Вучић: Мир није заувек дат, на њему се ради сваки дан; О премијеру после Астане; Агрокор – заједничка мука

Vučić: Mir nije zauvek dat, na njemu se radi svaki dan; O premijeru posle Astane; Agrokor – zajednička muka

3 juna 2017

Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa „Brdo – Brioni“, rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

„Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu“, rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

„Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

„To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju“, rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće Agrokor.

Srbija, kako je rekao, ne oseća finansijske posledice, ali ga oseća u smislu proizvodnje.

„Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati“, rekao je Vučić.

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

„Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo”, zaključio je Vučić.

VUČIĆ: NISMO PRIČALI O PREMIJERU, IME POSLE ASTANE

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić danas je rekao da će ime mandatara saopštiti napon povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane gde će kako je planirano boraviti od 8. do 10. juna.

Upitan da li je sa vršiocem dužnosti premijera Ivicom Dačićem razgovarao o novom premijeru, Vučić je novinarima u Kranju rekao da su tokom puta videli da o tome nije bilo reči.

„Nijednu reč nismo o tome nismo prozborli. Bili ste sa nama. Imamo različite programe (u Kranju) tako da će pretpostavljam on imati interesantne razgovore sa nekim drugim ljudima koji su opet imali kao metu Srbiju u prehodnom periodu, što nije loše što je dobro i lekovito“. rekao je Vučić.

Kako je naveo sledeće nedelje ga čeka takav raspored da nema ni milimetra slobodnog prostora ali da će se i posao oko premijera završiti i da će po povratku iz Astane saopštiti ime mandatara, odnosno, kako je ranije najavio ići će se u Skupštinu Srbije između 12. i 18. juna.

U glavnom gradu Kazahstana 10. juna počinje Expo 2017.

VUČIĆ: NEMAČKA NAJVAŽNIJA U EU, VAŽNI DOBRI ODNOSI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Nemačka postaje “apsolutno najvažnija zemlja” u Evropskoj uniji i da je od velikog značaja za nas da sa tom zemljom imamo najbolje moguće odnose.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara šta očekuje od susreta sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, rekao da se njih dvojica veoma dobro poznaju i da je važno da unapređujemo bilateralne odnose.

„Ne zaboravite da Nemačka po ubrzanom tempu dovodi investitore u našu zemlju. Pre tri godine, kada sam preuzeo vladu, imali smo 18.000-19.000 zaposlenih u nemačkim kompanijama, a danas imamo 33.000-33.500“, podsetio je Vučić.

On je naglasio da taj broj mora da se povećava do 50.000 zaposlenih.

„Mi zbog toga moramo dodatno da menjamo sebe, da obezbedimo i viši stepen vladavine prava, ali i da nastavimo ekonomske reforme, jer bez nastavka ekonomskih reformi, discipline i dogovornosti teško da ćemo napraviti velike rezultate”, smatra Vučić.

Predsednik je rekao da pred Srbijom ima mnogo teških obaveza koje mora da ispuni, poput onih u vezi sa završetkom sedme revizije sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Mi ćemo gledati da ove godine završimo sa suficitom što se vladinog dela tiče. Trebalo bi suficit u junu da bude 5-6 milijardi, to će na ovih 12,5 milijardi biti oko 18 milijardi. Verujem da možemo da izdržimo drugih šest meseci da sačuvamo suficit”, rekao je Vučić.

AGROKOR – ZAJEDNIČKA MUKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će i danas na sastanku lidera država jugoistočne Evrope, Procesa „Brdo – Brioni“, potencirati temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalne ekonomske zone, i da svi imaju „zajedničku muku – Agrokor“.

Vučić je, u izjavi novinarima uoči početka sastanka, rekao da Srbvija ne oseća finansijske posledice, u vezi sa dešavanjima u Agrokoru ali ima u smislu proizvodnje.

„Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati“, rekao je Vučić.

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

„Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovit, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo“, zaključio je Vučić.

VUČIĆ: NE ODGOVARAM NA TAČIJEVU TRIK-IZJAVU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija o ulasku u Evropsku uniju, zapravo trik-izjava na koju neće da odgovori kako na bi naškodio teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje niti našim ekonomskim odnosima.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Brdu kod Kranja, rekao da je Tačijeva izjava “da ne može da zamisli da EU u svoje članstvo primi Srbiju pre Kosova”, zapravo trik-izjava jer šta god da odgovori na nju, Albanci bi imali spremljen odgovor.

„Ako kažem da je to smešno, rekli bi da mi priznajemo da Kosovo nije Srbija i da ne želimo da uđemo zajedno. Ako ja kažem ući ćemo zajedno, onda će drugi ljudi reći da mi želimo da kažemo da smo na istom nivou i da smo do istog nivoa evropskog puta stigli dokle je stigla Priština“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će se uzdržati od svakog odgovora, jer ne želi da naškod ni našim ekonomskim interesima, niti želi da potcenjuje reforme koje smo do sada sproveli, kao ni da naruši teritorijalni integritet Srbije.

„Samo neka se oni jedino ili isključivo bave Beogradom i Srbima, naše je da radimo i sarađujemo sa njima“, istakao je predsednik.

Vučić je dodao da ga više zanima da danas Tačija pita dokle je Priština stigla sa svojom dokumentacijom za auto-put, za onaj deo koji treba da ide pored Podujeva ka Prištini, jer je, kako je rekao, to za nas važno.

„To je važno i za Srbe koji žive u Gračanici, čitavom Kosovskom pomoravlju, i za Srbe u Metohiji, i Štrpcu pre svega, a da ne pričam koliko je to važno za ekonomiju, uspostavljanje boljih odnosa između Srba i Albanaca. Oni neka govore teške reči, mi nećemo da izgovaramo teške reči”, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da kosovski Albanci i bez izborne kampanje nemaju druge teme do Srbije.

„Ali mi imamo druge teme, a to je kako da unapređujemo naše odnose, kako da prodajemo još više naše robe Prištini, važno je da budemo što je moguće ekonomski uspešniji“, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da podstiče srpske privatnike i državne kompanije da rade sa Albancima u Albaniji, sa Albancima na Kosovu i Metohiji i da ne vidi u tome nikakav problem.

„Mislim da je to zdravo i razumno opredeljenje i za to ću se uvek zalagati“, rekao je Vučić.

Predsednik je na pitanja u vezi sa pretnjama Ramuša Haradinaja njemu i Srbiji rekao da Haradinaj preti svaki dan.

„Od onoga Vučiću nemoj da se kačiš sa mnom do nekakvog neprijateljstva… Mi ćemo gledati da izbegnemo neprijateljstva. Albanci su ozbiljan, vredan, odgovoran narod i želimo da imamo dobre odnose sa njima“ podvukao je Vučić.

Predsednik je ponovio da nije naročito uplašen silom ili silom Haradinajevih argumenata.

„Plašim se da neko ko bezbroj puta mora da ponavlja koliko je jak, kao dete koje crta konja pa ne liči na konja i mora da napiše ispod da je konj, ali izgleda da neki nisu uspeli da odrastu u međuvremenu“, rekao je Vučić.

Upitan o nastavku briselskog dijaloga, Vučić je rekao da je Beograd za to uvek spreman i da očekuje da će uskoro i biti nastavljen.

VELIKI DEO EVROPE I SVETA NA INAUGURACIJI, RESPEKT SRBIJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da na svojoj inauguraciji 23. juna očekuje prisustvo velikog dela Evrope i sveta koje će pokazati respekt i poštovanje, ne prema njemu lično, već prema našoj zemlji, odnosno njenoj strateškoj poziciji nezavisne i suverene zemlje.

Upitan da li će svi učesnici Procesa „Brdo – Brioni“ dobiti poziv na njegovu inauguraciju 23. juna, Vučić je rekao da se ne razume u „te tehničke stvari“, ali da razgovara sa svim liderima.

„Bukvalno veliki deo Evrope i sveta doći će u Beograd i nije to čast meni kao predsedniku Srbije, to je čast našoj zemlji. Ako vi možete da me podsetite kada smo tako nešto imali poslednjih 30 godina, ja bih voleo da to učinite. Onda ćete shvatiti da nismo bili ni blizu. i to govori da neki ljudi poštuju stratešku poziciju nezavisne i suverene zemlje kakva je Srbija“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država očekuje visoke zvanice, ukoliko je to moguće, „pošto to oni ne rade“, ali i da prvi put očekuje visoku vladinu delegaciju iz Kine, „što se apsolutno nikada nije desilo“.

Vučić je rekao da očekuje dolazak predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova, Crne Gore Filipa Vujanovića, Slovenije Boruta Pahora, Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, sve iz Bosne i Hercegovine.

On je dodao da veruje da će doći i premijer Bugarske Bojko Borisov, zvaničnici Rumunije, premijer ili predsednik Mađarske, delegacija iz Austrije na najvišem nivou, predsednika Grčke…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *