Вучић: Мир није заувек дат, на њему се ради сваки дан; О премијеру после Астане; Агрокор – заједничка мука

Вучић: Мир није заувек дат, на њему се ради сваки дан; О премијеру после Астане; Агрокор – заједничка мука

3 јуна 2017

На данашњем скупу доминирају речи мир, стабилност, смањење запаљиве реторике, али мир и стабилност нису нешто што је заувек дато, на томе морате да радите на дневном, недељном и месечном нивоу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима у Брду код Крања, уочи почетка овогодишњег састанка лидера држава југоисточне Европе, Процеса „Брдо – Бриони“, рекао да у политици и односима међу државама нема превише љубави, већ много интереса, али да је важно да сви упуте сличне или исте поруке.

Председник је подсетио да је јутрос, на маргинама форума, имао билатерални састанак са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем, да ће се састати и са македонским председником Ђорђом Ивановим и председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, али да ће разговарати и са осталим лидерима.

„Следећа прилика за разговоре је инаугурација у Београду, 23. јуна, где очекујем да сви дођу“, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће на самиту, односно и на радном ручку и на пленарној седници, покренути тему економског повезивања, односно регионалној економској зони.

„Нећу од тога да одустајем. Бићу досадан као стеница. То је регионална економска зона, јединствено тржиште, да покушамо да направимо за западнобалканску шесторку, односно пет плус један како ми кажемо, али и за близе односе и са земљама ЕУ из региона, односно са Хрватском и Словенијом“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је у складу с тим разговарао са Човићем око учешћа Србије на Мостарском сајму, на којем ће бити покровитељ.

„То није било могуће раније и мислимо да уложимо и озбиљан новац и представимо Србију и у Херцеговини на најбољи могући начин, да додатно будемо фактор који ће да приближава српски и хрватски народ и верујем да ћемо имати успеха по том питању“, рекао је Вучић.

Како је нагласио сви имају заједничку муку, а то је предузеће Агрокор.

Србија, како је рекао, не осећа финансијске последице, али га осећа у смислу производње.

„Немамо проблем ни са Фрикомом, ни са Дијамантом, ни са Меркатор С, у смислу останка запослених људи. Али имамо проблем са добављачима који су смањили своје испоруке. А они мање произведу или више држе на залихама. Тиме губимо у БДП ми, а мислите какве проблеме по том питању имају Хрвати“, рекао је Вучић.

Он је додао и да смањење кредитног рејтинга Агрокору свима прави проблеме, и БиХ и Србији и Хрватској.

„Ни криви ни дужни имаћемо проблема у наредном периоду и по том питању сам спреман са свима њима да у наредном периоду разговарам, да видмо шта да радимо. Сваки разговор је добар, лекови, прилика да се разговара о ситуацији у региону, али и прилика и да размишљамо о новим пројектима, о томе шта је то што заједнички можемо да направимо”, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: НИСМО ПРИЧАЛИ О ПРЕМИЈЕРУ, ИМЕ ПОСЛЕ АСТАНЕ

Председник Србија Александар Вучић данас је рекао да ће име мандатара саопштити напон повратка из главног града Казахстана Астане где ће како је планирано боравити од 8. до 10. јуна.

Упитан да ли је са вршиоцем дужности премијера Ивицом Дачићем разговарао о новом премијеру, Вучић је новинарима у Крању рекао да су током пута видели да о томе није било речи.

„Ниједну реч нисмо о томе нисмо прозборли. Били сте са нама. Имамо различите програме (у Крању) тако да ће претпостављам он имати интересантне разговоре са неким другим људима који су опет имали као мету Србију у преходном периоду, што није лоше што је добро и лековито“. рекао је Вучић.

Како је навео следеће недеље га чека такав распоред да нема ни милиметра слободног простора али да ће се и посао око премијера завршити и да ће по повратку из Астане саопштити име мандатара, односно, како је раније најавио ићи ће се у Скупштину Србије између 12. и 18. јуна.

У главном граду Казахстана 10. јуна почиње Еxпо 2017.

ВУЧИЋ: НЕМАЧКА НАЈВАЖНИЈА У ЕУ, ВАЖНИ ДОБРИ ОДНОСИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Немачка постаје “апсолутно најважнија земља” у Европској унији и да је од великог значаја за нас да са том земљом имамо најбоље могуће односе.

Вучић је, одговарајући на питања новинара шта очекује од сусрета са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, рекао да се њих двојица веома добро познају и да је важно да унапређујемо билатералне односе.

„Не заборавите да Немачка по убрзаном темпу доводи инвеститоре у нашу земљу. Пре три године, када сам преузео владу, имали смо 18.000-19.000 запослених у немачким компанијама, а данас имамо 33.000-33.500“, подсетио је Вучић.

Он је нагласио да тај број мора да се повећава до 50.000 запослених.

„Ми због тога морамо додатно да мењамо себе, да обезбедимо и виши степен владавине права, али и да наставимо економске реформе, јер без наставка економских реформи, дисциплине и договорности тешко да ћемо направити велике резултате”, сматра Вучић.

Председник је рекао да пред Србијом има много тешких обавеза које мора да испуни, попут оних у вези са завршетком седме ревизије са Међународним монетарним фондом.

„Ми ћемо гледати да ове године завршимо са суфицитом што се владиног дела тиче. Требало би суфицит у јуну да буде 5-6 милијарди, то ће на ових 12,5 милијарди бити око 18 милијарди. Верујем да можемо да издржимо других шест месеци да сачувамо суфицит”, рекао је Вучић.

АГРОКОР – ЗАЈЕДНИЧКА МУКА

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће и данас на састанку лидера држава југоисточне Европе, Процеса „Брдо – Бриони“, потенцирати тему економског повезивања, односно регионалне економске зоне, и да сви имају „заједничку муку – Агрокор“.

Вучић је, у изјави новинарима уочи почетка састанка, рекао да Србвија не осећа финансијске последице, у вези са дешавањима у Агрокору али има у смислу производње.

„Немамо проблем ни са Фрикомом, ни са Дијамантом, ни са Меркатор С, у смислу останка запослених људи. Али имамо проблем са добављачима који су смањили своје испоруке. А они мање произведу или више држе на залихама. Тиме губимо у БДП ми, а мислите какве проблеме по том питању имају Хрвати“, рекао је Вучић.

Он је додао и да смањење кредитног рејтинга Агрокору свима прави проблеме, и БиХ и Србији и Хрватској.

„Ни криви ни дужни имаћемо проблема у наредном периоду и по том питању сам спреман са свима њима да у наредном периоду разговарам, да видмо шта да радимо. Сваки разговор је добар, лековит, прилика да се разговара о ситуацији у региону, али и прилика и да размишљамо о новим пројектима, о томе шта је то што заједнички можемо да направимо“, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ОДГОВАРАМ НА ТАЧИЈЕВУ ТРИК-ИЗЈАВУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изјава косовског председника Хашима Тачија о уласку у Европску унију, заправо трик-изјава на коју неће да одговори како на би нашкодио територијалном интегритету и суверенитету наше земље нити нашим економским односима.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Брду код Крања, рекао да је Тачијева изјава “да не може да замисли да ЕУ у своје чланство прими Србију пре Косова”, заправо трик-изјава јер шта год да одговори на њу, Албанци би имали спремљен одговор.

„Ако кажем да је то смешно, рекли би да ми признајемо да Косово није Србија и да не желимо да уђемо заједно. Ако ја кажем ући ћемо заједно, онда ће други људи рећи да ми желимо да кажемо да смо на истом нивоу и да смо до истог нивоа европског пута стигли докле је стигла Приштина“, рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће се уздржати од сваког одговора, јер не жели да нашкод ни нашим економским интересима, нити жели да потцењује реформе које смо до сада спровели, као ни да наруши територијални интегритет Србије.

„Само нека се они једино или искључиво баве Београдом и Србима, наше је да радимо и сарађујемо са њима“, истакао је председник.

Вучић је додао да га више занима да данас Тачија пита докле је Приштина стигла са својом документацијом за ауто-пут, за онај део који треба да иде поред Подујева ка Приштини, јер је, како је рекао, то за нас важно.

„То је важно и за Србе који живе у Грачаници, читавом Косовском поморављу, и за Србе у Метохији, и Штрпцу пре свега, а да не причам колико је то важно за економију, успостављање бољих односа између Срба и Албанаца. Они нека говоре тешке речи, ми нећемо да изговарамо тешке речи”, рекао је Вучић.

Председник је указао да косовски Албанци и без изборне кампање немају друге теме до Србије.

„Али ми имамо друге теме, а то је како да унапређујемо наше односе, како да продајемо још више наше робе Приштини, важно је да будемо што је могуће економски успешнији“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да подстиче српске приватнике и државне компаније да раде са Албанцима у Албанији, са Албанцима на Косову и Метохији и да не види у томе никакав проблем.

„Мислим да је то здраво и разумно опредељење и за то ћу се увек залагати“, рекао је Вучић.

Председник је на питања у вези са претњама Рамуша Харадинаја њему и Србији рекао да Харадинај прети сваки дан.

„Од онога Вучићу немој да се качиш са мном до некаквог непријатељства… Ми ћемо гледати да избегнемо непријатељства. Албанци су озбиљан, вредан, одговоран народ и желимо да имамо добре односе са њима“ подвукао је Вучић.

Председник је поновио да није нарочито уплашен силом или силом Харадинајевих аргумената.

„Плашим се да неко ко безброј пута мора да понавља колико је јак, као дете које црта коња па не личи на коња и мора да напише испод да је коњ, али изгледа да неки нису успели да одрасту у међувремену“, рекао је Вучић.

Упитан о наставку бриселског дијалога, Вучић је рекао да је Београд за то увек спреман и да очекује да ће ускоро и бити настављен.

ВЕЛИКИ ДЕО ЕВРОПЕ И СВЕТА НА ИНАУГУРАЦИЈИ, РЕСПЕКТ СРБИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да на својој инаугурацији 23. јуна очекује присуство великог дела Европе и света које ће показати респект и поштовање, не према њему лично, већ према нашој земљи, односно њеној стратешкој позицији независне и суверене земље.

Упитан да ли ће сви учесници Процеса „Брдо – Бриони“ добити позив на његову инаугурацију 23. јуна, Вучић је рекао да се не разуме у „те техничке ствари“, али да разговара са свим лидерима.

„Буквално велики део Европе и света доћи ће у Београд и није то част мени као председнику Србије, то је част нашој земљи. Ако ви можете да ме подсетите када смо тако нешто имали последњих 30 година, ја бих волео да то учините. Онда ћете схватити да нисмо били ни близу. и то говори да неки људи поштују стратешку позицију независне и суверене земље каква је Србија“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да из Русије и Сједињених Америчких Држава очекује високе званице, уколико је то могуће, „пошто то они не раде“, али и да први пут очекује високу владину делегацију из Кине, „што се апсолутно никада није десило“.

Вучић је рекао да очекује долазак председника Македоније Ðорђа Иванова, Црне Горе Филипа Вујановића, Словеније Борута Пахора, Хрватске Колинде Грабар Китаровић, све из Босне и Херцеговине.

Он је додао да верује да ће доћи и премијер Бугарске Бојко Борисов, званичници Румуније, премијер или председник Мађарске, делегација из Аустрије на највишем нивоу, председника Грчке…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u