ВУЧИЋ НАПОКОН СХВАТИО СТВАРИ! Чему ове његове поруке тек сад?

VUČIĆ NAPOKON SHVATIO STVARI! Čemu ove njegove poruke tek sad?

9 maja 2017

Da li je Srbija u protektoratu?

Srbija i njena vlada su nezavisne u onoj meri koliko su sposobne da samostalno odlučuju o svojoj teritoriji, finansijama i načinu biranja vlasti. Ono što je činjenica za Srbiju je oteto Kosovo na koje sve manje ima uticaja i proglašeno je mimo volje Srbije u nezavisnu državu uz priznanje Zapada. Srbija samostalno vodi svoje finasije, ali su one uslovljene merama MMF. Srbija je na putu ka EU i mora da usvaja kao kandidat zakone koji se u velikoj meri «kose» sa interesima građana Srbije. EU svojim «direktivama» menja državne, političke i zakonske interese Srbije. Srbija ima svoju spoljnu politiku, ali se na nju vrši veliki pritisak da se opredeli između EU odnosno Zapada i Rusije. Profesor univerziteta MGIMO dr Jelena Ponomarjova, jedan od vodećih ruskih stručnjaka za Balkan za «Politiku» analizira odnose na Balkanu. Jedna od »provokacija» za analizu je javna poruka premijera i novoizbranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da nije izabran da bude predsednik vazalne države. Srbija je formalno nezavisna država ali je u velikoj meri zavisna od moći i uticaja i Zapada i Rusije.

Veliki traže vazalni odnos

Profesor dr Jelena Ponomarjova smatra da «vazale« u savremenom svetu imaju samo SAD i EU, a da Rusija odavno nema vazale i da je ovu poruku premijer Vučić poslao u Brisel i Vašingtonu. I Rusija kao moćna država ima svoje pritiske i uslove malim državama, posebno kada je reč o geostrateškim opcijama prema NATO na Balkanu koji je za Rusiju neprijateljski usmeren i zatvara je pristup u regionu. Zato profesorka Jelena Ponomarjova kaže da u Rusiji postoje dva shvatanja. Prva kaže da ako balansiraš između SAD i Rusije, pre ili kasnije se moraš opredeliti i iz toga ništa dobro neće ispasti. Zato treba stranu izabrati ranije. Drugi smatraju da zemlje koje se graniče sa EU, polazeći od instinkta samoodržanja, moraju da uzimaju u obzir interese velikih igrača. Ovde se Srbiji nameću pritisci da se što pre opredeli ili za EU i NATO ili Rusiju. Politička istorija Srbije uči da se Srbija opredeljivala «za sebe», tako što je imala saveznike i protivnike i na Zapadu i Istoku u zavisnosti od međunarodnih odnosa i rasporeda snaga i interesa. Velike sile su Srbiju tretirale kao svoju interesnu zonu protektoranog interesa, Srbija se borila za svoju samostalnost i u sporu velikih sila.

Kome je priklonjena Srbija?

Situacija na Balkanu je takva da je Srbija u okruženju država NATO i EU, koje nemaju blagonaklnosti prema Ruskom uticaju na Balkanu. Od dobijanja nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, do 1903. godine Srbija je u zoni germanskog uticaja preko Austrougarske i Nemačke. Period od 1903. do 1918. godine Srbiji je bliska Carska Rusiji, Francuska. Između dva svetska rata Srbija je u «Maloj Antanti« od 1920-1936 godine, a onda se približava Nemačkoj od 1936. do 1941. Nakon Drugog svetskog rata, Jugoslavija i Srbija od 1944-1948 bliska je sa SSSR-om, a onda se od 1950. približava Zapadu pre svega SAD i NATO. Obnavljaju se odnosi sa SSSR od 1956. do raspada SSSR i Jugoslavije, ali slabijeg intenziteta nego sa Zapadom. Miloševićevo vreme sukoba sa Zapadom od 1990-2000 godine prati odnos «umerenog» savezništva prema Rusiji. Nakon 2000. godine Srbija vodi više prozapadnu politiku, a svoje odnose sa Rusijom jača od 2006. godine. Sve u svemu Srbija je od 1878. godine do danas bila u rastegljivim odnosima i interesima i sa Zapadom i sa Rusijom. Upravo zbog toga profesorka Jelena Ponomarjova kaže: «Zato bi meni kao Ruskinji i naučniku bilo izuzetno drago da čujem da će i Srbija stati uz rame Rusiji ako stvari izmaknu kontroli». Tada će biti kasno jer onda druga strana određuje pravila igre za Srbiju.

(Tomislav KRESOVIĆ, VIDOVDAN)

KOMENTARI10 komentara

 1. hristina says:

  Rusija - i samo Rusija!

  • Mlađi Staroletnik says:

   I 100 puta to da napišeš, neće pomoći sve dok u Srbiji većinu čine oni koji veruju da će ulaskom u EU doći na EU jasle i imati platu od najmanje 2.000 € i to na teret evropskih poreskih obveznika, a oni će redovno dolaziti na "radno mesto", rešavati ukrštene reči, sastavljati reprezentacije u svakoj sportskoj disciplini i naravno prenositi najsvežije uspehe Seke Aleksić, Cece Ražnjatović, Jelene Karleuše i drugih "estradnih zvezda" (čitaj kurvi). Pre par meseci sam pročitao zašto "imigranti" ne žele u Rusiju, a odgovor je bio da im Rusi odmah daju lopate, krampove i posao! Inače nema hrane, smeštaja, a naročito "socijalne pomoći" od 500 i više evra po članu porodice. Kod Rusa ne važi ona - "Lezi lebe da te jedem"!

   • hristina says:

    Mladji Staroletnik/ Ako bi jos jednom procitao clanak, ispod koga komentarises, mozda bi razumeo da je cisto geopoliticka analiza! Sad odgovor svim EU-fanaticima, koji nisu vecina(!),da procitaju tekst-putopis Aleksandra B. Djikica "Sabonis vise ne stanuje ovde - gledano iz Litvanije, Belorusija izgleda kao "evropski raj"." (vidovdan.org) Isto tako, treba da znaju da EU nije samo Nemacka, da se zapitaju zasto, iako su u EU, iz svojih "evropskih rajeva" odlaze Bugari, Rumuni, Grci, Spanci, Portugalci, Litvanci, Hrvati, ... proklinjuci ONAJ dan! Zivim u jednom "evropskom raju", od gore navedenih, staroj clanici EU - i znam! Iz prve ruke! Sve "evropski raj do evropskog raja", koje je MMF (i njegovi mesetari) "oslobodio" od njihovih svojina, a Bugare i Rumune, na primer, da rade kao nadnicare i vade krompir po Srbiji! Mogu jos, ako nekome nije jasno!

  • Miki says:

   S RUSIJOM NAM JE UVEK BILO DOBRO,PA ČAK I KADA JE RUSIJI I BILO LOŠE

 2. andje says:

  Dok se mi probudimo poješće vuk magarca. Međutim oni koji su se među nama probudili u Isusu Hristu, Gospodu našem i Spasitelju, probudili su se za život i to večni.

 3. goran says:

  Zapadnim hijenama reci good buy.

 4. Lajla says:

  O Boze blagi,pa zar da sa nasim ubicama budemo u savezu.Zadnjih 100g nas je zapad bombardovao 36 puta.Svo zlo smo doziveli od zpadnih ubica,gori su bili i od Turaka,koji su na Balkanu vladali 300g.

  • milovan says:

   Prema izjavama Artukovica, pred sam kraj rata 1945 god. Pavelic mu je rekao:"Vidis Andrija,sta se god desi nama i NDH, mi smo ucinili veliko delo. Pobili smo vise Srba u cetiri godine, nego Turci za 500godina. Tako smo svom narodu ostavili cist etnicki prostor.

 5. pravda says:

  Ko nece brata u ruku da ljubi,tudjina ce u dupe. Zivela Rusija

 6. opet ja says:

  Da dodam komentarima da u Kosovskoj Mitrovici VIP i Telenor rade samo preko rominga od 1. maja. Toliko o "Briselskom nesporazumu" i Kosovu kao teritoriji Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *