ВУЧИЋ НА КОСОВУ: Срби, немојте продавати имања, влада ће стати уз вас

VUČIĆ NA KOSOVU: Srbi, nemojte prodavati imanja, vlada će stati uz vas

14 januara 2015

Vucic strpce rj5Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas pre podne novo porodilište u Pasjanu, čime je započeo posetu Kosovskom pomoravlju, uz poruku da će Vlada Srbije uvek biti uz svoje građane.

Premijer je, obraćajući se građanima koji su ga dočekali u Pasjanu, rekao da je Srbija uvek imala hrabrosti da se brani i sačuva svoje, ali da je najviše napredovala u miru i kada je odluke donosila „hladne glave“.

„I mi ćemo uspeti da taj mir sačuvamo. Ne želimo nikakve sukobe, ni sa kim, ali hoćemo da budemo svoji na svome“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, najlakše je doći i držati vatrene govore, ali, kako je naveo, on to sigurno neće činiti, a oni koji to rade, uveren je, uopšte ne misle dobro.

„Srbija je najviše napredovala onda kada je odluke donosila hladne glave. Kada god smo odluke donosili na takav način, one su bile dobre za naš narod“, istakao je premijer.

„Sa Albancima, našim komšijama, želimo da živimo lepo“, rekao je premijer i dodao da treba da gledamo svoj boljitak i zajedničku budućnost, jer ćemo stotinama godina pred nama živeti zajedno na istom prostoru.

On je apelovao na građane Kosovskog pomoravlja da sačuvaju svoja imanja i da ih, koliko god im bilo teško, ne prodaju, jer ćemo samo na taj način moći da ostanemo „svoji na svome“.

Ali, istovremeno, rekao je, kada im je najteže i kada im je teško treba da znaju da je Vlada Srbije uz njih, da će im uvek pomoći, i sada, i ubuduće, sve više.
„Nameravamo da i ovde, kao i u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, otvorimo svoje kancelarije“, poručio je premijer.

On je istakao da su potrebni veće prisustvo institucija Srbije na Kosovu, kao i investicije. „Na nama je da vam obezbedimo puteve, da vam obezbedimo posao“, kazao je on i podsetio da se upravo na Kosovu rađa najveći broj dece u Srbiji. „Ovo je naša kolevka i niko nas neće sprečiti u tome da se deca ovde i dalje rađaju“, dodao je on.

„Ali, moramo da gradimo mir“, poručio je Vučić i dodao da samo na taj način i uz punu stabilnost možemo da idemo napred.

Građanima Kosovskog pomoravlja, Vučić je obećao da će predstavnici vlade dolaziti svake godine i ukazao da njegov i dolazak šest ministara danas pokazuju da će vlada uvek biti uz svoj narod u Kosovskom pomoravlju i na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da će biti izgrađeno još puno porodilišta, infrastrukturnih objekata.

On je još jednom poručio da će građani Kosovkog pomoravlja imati svu pomoć Vlade Srbije, da će ona biti i veća i češća, i svoj govor završio rečima „Živela Srbija“.

Vučića su u Pasjanu dočekali brojni građani tog mesta, Gnjilana i drugih delova Kosovskog pomoravlja, sa zastavama Republike Srbije, pogačom i solju i uzvicima „Vučiću, Vučiću, Srbija, Srbija“.

Premijer će, zajedno sa ministrima Bratislavom Gašićem, Nikolom Selakovićem, Nebojšom Stefanovićem, Zlatiborom Lončarom i Aleksandrom Vulinom, kao i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, koji je i domaćin posete, obići Pasjane, Štrpce i Gračanicu.

Ovo je prva poseta jednog predsednika Vlade Republike Srbije od 1999. godine Kosovskom pomoravlju, to jest Pasjanu i Štrpcu.

Nakon svečanog otvaranja porodilišta u Pasjanu i razgovora sa građanima, Vučić će u Štrpcu razgovarati sa predstavnicima lokalne zajednice i stanovnicima ovog dela Kosova.

U Gračanici je predviđen sastanak sa Vladetom Kostićem, kandidatom za gradonačelnika građanske inicijative „Srpska“ i Branimirom Stojanovićem, potpredsednikom kosovske vlade i doskorašnjim gradonačelnikom.

Premijer će svečano otkriti i spomenik kralju Milutinu, koji je bio ktitor manastira po kojem je Gračanica poznata širom sveta.

On će posetiti i manastir Gračanica, gde će se sresti sa episkopom raško-prizreznskim Teodosijem i održati sastanak sa predsednicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, srpskim pokrajinskim ministrima i srpskim poslanicima u pokrajinskoj skupštini, predsednicima privremenih organa i načelnicima okruga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *