ВУЧИЋ: Не окрећемо се Америци!

VUČIĆ: Ne okrećemo se Americi!

29 maja 2015

0 vucic_620x0 34343Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se stavovi Srbije i Albanije o Kosovu veoma razlikuju, ali da on neće dozvoliti da ta velika razlika uništi mogućnosti za prevazilaženje podela iz prošlosti.

Srbija, poručio je, ne razmišlja o priznavanju kosovske nezavisnosti, a o tome se, kazao je, priča samo u Tirani i u Prištini.

„Niko nije govorio o priznavanju. Niko nije razmatrao priznavanje kao pitanje. To nije bio ni deo pregovora u Briselu niti u Beogradu niti bilo gde drugde. Niko u Briselu to ne može da pomene. O tome se razgovara samo ovde u Tirani i u Prištini. U Briselu to niko ne pominje”, rekao je Vučić u intervju albanskoj Top čenel TV.

Srpski premijer je negirao da je uzdržanost premijera Edija Rame u izjavama o Kosovu u Tirani, za razliku od pre šest meseci u Beogradu, deo bilo kakvog dogovora.

„Ne, ne, nikako. On (Rama) je bio u situaciji da je mogao da kaže šta god hoće. Rekao je ono što je mislio, ja sam rekao ono što sam mislio. Bili smo iskreni. On je stajao na svojim pozicijama, ja sam zastupao svoje stavove, koncentrisali smo se na budućnost. Želimo da mislimo o budućnosti i to je to. To je bilo jako dobro”, kazao je Vučić.

Upitan – koja je bila uloga nemačke kancelarke Angele Merkel u realizaciji susreta sa albanskim premijerom, Vučić je rekao da je reč o ženi sa najvećim autoritetom u Evropi, ekonomski i politički.

„Ona je uradila ono što su svi pre nje želeli i nastaviće na isti način i u istom pravcu. Mi to poštujemo, ali mi smo ti koji treba da brinemo o sebi, mi treba da povećamo međusobnu saradnju, a ovaj samit je dobra mogućnost za to”, uveren je Vučić.

Dodao je da poseta Tirani nije bila laka i da, kao prvo, „nije bila dobro primljena u Srbiji”.

Ipak, kazao je, nada se da je srpski narod shvatio istinsku potrebu za saradnjom i interakcijom između dve zemlje.

„Smatram da će pre svega albanski narod visoko oceniti ovu posetu. Ja jesam. Mislim da je bila korisna za obe strane, Albaniju i Srbiju. Treba da poboljšamo odnose i moramo da jačamo političku stabilnost na Zapadnom Balkanu”, rekao je premijer i podsetio da su Srbija i Albanija vodeći faktori na Balkanu, posebno za uspostavljanje mira i stabilnosti.

Upitan da li ostaje pri stavu da je brat premijera Rame jedan od organizatora drona u Beogradu, Vučić je kazao da ne želi da se ponovo vraća na to pitanje.

„To je bio politički incident koji nije izazvala srpska strana. Dugo smo o tome pričali: Kakav bi bio cilj? Koji bi bio razlog da se na to ponovo vratimo? Ne mislim da je to potrebno. Nama kao narodu, kao zemlji to nije potrebno. To nam ne treba”, naveo je premijer.

Na pitanje kakav je utisak o Albancima u Srbiji, Vučić je rekao da mišljenje koje imamo jedni o drugima nije baš najbolje.

„Zbog toga je ovaj sastanak jako značajan, jer nam je potrebno da jedni o drugima govorimo na najvišem nivou. Treba da poštujemo jedni druge, da budemo odgovorniji, pre svega Edi Rama, ja sam, kako bismo stvorili takvo okruženje, oslikali takvu sliku o obe zemlje, za Srbe u Albaniji, za Albance u Srbiji”, istakao je Vučić.

„Ljudi treba da vide da smo bliži nego što mislimo i nadam se da će bolja saradnja promeniti te strašne predrasude sa kojima smo se u prošlosti suočavali”, ukazao je.

Na opasku da se stalno govori o projektima, ali da do sada još nijedan nije viđen, premijer kaže da je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti, jer bez toga, kako kaže, ništa drugo se neće postići.

O položaju albanske manjine u Srbiji premijer je rekao da bi bio počastvovan ukoliko bi Albanija poštovala prava srpske manjine onoliko koliko Srbija poštuje Albance u Preševu i Bujanovcu.

Na pitanje da li je bila bolja večera sa albanskim premijerom u Beogradu ili u sredu uveče u Tirani, srpski premijer je kratko rekao:

„Ovde je bila bolja večera”.

A na pitanje da li mu je nedostajao ministar Ivica Dačić i njegove pesme, takođe kratko, premijer je kazao:

„Da! Mislim da je nedostajao našim kolegama”.

Ruske agencije su javile iz Beograda da je Vučić odbacio tumačenje svoje izjave o težnji Beograda da diversifikuje snabdevanje Srbije gasom kao „zaokret prema SAD”.

Naglasio je da to nije zaokret prema Americi već želja da se Srbiji osigura energetska bezbednost.

Pri tom je ukazao: „Kada Rusi 2019 obustave isporuke gasa Evropi preko Ukrajine, pa Srbija više ne bude mogla da se snabdeva gasom preko Mađarske, pitam vas: gde ćemo naći gas? Moja briga je da se pobrinem za Srbiju. Zato je Srbija spremna da razgovara o gasu sa raznim stranama”.

Potom je dodao: „Naravno, mi smo zato za diversifikaciju i pokušaćemo da gas nađemo na svim stranama. Ako nam mogu pomoći Rusi – hvala, ako mogu Amerikanci – hvala, ko god može – hvala”.

Agencija TASS je uz ovo citirala deo Vučićevog intervjua američkoj agenciji Associated Press u kojem je – govoreći o spremnosti svoje vlade za diversifikaciju dotoka gasa u Srbiju naglasio da je to „takođe veoma važno za naše američke prijatelje”.

TASS takođe naglašava da je Associated Press Vučićevu izjavu protumačio kao „ozbiljnu promenu u politici Srbije koja je tradicionalni saveznik Rusije”.

(Tanjug – Fakti)

KOMENTARI9 komentara

 1. Padre says:

  Ma, vi se toliko obrćete da vam se vrti u glavi!

 2. miloš says:

  I Tito je svojevremeno imao dobre odnose sa Albanijom, pa je naselio Kosovo albancima ! Svaki dobar odnos sa njima uz pomoć Njemačke, razbija se Srbima o glavu, kad tad !

 3. Rale says:

  Izdajničko profašističko smeće zvano Vučić.

 4. Pravdaa says:

  Bravo za komedtar ne da je smeće nego još mnogo gore debil kome mama komanduje šta da radi.

 5. deda mraz says:

  Bravo Rale kratko i jasno,ovaj cirkusant ima manje postovanja za svoj narod nego djukela lutalica i samo mu jos crvena loptica na nosu fali posto je klovn najobicniji postao.Ovo je samo priprema terena protiv Rusa i nas supljoglavce priprema za to.Rusi su bre gospoda jer ova nasa djukela duguje 200 miliona evrica za gas koji su njegovi lopovi i raznorazni pljackarosi potrosili i nisu platili i sada narod mora to da placa jer ti dugovi su napravljeni od strane lopovskih firmi.Sto se gasa tice Rusi su jasno rekli da ce gas biti u Turskoj i ko voli i kome treba neka sam kupuje ako hoce a ne da mora,ali mora sam sebi praviti gasovod po Evropskim normama i naravno Bajdenov gasovod koji je kupio sinu tj. bivsi Ukrajinski se ne zatvara i nema zavrtanja slavina nego Rusi necej Americkim gasovodom da salju gas posto djukelama americkim nije verovati i koji bi do besvesti nabijali cene za transport kao sto su i paraziti Ukrajinci radili.U prevodu imali smo sansu da ovo izbegnemo i ovo je samo pripremanje terena kada nastanu problemi za privredu zbog manjka gasa i naravno da se krivica na Ruse svali.Samo on se igra sa drzavom jer domacinstva uSrbiji tj. obicni svet koristi maksimalno 10% od tog gasa a ostatak je privreda.

 6. Za Srbiju says:

  Kako god ga mi zvali, ova spodoba nam radi o glavi. Beograd više nije srbski grad. Preko Beograda se razbija srbstvo u celini. Srbi moraju da preuzmu Beograd. Prestanimo da seremo. Pređimo na dela.

 7. deda mraz says:

  Ovaj nas je postao ista vucibatina kao i Janukovic i isto ce tako zavrsiti jer i Janukovicu su obecali 100 milijardi evrica da ispali Ruse i kada je trebao da potpise tj. kada je izdao Rusiju ponudjeno mu je 600 miliona,a posle kada su bili odlucili da ga likvidiraju Rusi su ga izvukli samo zbog toga da u buducnosti pokazu pravoslavcima u Ukrajini ko im je prijatelj i,kako zavrsavaju kad se u kolo uhvate sa Judasima i katolicima.Kako ovaj nas radi on je u onoj fazi kada je Janukovic mislio da ce dobiti 100 milijardi i koliko vidim izuzetno mu odgovara i velikog drzavnika izigrava samo sto se njemu umesto 100 milijardi nudi nevidljivi gas.

 8. pravda says:

  Neka se on oktece ,samo neka nas pusti na miru.Nismo mi NJEGOVE ovce pa nam treba pastir.

 9. vitez says:

  vučića zove djindjić da igra šah.....ima li nekog da mu pomogne da ode...legija i zvezdan su zauzeti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *