ВУЧИЋ: Набављамо оружје од Русије да би одговорили комшијама!

VUČIĆ: Nabavljamo oružje od Rusije da bi odgovorili komšijama!

28 oktobra 2015

Tan2015-10-28_11174071_0_620x0Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja, koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa potencijalnom saradnjom Srbije sa Ruskom Federacijom u vezi sa nabavkom novog naoružanja, rekao da naša zemlja deo naoružanja mora da nabavi, ali da će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.

„To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo“, rekao je Vučić.

On nije želeo da precizira o kojem naoružanju je reč, jer su razgovori u toku, ali je ponovio da je, generalno, posao premijera i Vlade da brinu o bezbednosti zemlje.

„Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila, haubice, i upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

„A sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju. Nećemo da nabavljamo oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofanzivno, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju“, podvukao je Vučić.

On je dodao i da će danas biti razgovora i sa predstavnicima kompanije „Kamaz“ u vezi sa kupovinom kamiona za nore i haubice u fabrici u Velikoj Plani.

Vučić će o nabavci naoružanja razgovarati i na sutrašnjem sastanku sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, kako bi se videlo šta dve zemlje mogu zajednički da naprave i kako bi se iskoristili srpska namenska industrija.

VUČIĆ O MODERNIZACIJI SRPSKIH PRUGA

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorom Ruskih državnih železnica Olegom Belozorjovim, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti modernizacije železničke mreže i održavanju pruga u Srbiji.

Premijer je istakao da će saradnja sa RZD uneti novu energiju i doneti nove vrednosti, kao i da je neophodno saradnju proširiti na svim nivoima.

On je naveo da su veoma važni radovi na rekonstrukciji srpskih pruga zbog lošeg stanja putne mreže i sporih vozova.

Krovni ugovor između Železnica Srbije i Ruskih železnica potpisan je u maju, kada je objavljeno i da je vrednost radova 940 miliona dolara.

Projekat rekonstrukcije srpskih pruga, ruske železnice u svom godišnjem izveštaju ističu kao jedan od najvažnijih u inostranstvu.

SSP SA KOSOVOM JE DOBAR S GLEDIŠTA SRPSKE EKONOMIJE

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je EU potpisala sa Kosovom može biti dobar i sa gledišta napretka srpske ekonomije i osvajanja novih tržišta, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je rekao da je odluka EU da potpiše SSP sa Kosovom politička odluka, na koju Beograd nije mogao da utiče, a na koju EU, odnosno Brisel ima pravo.

Prema njegovim rečima, moguće je da je ta odluka rezultat procene da treba nešto učiniti zbog nestabilnosti u Prištini:

„Jer, taman koliko ja pijem vode, toliko oni suzavca popiju na dnevnom nivou, pa sad da im pomognu zbog tolike nestabilnosti, to je njihova stvar“, rekao je Vučić novinarima u Moskvi.

On, međutim, smatra da taj sporazum može biti dobar s aspekta interesa srpske ekonomije-

„Mislim da je to odlična stvar, bar sa tog aspekta. To nama pruža i određene prilike da svojim biznisom i ekonomijom nastavimo da obezbeđujemo bolje rezultate u celom regionu, pa i u Prištini i u svakom drugom mestu na KiM. Zato bi trebalo taj SSP u tom svetlu i iskoristiti“, rekao je Vučić.

Premijer je ukazao na činjenicu da Priština u odnosu prema Srbima nije zabeležila nikakve rezultate, budući da nije formiran ni sud za ratne zločine, niti je donet dekret o formiranju ZSO.

VUČIĆ: O REFERENDUMU O EU ODLUČUJE SRBIJA, NE MOSKVA ILI BRISEL

Vučić je izjavio je da o održavanju referenduma i izbora u Srbiji, odlučuju Srbija i srpske vlasti, a ne Evropska unija ili Rusija.

„Srbija je na izborima izabrala politiku evropskog puta, neuvođenja sankcija Rusiji i najboljih odnosa sa Ruskom Federacijom“, rekao je Vučić novinarima u Moskvi.

On je na taj način odgovorio na pitanje o poseti rukovodstva Demokratske stranke Srbije (DS S) Krimu, gde su zatražili podršku od Rusije kako bi u Srbiji bio održan referendum o odbijanju ulaska u EU.

Međutim, premijer je podvukao da referenduma neće biti zbog toga što to želi DS S, Dveri ili neko drugi, ni sada, ni inače.

„O referendumu se nikada neće odlučivati ni u jednom drugom velikom gradu, ma koliko mi voleli Brisel, Moskvu, Vašington ili bilo koji drugi grad. Uvek će se odlučivati u Beogradu, na njihovu žalost, i zbog toga sam veoma ponosan“, zaključio je premijer Vučić.

VUČIĆ I MEDVEDEV: TEHNOLOGIJE NEMAJU ALTERNATIVU

Srbija će morati da promeni svoj obrazovni sistem i pristup nauci, jer nove tehnologije i razvoj nauke nemaju alternativu, a ako se ne ide u korak s modernim vremenom društvo će pretrpeti štetu, izjavio je danas u Moskvi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u uvodnom obraćanju na Forumu i sajmu tehnologija „Open innovations 2015“ u Moskvi, predstavio premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji je objasnio da su „prijatelji iz Srbije“, odnosno predsednik vlade i delegacija srpskih ministara, počasni gosti tog skupa.

Srpski pemijer je zahvalio Medvedevu na dobro organizovanom sajmu novih tehnologija istakavši da će rast našeg društva zavisiti, ne samo od ekonomskih reformi, već i od toga koliko ćemo moći da pratimo nove tehnologije.

Da bismo ih brže prihvatili i inkorporirali u sistem potrebno je promeniti naš način razmišljanja, radne navike, što nije lako, a za to čak nemamo dovoljno ni vremena, pošto će u narednih 20 godina biti mnogo promena u svetu tehnologija, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će Srbija raditi na sveukupnoj edukaciji stanovništva, da će pozvati eminentne govornike sa današnjeg foruma da prenesu znanje ljudima u Srbiji, ali i da će Srbija zato morati da promeni obrazovni sistem i pristup nauci.

Kao što smo imali hrabrosti da krenemo u ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, reformu tržišta rada, tako ćemo tako ćemo morati da menjamo i radne navike, objasnio je Vučić i podsetio na izjavu nekadašnjeg predsenika Izraela Šimona Peresa koji je rekao da dolazi vreme u kojem će na radnom mestu morati da se radi šest sati, a uči dva sata, kako bi se išlo u korak sa novim tehnoloijama.

„Tako će đaci u školi morati da uče pet sati i morati dva naredna sata da idu na posao i praksu kako bi znanje dobili i kroz konkretne aktivnosti“, jasan je Vučić.

Srbija će, kazao je, sa Švajcarskom, Nemačkom i ostalim državama morati da radi na razvijanju dualnog obrazovanja.

„Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, iako znam da će to naići na mnogo prepreka i muka kod naših naroda, jer oni uglavnom gledaju da sačuvaju svoj posao. Mi još živimo u vrmenu kada mislimo da smo sa završetkom fakulteta i srednje škole završili i sa procesom znnanja i edukacije“, rekao je Vučić.

To moramo da menjamo, rekao je premijer, kao što smo prethodnih godinu i po dana imali značajne ekonomske reforme.

„U godinama pred nama imaćemo velike rerfome u našem sistemu obrazovanja i nauke koje su uslov za napredak naše ekonomije i BDP-a“, kazao je premijer.

Premijer Rusije Medvedev je u svom obraćanju istakao da su izveštaji predstavljeni na forumu veoma zanimljivi i konstatovao da su „prepuni upozorenja o potencijalnim rizicima“ zbog čega se, kako se našalio, postavlja pitanje da li bi trebalo da se ljudi bave inovacijama zbog silnih rizika i pretnji.

„S druge strane postoji optimizam, jer progres se ne može zaustaviti. Sve tri industrijske revolucije su se dogodile i verovatno će da usledi četvra. Da li država treba da se meša u te procese ili da to prepustimo privatnom biznisu, kako da izgradimo model poslovanja i kako da sačuvamo izume i da ih patentiramo, to je sada pitanje“, rekao je Medvedev.

Forum i sajam tehnologije „Open innovations 2015“ je jedan od najvećih manifestacija te vrste u Rusiji.

Usmeren je na ulogu tehnologija budućnosti u modernom ljudskom društvu, ekonomiji i svakodnevnom životu.

Tema foruma i sajma je „Čovečanstvo u centru tehnološke revolucije“, a program se odvija kroz pet oblasti ljudskog života koje su pretrpele dramatične promene usled uticaja novih tehnologija – produktivnost, stanište, obrazovanje, zdravstvo i zabava.

Tan2015-10-28_11174071_0_620x0

Ruski premijer poklonio je danas smartfon ruske proizvodnje premijeru Vučiću, nakon njegove današnje izjave da još ne poseduje takav uređaj. Medvedev je srpskom premijeru poklonio android smartfon ruske proizvodnje Yota 2.

KOMENTARI3 komentara

  1. marko says:

    To Vucic nije reko.

  2. miroslav says:

    Kojim komsijama? Onima sto si se izvinjavao? Pa ti si zreo za ludnicu!

  3. Fred says:

    Srbi se boje komšija!!! hahahaha Tu smo dakle. Prpa, ha?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *