VUČIĆ: Neću biti na gej-paradi ako je bude

VUČIĆ: Neću biti na gej-paradi ako je bude

19 septembra 2013

Aleksandar vucicPrvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da neće učestvovati na Paradi ponosa ali to ne znači da neće dati sve od sebe da se obezbedi mir i bezbednost.

On kaže da će dati sve od sebe da se, u skladu sa ustavom i zakonima, obezbedi mir i bezbednost za sve učesnike tog skupa, ako bude doneta odluka o održavanju Parade.

Vučić je precizirao da nema nimalo prostora za sumnju u spremnost da se osigura i dozvoli poštovanje svih prava pripadnicima bilo koje manjinske grupe u Srbiji, ali je istakao da za samo održavanje Prajda još nisu urađene sve bezbednosne procene.

Kao potvrda toga, izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je Srbija napravila veliki iskorak kad je reč o manjinskim pravima i seksualnim manjinama.

Vučić je objasnio da će bezbednosna procena pre svega biti posao za ministra unutrašnjih poslova i predsednika Vlade, a ukoliko te procene budu došle i na sto Biroa za nacionalnu bezbednost, taj biro će o tome doneti svoj sud.

„Pozdravljam i zadovoljan sam što smo, pre svega zahvaljujući odluci SNS-a, tako važne i dobre ljude uspeli da uvedemo u vladu, koji su odmah najavili da će da prisustvuju Paradi. Tu govorim o pregovaraču sa EU Tanji Mišćević, kao i o ministru za evrointegrcije Branku Ružiću. Ali ja neću da budem licemer i neću da jedno govorim u domaćoj javnosti, a drugo drugima – Neću da učestvujem…“, rekao je Vučić novinarima, posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom.

Kacin je takođe pozdravio najavu Miščevićeve i Ružića da, ukoliko bude Parade ponosa, na njoj učestvuju, istakavši da su to poruke koje govore ne samo o srpskoj političkoj eliti i vladajućoj koaliciji, nego o sveukupnom sazrevanju srpskog društva.

„Posebno želim da pozdravim razvoj srpskog društva. Kada je reč o manjinskim pravima i seksualnim manjinama, napravljen je toliki iskorak da danas možemo bez problema i mirno raspravljati o LGBT populaciji i Prajdu“, kazao je Kacin.

On je dodao da je o tome razgovarao i sa Dačićem i sa Vučićem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *