Vučić: Nikada Srbi sa Kosova neće biti Kosovari

Vučić: Nikada Srbi sa Kosova neće biti Kosovari

13 маја 2013

Aleksandar VučićJaz između vlasti u Beogradu i predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji nije više „toliko dubok“, ali da to ne znači da će Srbi na Kosovu lako prihvatiti implementaciju briselskog sporazuma, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.“Čvrsto verujem da ćemo u narednim danima doneti zajedničku odluku u korist cele nacije“, rekao je Vučić za “Novosti“. Vučić, koji je juče obišao sever Kosova i razgovarao sa odbornicima iz sve četiri opštine, rekao je da će ubuduće sve akcije biti koordinisane sa srpskim narodom i čelnicima sa KiM i da bi novi sastanak sa njima mogao da bude organizovan već ove nedelje.

Potpredsednik vlade je dodao da je sastanak na Kosovu pokazao da „oni (kosovski Srbi) veruju svojoj drzavi“.

„Svestan da idem na političko streljanje, došao sam na vrata tim ljudima da im kazem da je Srbija uz njih. Govorio sam im samo istinu, ma koliko bila bolna. Taj pošten pristup očigledno je uticao na promenu u njihovim razmišljanjima. Većina njih sada razume da sa razlikama ne možemo ići u budućnost i zato sam uveren da ćemo sve odluke donositi i sprovoditi zajedno“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, posebno je važno da su odbornici postavljali konkretna pitanja o sporazumu.

„Posebno sam zahvalan tim ljudima koji su postavljali konkretna pitanja, a nisu kao neki pojedinci iz ćoškova i primitivnim dobacivanjima pokušali da šićare za svoje posrnule partijske centrale u Beogradu. Naš narod na Kosovu nije video radost u mojim očima zbog briselskog sporazuma, niti sam ga ikada hvalio, ali je on najbolje rešenje u ovom trenutku“, rekao je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, to ne žele da vide oni koji patriotski brane jedino svoje džepove i huškaju nedužnu decu na mene.

„Takvi su danima širili lazi o sporazumu, koje sam u direktnom razgovoru sa ljudima, nadam se, raspršio. Dakle, Srbija nije, niti će ikada priznati nezvisnost Kosova niti će Srbi biti „Kosovari“. Tačno je da će se još lomiti koplja oko dokumenata i učinićemo sve kako bi ostale na snazi srpske isprave i registarske oznake“, dodao je on.

Vučić je dodao da srpska deca u školama neće učiti po albanskim programima, a na „sever nikada neće moći da kroči albanska vojska“.

„Uz to, ovim sporazumom Zapad priznaje postojanje Zajednice srpskih opština. Zato mislim da je taj dokument šansa da naš narod opstane i da više ne juriša u poraze“, rekao je Vučić.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u