„ВУЧИЋ НИЈЕ СВЕСТАН ШТА МУ СЕ СПРЕМА У АМЕРИЦИ“

„VUČIĆ NIJE SVESTAN ŠTA MU SE SPREMA U AMERICI“

25 avgusta 2020

SAD žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

To je za Glas Amerike ocenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker Lindzi, koji je istakao da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ker Lindzi smatra da je ponovni pokušaj SAD da posreduju u dogovoru posledica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Beloj kući koji su međusobno povezani, a kako je objasnio, Tramp želi da pokaže javnosti neki veliki uspeh na međunarodnoj sceni dva i po meseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Vašington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspeh.

Rekao je da mu se čini da bi SAD želele veliki politički dogovor a ne razgovore o ekonomiji što želi Beograd. Ekonomski sporazum bi ostavio američke birače ravnodušnim dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je rešen pod liderstvom SAD, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Tramu potrebno.

On je rekao da može da se desi da Tramp prihvati i ekonomski sporazum jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voleli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

„Amerikanci će poručiti predsedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum sa Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu – hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovde“, rekao je Ker Lindzi.

Po njegovim rečima Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to zna da nema alternative.

„I to je teška poruka. Srbija je do sada, iskreno rečeno, igrala veoma pametno diplomatski, uspevala je da spreči prijem Kosova u UN. Beograd ulazi u ove pregovore sa snažne pozicije, ali to ne znači da može da preokrene situaciju i postigne dogovor kojim se Kosovu dozvoljava autonomija“, rekao je Ker Lindizi.Po njegovom mišljenju poruka i Evropljana i Amerikanaca je da je Srbija uspela da spreči Kosovo da bude međunarodno priznato, i to je dobro za nju, ali problem i dalje postoji.

„Sada ste u najboljoj mogućoj poziciji da postignete dogovor koji je dobar i za vas…To nije popularan potez, ali sada je pravi trenutak. Alternativa je da se to odloži za narednih pet godina kada ste blizu članstva u EU i tada će Srbija da bira da li će priznati Kosovo ili ne. Bolje je da se dogovor postigne sada, a da se narednih pet godina koncentrišete na pristupanje EU. Verujem da će to biti poruka Srbiji“, rekao je britanski profesor.

KOMENTARI15 komentara

 1. persida says:

  Americki glasaci samo cekaju da vide resen kosovski problem, koja nebuloza, koje napaljivanje. Jedini Amerikanci koji znaju nesto o Srbiji su Vesli Klark i gadura Olbrajt jer imaju u vlasnistvu posede na Kosovu.

  • test01 says:

   tako je perso, nekad moram i da te pohvalim

 2. Aleksandra says:

  ovaj novinar se nalupa lazi. koga on laze nas ili sebe. Nas predsednik zna sta radi pa ce neki drugorazredni novinar da mu kaze sta treba da radi i njemu i narodu.

  • Becki konjusar says:

   Botino zaradio si sendvič pošteno a sad u p.m ti i tvoj predsednik.

  • Jedan tamo says:

   E, botinooo...

 3. Cp6a says:

  Ma šta to tamo na ostrvu raste, kad su im kerovi ovako pametni?

 4. električar says:

  A profesor Lindzi je svestan ...

 5. milorad3 says:

  "konačno rešenje" nekeako poznato zvuči.ŠTA se vučiću i NAMA sprema u vašingtoni a da već nismo videli?Znači opušteno, to što bi oni da priznamo kosovsku kvazidržavu je problem amerike, problem PRETHODE administracije koju tramp tako voli.Samo to treba razjasniti a ostalo je nebitno jer vučić NEMA mandat da prizna bilo šta i bilo koga u NAŠE ime a koliko vidim ni sam vučić inače "izdajnik" koji priznaje kosovo evo već 4-5 god. svaki drugi dan nije nešto razpoložen da ga prizna.Treba otići tamo kulturno saslušati amerikance, pametno im objasniti da pitaju gospodju klinton i gosp.bajdena šta su oni to obećavali na tudjoj zemlji a sa šiptarima ionako nema šta da se razgovara a uskoro neće imati ni sa kim da se razgovara.Neka oni lepo proglase pripajanje albaniji i time završe svoju egzistenciju na kosovu.Kada se "pripoje" možemo da ih proteramo komotno kao strane okupacione trupe i strano stanovništvo koje je pokušalo "tihu okupaciju".Oni su ilegalni doseljenici..sada ih zovu migranti u novogovoru.Ima mnogo onih koji bi se obradovali takvom rešenju jer kosovska priča preti sad mnogim državama u evropi.Nedamo našu zemlju i borićemo se za nju, to treba reći u americi i to JASNO da ne bude zabune.

 6. šiško says:

  Potpisala-ne potpisala, Srbija nikad neće ući u EU. Srbija nije u najboljoj mogućoj poziciji. Najbolja moguća pozicija Srbije će tek doći za najviše dve godine. Vučić takodje nije u najboljoj mogućoj poziciji. Naprotiv, on je u najgoroj mogućoj poziciji i nikad neće biti u boljoj. Šta da radiš, tako su mu se otvorile karte. On niti sme, niti može, niti mora da potpiše bilo kakav sporazum i mi ništa nećemo izgubiti što već nismo, odnosno što on nije dao. Ne mora ni da pregovara, niti da iznosi argumente. Dovoljno je samo da tamo sedi, ćuti i sluša. Ako to ne bude u stanju, ako bilo šta potpiše, gotov je.

 7. padre says:

  Ako ga još uvek mogu iznenaditi, onda je tup kao točak!

 8. Nedođija says:

  Mi smo već sada u diktatu Duboke, Amerike i Evrope, pod organizacijama kao što su UN, SZO, MMF, NATO.. tako da Ameri ne brinu mnogo oko nas, samo nas podsećaju šta je red:"Da udarimo Rusima sankcije, da uzmemo još više para od Soroša i MMF-a, da nastavimo da slušamo SZO, NVO i Bila Vakcinu, da podpadamo u sve veću zavisnost od zapada i amerike, i što se tiče mira u Jevropi da moramo da priznamo nezavisno Kosova Republjik jer valjda je i to red zarad mira u regionu. Sve su to ili aktivne ili odložene fascikle i registratori već koji čekaju pa čekaju, a kada ovo Tramp podseti Vučija za vreme večere, pastrmka će da mu se zaglavi u grlu. Pa ti posle čini molitvene ručke i večere sa Antihristom da vidiš kako ćeš proći. Na mestu Vučija, ja bih im samo poslao svoju sliku sa smeškom i jednim velikim: "Njet!"

 9. Gardista says:

  Zarad jos jednog necijeg mandata od 4 god, da izgubimo identitet...jer ovaj tzv profesor u vinkli...jos jedan u nizu, idemo dalje uz Ruse i Kineze.

  • milos says:

   odmah neka zameni kosovo za kaliforniju..oni nama kaliforniju, a mi njima kosovo..

   • Pravda says:

    Kosovo je nebrojeno puta vrednije od te kalifornije.

 10. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Ne sprema mu se ništa sa čim on odavno nije upoznat i na šta da nije pristao nikad ne bi došao na vlast. Dakle čemu tolika senzacija?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *