ВУЧИЋ НАПАО ПРЕДСТАВНИКА СПЦ ЗБОГ НЕМАЦА – Они нису гости него су домаћини у Србији (ВИДЕО)

VUČIĆ NAPAO PREDSTAVNIKA SPC ZBOG NEMACA – Oni nisu gosti nego su domaćini u Srbiji (VIDEO)

7 maja 2017

Spomen-obeležje Podunavskim Švabama stradalim krajem i nakon Drugog svetskog rada osveštano je danas u Bačkom Jarku u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Nemačke Aksela Ditmana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, na otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama stradalim na kraju Drugog svetskog rata, da samo time što poštujemo tuđe žrtve možemo imati pravo da tražimo pošštovanje naših žrtava.

Premijer je podsetio da je početkom 20. veka u Bačkom Jarku živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, dok u tom mestu danas žive gotovo samo Srbi, većinom žive ljudi koji su došli iz Bosne i Hercegovine, neki spasavajući se od ustaškog noža.

Primetio je, međutim, da se ne bi složio sa crkvenim velikodostojnicima koji su o predstavnicima Nemačke države koji danas prisustvuju otkrivanju spomen obeležja govorili kao o našim gostima, jer, poručio je:

– Na ovoj našoj zemlji, u Srbiji, svako ko je pozvan nije gost, već je domaćin. Mi ne biramo ljude po veri i nacionalnosti, već po poštenju i dobroti – poručio je Vučić.

Naveo je da, kada je dogovarana izgradnja ovog spomen obeležja, neki nisu u to verovali i pomenuo je da je slično bilo kada je posetio groblje Mađarima u Subotici te da su i tada građani te nakon njegovog obraćanja shvatili da govori iz srca i da misli to što priča.

– I vama, nemački prijatelji, kažem da ste ovde jednako dobrodošli – rekao je Vucić i ukazao na potrebu međusobnog poštovanja i da zajedno gradimo mnogo drugačiju budućnost nego što nam je bila prošlost.

On je izrazio veliku zahvalnost kancelarki Angeli Merkel na svoj pomoći i podršci koju je pružila Srbiji pa i kada su nam neki uvodili sankcije, i podvukao da smo mi to zapamtili i nikada nećemo zaboraviti.

Kako je rekao, ima pravo da to kaže ovde gde je na izborima za predsednika dobio dvotrećinsku podršku birača navodeći da je Srbija od 1912, godine prošla kroz mnogo ratova i golgota, da nas nijedna nesreća nije zaobišla i da smo u tome izgibili toliko naroda da bi nas sada, da toga nije bilo, bilo trostruko više.

Vučić je poručio da moramo da vodimo odgovornu politiku, a to je poštovanje svih drugih, uvažavanje svih drugih žrtava, ali i naših ali i pre svega sa pogeldom u budućnost – naše dece naših unučića.

Ponovio je da srpski narod, ma koliki bio, pokazuje da ume da poštuje i žrtve drugih naroda, te da će samo tako zaštititi naše žrtve i pokazati svoju veličinu.

– Ovo je vaša zemlja, osećajte se na svome i ponašajte se na takav način – rekao je Vučić obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke.

On je rekao i da danas ne postoji nijedno mesto u Nemačkoj u kojem nema Srba koji tamo radi i zarađuje za svoj hleb, ali je poručio da želi da manje Srba ide u Nemačku za hlebom, ali je primetio da istovremeno sve više Nemaca dolazi u Srbiju da radi i posluje.

– Živelo srpsko nemačko prijateljstvo – Živela Nemačka, Živela Srbija – završio je Vučić.

Pored Vučića i Košika, otkrivanju i osveštanju spomen obeležja prisustvovali su i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes.

Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na područijma pod jugoslovenskom vlašću.

Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja Podunavskih Ssvaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.

Obeležje je u obliku mermernog krsta, sa natpisom:

„Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, Podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti“.

Nove jugoslovenske vlasti su krajem 1944. godine formirale logor za nemačke civile u Bačkom Jarku u kojem je do 17. aprila 1946. godine od gladi, bolesti i zlostavljana umrlo i ubijeno oko 6.500 ljudi, uglavnom žena i dece.

Prema popisu iz 1931. godine na teritoriji Vojvodine živelo je 328.000 Nemaca, a neposredno posle Drugog svetskog rata ostalo ih je manje od 30.000.

(Tanjug)

KOMENTARI12 komentara

 1. punca says:

  100za jednog 90te ...

 2. goran says:

  – Ovo je vaša zemlja, osećajte se na svome i ponašajte se na takav način – rekao je Vučić obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke. Ima li u svetu ijednog maloumnika, a kamoli lidera jedne zemlje, koji bi ovako nesto rekao, osim Vucica. Pa, onda trazimo da nas postuju u svetu. Vucicu, preseli se u Nemacku, molim te. To je tvoja zemlja, ostavi Srbiju na miru.

  • Zoran says:

   Spomenik je podgnut u BAČKOM JARKU, gde su švabe živele generacijama, nisu bili ratni zločinci, bile su dobre komšije i domaćini. Nisu za debele pare prodali svoje kuće, nego su oterani. Treba im se imovina vratiti, kao što se vraća rehabilitovanim kvislinzima, za koje je dokazano da su služili fašistima, čak im i spomenici podignuti i popovi služe pomen.

 3. Opet ja says:

  Kakva bruka i sramota. AV više ne zna šta radi i govori.

 4. da da says:

  te švabetine su prve uzele šmajsere u ruke i započeli genocid nad Srbima u srpskoj državi,zato ovaj vučić može da priča šta hoće,ali ostaje činjenica da su te švabe kojim slučajem pobedile Rusiju u drugom svetskom ratu,danas taj isti vučić ne bih tu stajao i ponižavao srpske žrtve...

 5. dusko says:

  ALEKSANDAR VUCIC NIJE VISE NAS NI PREDSENIK NI PREMIJER NIJE NIKO I NISTA COVEK BEZ MORALA I CASTI !!! SRAMOTA PA TI ISTI NEMCI GA PLJUJU PO MEDIJIMA !!!

 6. Trifun says:

  Ne smije predstavnik Srbije da prica tako o Nemcima dok se ne rasciste racuni od agresije 1999 i civila koje su Nemci poubijali sto direktno sto indirektno. Ovo sto on radi je sramotno, da zbog 500 radnih mijesta koje su u svakom slucaju vise u interesu Nemaca nego nas, pljuje po nasim zrtvama koje skoro 20 godina nakon agrije jos nisu dobili pravdu. I to je to prokletstvo nas Srba koje nas prati i zbog kojeg nemamo niti postovanje drugih niti zastitu sila Univerzuma. Zbog ovakvih ljigavih i nepromisljenih gestova i nepostovanja nasih zrtava Nemckih agresora, sto se nase zrtve uvijek stavljaju u drugi plan 'iz nekih visih razloga' u ovom slucaju tricavih 500 radnih mijesta koje ova nesposobna drzave ne moze da kreira za nas nas narod.

 7. Za Srbiju says:

  Ne mogu da komentarišem reči bolesnog čoveka.

 8. Dr.Volfgang Mozer says:

  Svaka čast premijeru na ovako lepom i iskrenom govoru samo na ovaj način mi stičemo poštovanje u očima velike nemačke u kojoj živi i radi gotovo pola miliona Srba. Mora se konačno staviti tačka na mržnju i mora se konačno uposliti svaki stanovnik Srbije. Bitno je da nacija radi zaradi i privredjuje. A onaj ko bi da mrzi i ratuje neka se leči. I onaj ko ne ume da shvati poruku premijerovih reči treba sa se leči.

  • Nele says:

   Jako je loš reciprocitet spomenika u odnosu na broj žrtava jednih i drugih. Za svaki spomenik agresoru, bilo Švabama, bilo Mađarima, potrebno je da oni Srbima podignu 100 spomenika i da plate ratnu štetu i da kleknu i traže izvinjenje. Pola miliona Srba u Nemačkoj nije tamo da bi klala Nemce. Nije to ljubav, ako samo mi poturamo guzicu.

 9. Vladimir Janković Vlada says:

  Od tih silnih srbskih patriota na interentu, među kojima sam i ja, samo njih oko 1% piše srbskim pismom ćirilicom, ostalih 99% pišu hrvatskom latinicom, i obično se mnogo njih pravda onim što su Titovi komunisti prvi izmislili da su oba ta pisma srbska i ravnopravna, a koja je tu ravnopravnost kad oni stalno pišu latinicom, i kad njih 99% pišu latinicom?

 10. Aleksandar says:

  "NARAVNO, NA TOM SPOMENIKU NIJE UKLESANO NI JEDNO IME? TO JE SPOMENIK "NEZNANOJ" ŽRTVI. PA DA SE POTSJETIMO (ARGUMENTOVANE, DOKAZANE) ISTORIJE. U KRALJEVINI JUGOSLAVIJI JE PRED RAT 1941 GODINE ŽIVJELO 500 000 FOLKSDOJČERA ILITI PODUNAVSKIH ŠVABA. U SLOVENIJI IH JE BILO OKO 10 000 I TAMO SU IH ZVALI STARO AUSTRIJANCIMA. KULTURBUND, ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA, LEGALNO REGISTROVANA U NAŠOJ ZEMLJI, BILA JE CENTAR ŠPIJUNSKO-OBAVJEŠTAJNE DJELATNOSTI I CENTAR ZA OBUKU DIVERZANATA I IZVOENJA TERORISTIČKIH AKCIJA. OD UKUPNOG BROJA 500 000 FOLKSDOJČERA U KULTURBUND SU SE DOBROVOLJNO UČLANILI NJIH 450 000 ZNAČI SKORO SVI. DA LI SU U LOGORU U BAČKOM JARKU BILI ZATVORENI I STRADALI BAŠ TI IZ GRUPE OD 10% NEAKTIVNIH U OPERACIJAMA VERMAHTA, GESTAPOA I DRUGIH? NIKO NE SPORI DA JE U PARTIZANIMA I POKRETU OTPORA UČESTVOVALO NEKOLIKO STOTINA NEMACA,NARAVNO DA JE BILO POSLIJE OSLOBOĐENJA ŽRTAVA NEMAČKIH, MAĐARSKIH, SRPSKIH ITD.. ALI NJIHOVA SE IMENA ZNAJU, ZAŠTO NA TOM OBILJEŽJU NISU UPISANA TA IMENA, NEGO SE PODMEĆU KUKAVIČIJA JAJA. I PREMIJERU//PREDSEDNIČE ITD... ZAŠTO NE OTKRISTE PRVO SPOMEN OBELEŽJE NESUMLJIVIM SRPSKIM ŽRTVAMA.??? ZAŠTO NE OTKRISTE SPOMENIK JEVREJSKIM ŽRTVAMA NA STAROM SAJMIŠTU, ONIM ŽRTVAMA KOJE SU FOLKSDOJČERI ZATVARALI I UBIJALI??? FOLKSDOJČERI AKO SU ŽRTVE ONI SU PRIJE SVEGA ŽRTVE NACISTIČKE IDEEOLOGIJE. PODIZANJE SPOMENIKA NEIMENOVANIM FOLKSDOJČERSKIM ŽRTVAMA JE ODRICANJE OD NAŠE SLAVNE ANTIFAŠISTIČKE PROŠLOSTI, KLANJANJE ONIMA KOJI SU, BEZ PRISILE, PRIHVATILI NACISTIČKE VRIJEDNOST I TOLIKO SE POISTOVETILI SA TIM DA SU I SVOJE ODJEVANJE PRILAGODILI TOM TRENUTKU. PODIZANJE SPOMEN OBELEŽJA - BIJELOG KRSTA DO NEBA, JE STAVLJANJE LJUTE TRAVE NA LJUTU RANU. ALI SILA BOGA NE MOLI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *