je odgovorio da je „bilo reči o poseti premijera Rame preševskoj dolini”. Prema njegovim rečima, planirano je da poseti i neke kulturne i društvene ustanove kao što su škole i neka preduzeća, a predviđeni su i kontakti sa predstavnicima političkih partija i građanima na području gde žive Albanci.

„Ovo je sada standardna međunarodna praksa koju primenjuju premijer i ministri zemalja Balkana i Evrope”, rekao je albanski ambasador i izrazio uverenje da i Srbija sledi tu praksu.

Rama: Ne bismo uspeli bez Angele Merkel

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za nemački „Frankfurter algemajne cajtung” (FAC) da je situacija nastale posle utakmice Srbija–Albanija razrešena zahvaljujući nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i da posle toga on i srpski premijer Aleksandar Vučić nisu imali teškoće da se dogovore o novom datumu njegove posete Beogradu.

Rama je primetio, prenosi Tanjug, da se Evropska unija dan posle događaja na beogradskom stadionu ograničila na jedno, kako je rekao, „nesrećno objašnjenje”, a da su za to vreme Berlin i Merkelova pomagali da se „nađe izlaz iz debakla”.

„Bez te pomoći ne bismo uspeli. Kratko posle toga Vučić i ja nismo imali više teškoće da se sporazumemo o novom datumu (posete)”, rekao je Rama za FAC.

Brisel bez komentara o Raminim zahtevima

U Evropskoj uniji juče nisu želeli da komentarišu izveštaje beogradskih medija da premijer Albanije Edi Rama zahteva da mu se tokom posete Srbiji predaju ključevi Beograda i omogući da održi govor u Preševu.

„Mi nikada ne komentarišemo medijske izveštaje i nije na nama da se bavimo protokolarnim pitanjima bilateralnih odnosa trećih zemalja”, rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

On je podsetio da je EU preko svojih misija u Beogradu i Tirani pozdravila zajedničko saopštenje Rame i premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se poseta održati 11. novembra.

„Unapređenje odnosa u regionu je svima u interesu”, ukazao je on.

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. miloš says:

  Albanci se ne hvale samo dronovima, oni pale kuće povratnicima, o onima koji žive dole i da ne pričamo, naši vjerski objekti čuva strana vojska, ruše naša groblja a imamo i preko 1 500 nestalih lica, dok ti šiptaru hapsiš djecu koji su bacili kamen na šiptarsku poslastičarnicu ! Budala se hvali, s onim što se pametan stidi ! P.S. Nego jel Merkelova zadovoljna što ste pohapsili tu djecu, jel si se već pohvalio ?

 2. DJORDJE says:

  SVAKO ZDREBE KOJE TRCI ISPRED RUDU ONO I POGINE OD SAMU RUDU. TAKO I OVAJ NAS MAMLAZ POLU SIPTAR IMA DA ZAVRSI JOS GORE OD DJINDJICA.

 3. s@Ša says:

  Ovaj čovjek je stvarno lud u stvari on koliko je lud još je više i bezobrazan a to je najgora kombinacija!

 4. Lena says:

  Ovaj se samo hvali glupostima.Ajde,ponižavaj nas još malo. Sve moj do moga,jebala te EU!

 5. nebojsa says:

  Jao Srbijo zemljo volova !!! Ništa bez nacista čak i u 2014.godini !? Dokle misle politikanti da nas vozaju kao mentole i da nas blamiraju zbog svoje nesposobnosti ? arbanasima treba reći marš stoko divljačka,nikakvi bilateralni odnosi i kojekakve drangulije,sa divljacima se razgovara na divlji način ,nikako drukčije ..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *