ВУЧИЋ: Нисмо потписали споразум са Приштином, већ са Америком! АЛБАНЦИ ЋЕ МОРАТИ СВЕ ДА ИСПУНЕ, ЗАТО СУ БЕСНИ

VUČIĆ: Nismo potpisali sporazum sa Prištinom, već sa Amerikom! ALBANCI ĆE MORATI SVE DA ISPUNE, ZATO SU BESNI

4 septembra 2020

Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.U tekstu sporazuma nema tačke deset, nema priznanja, ljudi u Srbiji mogu da odahnu, istakao je.

„Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli“, rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

„Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas“, rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na pojedine izjave da srpska delegacija nije doživela nikakvo iznenađenje i ukazao da je specijalni izaslanik Ričard Grenel potvrdio da jeste bilo iznenađenja.

„Da budem iskren, slušam različite priče da nije bilo iznenađenja i Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenja za srpsku delegaciju, ali nije želeo da precizira da je to tačka 10 i međusobno priznanje“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Poručio je i onima koji su izjavljivali da se u dokumentu koji se našao na pregovaračkom stolu nalazi 16 tačaka, a ne tri, kako oni kažu.

Ukazao je i da svih 16 tačaka nisu iste za Beograd i Prištinu.

Gazivode posvađale delegaciju Prištine, za Srbiju odlično

Predsednik kaže da su Gazivode ključna stvar oko koje se kosovska delegacija svađala između sebe.

Kaže se da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa američkim departmentom enregetike i sa drugim organima američke vlade na fizibiliti studiji koja bi trebalo da podeli energetske resurse jezera Gazovode – rekao je Vučić šta stoji u sporazumu, a potom pojasnio:

“Zašto su oni bili snažno protiv, a zašto smo mi bili za, pri čemu nismo to hteli da otkrivamo i jedni i drugi smo ćutali – zato što mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo, zato su se oni žestoko svađali između sebe”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

On je dodao da je Srbija na tome insistirala u Briselskim pregovorima i da će nastaviti na tome.

“Veoma je važno da Amerikanci urade fizibiliti studiju i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora, dakle reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublje, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Srtuja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prišini je izazvalo nemire”, rekao je Vučić.

SAD će garantovati zaštitu verskih objekata SPC

Vučić je rekao da je veoma važno to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiću Srpske pravoslavne crkve.

Kako je naglasio, Amerikanci su se kroz bilateralne sporazume i sa Srbijom i sa Prištinom obavezali da će garantovati sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na SPC i da će garantovati bezbednost verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika.Dogovorili smo zaštitu slobode religija, intrareligijske komunikacije i posebno zaštitu religijskih objekata, kazao je Vučić.

Dalje, kako je naveo, obavezali su se za posebne bezbednosne i sigurnosne kontrole na aerodromima, te da na tome rade samostalno i sa Prištinom, a sve u cilju dobijanja bezviznog režima sa SAD.

15 minuta s Trampom i njegovim saradnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Vašingtonu da je, nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, delegacija Srbije imala dug bilateralan susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

„Od izuzetnog je značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD i zahvalan sam Trampu, a posebno hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Ja sam proveo više od 15 minuta u Ovalnom kabinetu sam sa Trampom i njegovim saradnicima“, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o mnogim temama, od odnosa Srbije i SAD, do svih izbornih kampanja.

Vučić je preneo da je Tramp iskazao želju da dođe u Srbiju, te da je on ponovio poziv američkom predsednikom da poseti našu zemlju, što bi, podseća, bio prvi put posle dolaska Džimja Kartera.

KOMENTARI7 komentara

 1. petrovgrad says:

  Po mojoj proceni Germani mute vodu. Nemci računaju na proizvodnju struje u termolelaktrani Obilić preradom uglja. Zato im je potrebna voda iz jezera Gazivode. Proizvodnja struje na ugalj u EU je zabranjena, zato im je potrebno Kosovo. Taj interes Ameri nemaju. Šiptarski separatizam se zasniva na podršku iz Nemačke.

 2. test01 says:

  ovo je VELEIZDAJA drzave i nacionalnih interesa. Sve same lazi i bacanje prasine u oci. Ko ga je ovlastio da ON pregovara o icemu, Srbija nema cak ni vladu posle LAZNIH i NAMESTENIH izbora. Kriminalac i manijak rastura Srbiju.

 3. da da says:

  Pogledaj im face,potpisao je sve što mu je natapirani tramp gurnuo pod nosurdu.Amerika je bombardovala Srbiju i ceo srpski narod nabila u užu Srbiju,a on sedi sa njima i potpisuje ono što su oni napisali,kako to nazvati nego izdajom.

 4. Sveta says:

  Ja vidim na kopiji samo Vučićev potpis. Ispada da se samo on obavezao.

  • Zaliv says:

   Jedan dokument je potpisala Srbija tj Vucic i taj isti je potpisao Tramp. Ne postoji dokument sa potpisom tog Hotija i Vucica jer bi to bila izdaja i priznanje Kosova. Mnogi u startu kazu izdaja a ne ukljucuju mozak uopste, odbijanje ovih pregovora bi svi mi osetili pre svega preko dzepa i tu nam niko ne bi mogao pomoci ovo je bila najmudrija MOGUCA odluka koju je Vucic odradio. To sto ce Kosovo da prizna Izrael nam je zapravo usluga, bas da vidimo kako ce se ponasati radikalni islamisti jer su oni ja mislim mozda jedina islamska tzv drzava koja ce da otvori ambasadu u Jerusalimu...to je za njih opasno zajebano jer i medju njima imaju te radikalne muslimanske budale procenjuje se njih oko 2000 na Kosovu. Mi ovim nismo nista specijalno dobili ali siptari su prakticno mimo tog jednog priznanja izgubili...samo polako

 5. Pingback: Otac Aleksandar Popović: Vašingtonske neistine o Gazivodama - Pokret za odbranu Kosova i Metohije

 6. Pingback: Vašingtonske neistine o Gazivodama | Srpski stav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *