ВУЧИЋ: „Нећемо увести санкције Русији!“

ВУЧИЋ: „Нећемо увести санкције Русији!“

1 октобра 2022

Србија не уводи санкције Русији, јер се бори за своју политику где год може, а наша политика је дефинисана закључком Савета за националну безбедност, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Нова дешавања на геополитичкој сцени имаће тешке последице по Србију која ће бити под великим политичким притиском, потребно је да се руководство руководи здравим разумом и да у највећој кризи спасе своју земљу, рекао је Вучић у разговору са новинарима након свечане церемоније пуштања гасног интерконектора између Бугарске и Грчке.Вучић је у изјави новинарима у Софији, на констатацију да Украјина тражи што хитнији пријем у НАТО, да је Русија припојила украјинске територије, и питања какве последице ће таква ситуација имати по Србију, рекао да ће оне бити тешке.

Он је указао да постоји навијачки дискурс у Србији, у којем 80 одсто људи навија за руску, а 20 одсто за украјинску страну. Такође каже, има, поред оних који су се определили за једну страну, и 10 одсто оних који гледају како да се Србија понаша да преживи.

„Они који навијају казаће вам да штите српски интерес, али само ако бринете о Србији, а не о неком другом, штитите интерес Србије“, нагласио је он.

Вучић је истакао да он неће никоме да се додворава, а да су страсти сувише јаке код нас и због емоција.

„Емоције да победите не можете. Није потребно да се руководство руководи емоцијама, већ здравим разумом. Бићемо под још већим притиском“, указао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је додао да су неки говорили да ће Европски парламент донети одлуку о прекиду преговора са Србијом због санкција, неко да неће бити напретка, и додао да ако то није притисак онда не зна шта јесте.

„Једино још да нам неко стави главу на пањ, па да кажу сада ћемо да узмемо секирче“, приметио је он иронично.

Вучић је казао да неодговорни људи постоје у нашем народу и да их најбоље описује синтагма „неподношљива лакоћа неодговорности“.

„Они који не осећају притисак њима је лако“, додао је Вучић.

Истакао је да ће Србија бити под још већим притиском и додао да се није либио ни на скупу у Бугарској да укаже да је наша позиција другачија, али и изнесе потребу Србије да буде део света и да у највећој кризи извуче највише за њу.

„У најмањој кризи извлачили би дебљи крај, хајде у овој највећој кризи да не извучемо дебљи крај“, поручио је Вучић.

На питање зашто Србија не уводи санкције Русији, подсетио је да је политика наше државе дефинисана закључком Савета за националну безбедност.

„Шта ћемо да радимо са следећом зимом, за ову смо се спремали годинама“

Вучић је рекао да је енергетска ситуација у Србији тешка и навео да две милијарде метара кубних гаса купујемо од Русије, а да би било добро када бисмо још једну милијарду могли да добијемо са друге стране.

Вучић је рекао да је захвалан Европској комисији на подршци и најавио да ће Србија наставити да ради на диверсификацији снабдевања гасом.

„За тај пројекат градићемо интерконектор између нас и Северне Македоније из много разлога, такође, због могућности прикључења на ТАП који води од Азербејџана све до Италије, дакле да видимо шта можемо да добијемо у будућности“, рекао је Вучић.

Истакао је да се размишља и о другим енергетским могућностима и новим гасоводима на територији Србије.

Такође, рекао је да се у држави размишља и о новим нафтним линијама, јер, како је рекао, „неки се хвале како нам чине велику услугу што им плаћамо велики новац за транзит нафте“.Тако ћемо, рекао је он, и снабдевање нафтом да диверсификујемо да можемо тај енергент да узимамо из различитих извора, а не само преко хрватског нафтовода, већ и из Албаније, Грчке и неких других земаља, пренео је Танјуг.

Нагласио је да су ти пројекти од стратешког значаја за следећу зиму и омогућиће да Србија има нешто више гаса него што има данас.

„Само захваљујући добром стању српских јавних финансија и свему што смо уштедели у претходном периоду ми ћемо моћи да презимимо, али је питање шта ћемо да радимо са следећом зимом, јер за ову смо се спремали годинама“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је шефицу Европске комисије Урсуле фон дер Лајен замолио како би земље такозваног Западног Балкана добиле одређени новац као надокнаду за огромне цене електричне енергије и гаса које плаћају.

„Тражимо начине и тражимо решења борићемо се и надам се да ћемо се изборити“, поручио је председник.

Порука Сарацину: Неће бити независног Косова

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише изјаву специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан Мануела Сарацина да неће дозволити Републику Српску на Косову, да о томе одлучују Срби и Албанци и поручио му да неће бити ни независног Косова онако како су планирали.

„Нисам знао да то каже – да то неће дозволити, мислио сам да о томе одлучују Срби и Албанци. Нисам знао да о томе одлучују Немци, али добро је да је Сарацин то јавно рекао, пошто су Немци већ одлучивали о неким плановима, добро је да нам је то јавно рекао“, рекао је Вучић.

Каже да ће и он Сарацину нешто поручити, уз све поштовање које има према њему пошто га изузетно цени у сваком смислу.

„Неће бити ни независног Косова онако како планирате. Ајде, сад лепо, схватио сам вашу поруку и надам се да сте ви разумели моју поруку“, поручио је Вучић Сарацину.

KOMENTARI4 коментара

 1. Milutin says:

  Neka Vučić objasni jednu stvar. Kako je to Srbija neutralna?Nije ni za Zapad ni za Rusiju, odnosno preko Rusije za ceo Istok, a pri tome smo "nepokolebljivo" na putu u EU, koja je Zapad? I to EU je danas veći Zapad od Zapada, jer je u potpunosti izgubila svoje države i pretvorena je u teritorije pod rukovodstvom Velikih Predstavnika Amerike. I osim na rečima, kako misli da Srbija uđe u EU (premda sigurno neće jer će EU barem još 3 puta izgubiti delove svog suvereniteta) a da bude, da tako kažem, čvrsta i kruta u svojim samostalnim stavovima? A da bude još jedan "čvrst i krut" u EU, to može.

 2. Petrovgrad says:

  Na KiM ima pola miliona Šiptara. Tamo živi 100.000 Srba. Srba je 20%. Kada se uzmu na razmatranje ti podaci, onda nisu im jaki argumenti. Sa malo truda,solidan broj od A možemo da od Šiptara stvorimo Srpske "Čečene". Nakada su Čečeni bili ljuti neprijatelji Rusa. Danas Čečeni gunu za majku Rusiju. Veći su patriote od mnogih Rusa. Tako može i sa Šiptarima. Posebno kada se uzme da su mnogi Šiptariu službi Srbija 90-tih dali živote za Srbiju.

  • Milutin says:

   KiM je okupirana teritorija Srbije od strane NATO Organizacije ali je o dalje Srbija. I tu je stvorena veštačka većina Šiptara. I samo tako se može doći do statističkog podatka od 20%. A znamo da se za statistiku kaže da je tačan broj netačnih podataka. I to je upravo ovde slučaj. Upravo su Šiptari i dalje manjina u Srbiji. U odnosu na njihov broj na KiM, oni imaju pravo na dvojezične natpise, školovanje na svom jezika i sve ostalo što je nedavno ukinuto Srbima u Vukovaru gde je njihov broj spao ispod 30%.

 3. persida says:

  Siposi ce osvojiti celu juznu Srbiju, Srbi ce zavrsiti kao manjinski narod u Srbiji. Tek stizu azilanti i Albanci iz Albanije. Pa izbeglice iz Ukrajine i Rusije, a bogami i iz Evrope. Srbi ce biti folklorno udruzenje, nista vise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u