ВУЧИЋ: Нећемо да затварамо градове! Спремили смо се боље од већине!

VUČIĆ: Nećemo da zatvaramo gradove! Spremili smo se bolje od većine!

27 marta 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u okviru mera za suzbijanje virusa korona neće biti zatvarani gradovi u Srbiji.

On je istakao da je najveće žarište u Srbiji trenutno Ćuprija i da bi to mesto bilo prvo izolovano kao bi se primenila mera izolacije gradova.Predsednik Srbije je precizirao da odluku o nezatvaranju gradova neće promeniti u naredna tri dana i da će razvoj situacije diktirati dalje mere.

Vučić je ponovio molbu građanima Srbije da ostanu kod kuće i sačuvaju svoje i tuđe živote i najavio da će za dva, tri dana početi obimnije testiranje.

Stiže još respiratora

Očekujemo da još nekoliko stotina respiratora bude dopremljeno u Srbiju u narednih 10 do 12 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On kaže i da je širom Srbije već raspoređeno 135 transportnih respiratora.

Vučić je naveo da je na svetskom tržzištu veoma teško doći do medicinske opreme.

„Sinoć smo dobili 120.000 epidemioloških maski kooje se sada dele zdravstvenim ustanovama širom Srbije, a stiže nam i 15 miliona epidemiloških maski u narednih tri dana, a već sutra 3,5 miliona“, rekao je Vučić.

Postarali smo se da sve dobijemo, a to nemaju ni Njujork niti mnogi evropski centri.

„Što se respiratora tiče to nisam video u životu, u toku je opšta otimačina na svetskom tržištu respiratora, ne vredi ni ugovor ni kada platite unapred, jer neće da potpisuju ugovore sa penalima, pa prodaju za veću cenu a vrama vrate pare“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da imamo značajno više kliničkih respiratora, kao i da je skoro svako mesto dobilo transportne respiratore, kako nam pacijenti ne bi umriali dok dođu u veće zdravstvene centre.

Dodaje da trnasportni respirator može da posluži kao klinički tri dana.

„Mi smo zajedno mnogo mašina nabavili, ali još mnogo ih čekamo. Sinoć u avionu koji je došao bilo je 70 kliničkih respiratora, to smo raspodelili, 20 Nišu, 10 Kaguejvcu i 10 Zemunskoj bolnici, a 10 smo ostavili na čekanje da možemo da damo nekim drugim gradovima“, rekao je Vučić.

Kaže da respiratori mogu da spase mnoge živote i da problem sa njima imaju i NJujork i Nemačka i drugi gradovi.

„Srećom mi imamo prijateljske odnose sa Kinom pa imamo priroirtet“, dodao je Vučić.

U nedelju program ekonomskih mera za oporavak posle korone

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će u nedelju biti predstavljen program ekonomskih mera, sa procenom efekata, načinom finansiranja i tehnikom i tehnologijom sprovođenja, za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena situacijom sa virusom korona.

„Mislim da smo napravili ozbiljan program, kao i 2014. godine. Nismo jurili i žurili da se dodvoravamo narodu, već smo doneli ozbiljne mera koje će pokazati da Srbija može brže od drugih da izađe iz ekonomskih problema u koje ju je korona bacila“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik je istakao da se nijednog trenutka nije razmišljalo i ne razmišlja se o smanjenju plata, dok će, kaže, svi u regionu pribeći smanjenju plata i penija, jer neće moći da izdrže.

„Pored i posle života naših ljudi, koji su najvažniji, ovo je od ključnog značaja“, naglasio je Vučić.

On je preneo da je juče primljeno 1.340 lekara i 1.900 medicinskih sestara, uz zahvalnost svima koji, kaže, ne žale svoje živote i rizikuju zdravlje da bi pomogli bolesnicima.

„Ima i onih koji se povuku, njih uvek ima kada je teško. Oni koji se sakriju, kibicuju i dobaciju, ali ima uvek i onih koji žele da pomognu i rizikuju svoje zdravlje“, rekao je Vučić.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zaliv says:

    Bolje bi bilo da odmah odradite stvar kao Kinezi a ne da cekate. Bolje 2 ili 3 meseca titalnog karantina nego na stotine ili hiljade mrtvih. Tako niste na vreme i adekvatno reagivali kad se oko 300000 nasih ljudi vratilo i sirilo virus pa tako i sad. Spori ste i niste dovoljno organizovani iako zelite da nam prikazete drugacije. Prodaju se maske za preko 100din a u nabavci su oko 10din....SRAMOTA

    • Jovo Veselinovic says:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *