ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ СПОМЕНИКА: До Стефана Немање смо били племе, а од њега до данас – државотворни народ који се уздиже

VUČIĆ NA OTVARANJU SPOMENIKA: Do Stefana Nemanje smo bili pleme, a od njega do danas – državotvorni narod koji se uzdiže

28 januara 2021

SRBIJA je na Savskom trgu u Beogradu podigla bezmalo 24 metra visoki i velelepni spomenik jednom od najznačajnijih svojih vladara – osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.

Na svečanosti su govorili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i ppredsednik Srbije Aleksandar Vučić.Ceremoniji su, pored ostalih, prisustvovali: premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, arhijereji SPC, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, politički lideri Srba u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Svečanost je počela intoniranje državne himne Srbije i zvonjavom svih beogradskih crkava.

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer u njega umontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Prvi reljef predstavlja stvaranje države, odnosno slika bitku u kojoj Nemanja stvara Srbiju, drugi Sabor u Rasu iz 1196. godina, kada Nemanja prenosi vlast na sina Stefana.

Na trećem reljefu predstavljen je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, a na četvrtom rodoslov Nemanjića.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Savski trg ima 20.000 kvadratnih metara, na njemu je posađeno je 250 novih stabala, a biće postavljene i klupe, dok će nekadašnja zgrada Železničke stanice postati Muzej srednjovekovne Srbije.

Dodik: Ponosan sam na ovaj trenutak u kojem Srbi odaju poštu svom velikom ujedinitelju

* „Veoma je važno da budemo obedinjeni, a ovaj spomenik trebalo bi svakog da nadahne idejama jedinstva“
______________________________________________________

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, da je veoma važno da Srbija bude što jača, moderna država, što i jeste jer je među boljim državama u Evropi, te da Republika Srpska to podržava i pokušava da prati.

Dodik je rekao i da je Srpska učinila sve da očuva mir, da se razvija i bude dio modernih tokova, te da želi jaku Srbiju, čiju snagu nikada neće umanjivati već samo jačati.

– Danas sam posebno ponosan što dijelim ovaj veličanstveni trenutak u kojem Srbija, grad Beograd i svi Srbi, odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda – rekao je Dodik.

On je istakao da su Srbi kroz istoriju naučili da nema slobode bez države, te da je i ovaj spomenik – spomenik srpske državnosti.

Dodik je naglasio da je vreme da se srpski narod vrati svojim temeljima, a temelje srpske držanosti postavio je upravo Stefan Nemanja, a njegov sin temelje srpske Crkve.

Dodik je poručio da je Srpska zagledana u Srbiju, izrazivši zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za razumevanje za Republiku Srpsku i sve Srbe bilo gde da žive.

– Veoma je važno da budemo objedinjeni, a ovaj spomenik trebalo bi svakog da nadahne idejama jedinstva – rekao je on.

Vreme je da se Srbi vrate svojim temeljima i da na toj osnovi grade budućnost. Veliki župan Stefan Nemanja postavio je temelje srpske države. Taj deo naše srednjovekovne istorije ostao je bez razloga potisnut, pogotovo u decenijama bivše Jugoslavije. Sada je vreme da se vratimo našim temeljima.

Posebno je naglasio: „Ovaj spomenik će ostati da svedoči o naporima da se stvori srpska država, ali i o umeću generacije rukovodilaca Srbije na čelu s predsednikom (Aleksandrom) Vučićem, koja je našla važnim da gradi i ujedini tradicionalno i moderno. Današnja Srbija je sve naprednija, na svakom koraku vidimo napredak, mi iz Republike Srpske smo zagledani u Srbiju, ne želimo ništa da oduzmemo od njene snage. Republika Srpska koja koegzistira u veoma teškim okolnostima svoje borbe za politički subjektivitet, ne može da se ne osloni na Srbiju“.

Naveo je da je i zato važno da Srbija bude što jača, da bude moderna država:

„Republika Srpska pokušava to da prati, ona svoj ekonomski i politički život zasniva na borbi za status u okviru BiH i čini sve da očuva mir i stabilnost na ovim prostorima. Najvažnije je očuvati mir i učiniti stabilnom Srbiju i srpski narod”.

Vučić: Spomenik Nemanji je dokaz da smo vratili veru u sebe i snagu srpske države

* „Da je Nemanja Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši oboijicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada“
_________________________________________________________

Do Stefana Nemanje bili smo pleme, od Nemanje do danas smo državotvorni narod, poručio je sa svečanosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Istakao je da je spomenik Stefanu Nemanji – spomenik velikom županu, ali i Srbiji.

Vučić je rekao da smo se u prethodnom periodu trudili da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države.

Savski trg, na kojem se nalazi spomenik, naveo je, mesto je koje je izazivalo stid, neuređeno, prljavo, na sramotu ne samo grada, već i cele Srbije, sada je potpuno drugačiji.

„Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar“, rekao je Vučić.

Uspeli smo ono najvažnije – ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

„Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane, kraljeve i svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši oboijicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada“, poručio je Vučić.

Istakao je da Nemanja u rukama drži mač i Hiladnarsku povelju.

„Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja“, rekao je Vučić. I nastavio:

– Ovaj spomenik je priča o nama, o tome gde smo bili, šta smo radili i najviše šta smo danas i što želimo da budemo. U prethodnom periodu smo se trudili da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države. Kako danas otkrivamo ovaj spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar.

– Uspeli smo ono najvažnije – ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo… Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika ocu i tvorcu države, već svojevrstan čin polaganja računa o sebi, svom identitetu, šta smo naučili, šta znamo i gde idemo.

KOMENTARI6 komentara

 1. ko says:

  Lupetalo, nelupetaj. Malo se obrazuj, nauci istoriju i onda daji izjave. Srbija je i prije Nemanje postojala mnogo vremena i imala svoju drzavu. Procitaj Dr Jovana Deretica.

  • milos says:

   Mozda je cak bila i mnogo jaca

  • filip says:

   Lupetalo ovu priču može da proda velikom broju svojih nepismenih i polupismenih koji nikad ništa nisu pročitali. U nepismenosti i neznanju je naša nevolja. Ubi nas neznanje. Lupetalo očigledno sprovodi tuđu politiku a ne onu koja nam daje neku šansu. Ovako Bog neka nam je u pomoći.

 2. opet ja says:

  To da smo bili pleme do Nemanjića je ona iskrivljena istorija koju nam plasiraju od Berlinskog kongresa. Po toj istoriji smo mi došli na Balkan seobom naroda. Gde se sve prostirala stara srpska država vidi se po manastirima i toponimima.

 3. Ivke says:

  Nemanjci su nemnci i a srbi su pre toga imali mnogo vladara.

 4. Gagi says:

  Za svaku pohvalu, dugo je trebalo Srbima da nadju svoju zagubljenu dusu. Jedino mi ovaj prelepi mozaik narusavaju umetnute kockice kojima tu nije mesto, ove crvene, doduse sada su roze, bele, plave. Nije to vazno, svako ima mogucnost da se pokaje i dodje sebi, bitno je da dolazimo sebi. Vec ima, tek ce biti kritika, jos je mnogo njih ostalo koji su naviknuti da zive lagodno u autodestrukciji koju im je nametnuo neki katolicki bravar koji je napravio kalauz da moze da udje u tudju kucu i opljacka je. Malo mi smeta danasnji odnos drzave prema svojim pomocnicima, saucesnici u lopovluku nisu sankcionisani za sva zlodela prema ovom narodu Stefana Nemanje, oni su danas u prvim redovima Srpstva. Ta duhovna alhemija nije moguca, jednom izdanik svog naroda, uvek IZDAJNIK. Mnogi su pod Titom naucili da je lep zivot moguc ako prigrlis okupatora svog plemena, sta su drugo bosnjaci i rvati i svi ostali kojima danas ovaj narod redovno servisira starost, nemaju nikakve profesionalne rezultate jer nam nista nisu zastitili a narod naterali u zbegove. Licno smatram da ovaj spomenik donosi neko drugo vreme i drugacije opredeljenje ovog naroda, dosta nam je poturica, sorosevaca i svakakvih pokvarenih neradnickih konvertita iz naseg naroda. Javno i licno se zahvaljujem AV-u sto je nas patriote i nacionaliste obradovao da saznamo da nas duhovni i egzistencijalni otac nije bravar i njegove kalfe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *