ВУЧИЋ О КОСМЕТУ: Највећи део учесника унутрашњег дијалога залаже се за замрзнути конфликт; Инцидент проба за заузимање северног дела КиМ

VUČIĆ O KOSMETU: Najveći deo učesnika unutrašnjeg dijaloga zalaže se za zamrznuti konflikt; Incident proba za zauzimanje severnog dela KiM

31 marta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pred Srbijom dve opcije kada je pitanju rešenje kosovskog problema, ali da je realniji predlog opstanka zamrznutog konflikta.

„Najveći broj učesnika unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa quo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike“, rekao je Vučić na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

On je kazao da je sam protivnik takvog rešenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana. Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kom formatui.

„Kada ispunite sve što je potpisano bićemo spremni da razgovore nastavimo“, poručio je Vučić.

On je rekao da je cilj albanske strane da po svaku cenu osvoji sever KiM i ostvari put suverenitet.

Vučić je govoreći o hapšenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i upada snaga kosovske policije na sever Kosova, rekao da je Priština je to radila da prikrije proterivanje gulenista (osoba povezanih sa organizacijom Fetulaha Gulena iz Turske), a „to je bila i štih proba zauzimanja severa“.

VUČIĆ: DIJALOG SAMO PO PRINCIPU – OSTVARIMO DOGOVORENO, PA IDEMO DALJE

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na debati Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

„Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo“, rekao je Vučić.

On je rekao da je problem da razgovarate u petak, a da Priština istog dana donosi odluku da Đurić bude uhapšen, i onda glavnog pregovarača ne samo da pretuku, već pokušavajaju da ga unize, mada su unizili samo sebe.

„Ubuduće će se sve zasnivati na ispunjenju porcesa, odnosno da onos sto je dogovoreno mora i da se ispoštuje, a, kada to ispunite, bićemo spremni da razgovore nastavimo“, poručio je Vučić.

On je objasnio da ćemo atmosferu koja je stvorena hapšenjem Marka Đurića morati da prevaziđemo, ali i da poverenja, bilo kakvog, neće biti.

Naveo je i da državno rukovodstvo Srbije nije premno da bude jedini učesnik u kompromisu i svakovrsnom dijalogu i da budemo jedini koji bi trebalo da damo i pružimo sve, a da se druga strana, i oni koji su između, prave da ne vide ko je suštinski za kompromis, a ko nije.

Atmosfera posle događaja u Kosovskoj Mitrovici je, kaže, užasna.

Predsednik Vučić smatra da je sve što se dogodilo – urađeno i zbog unutrašnjih problema privremenih vlasti u Prištini, progona gulenista i odnosa prema SAD, ali je to, kaže, bila i proba zauzimanja svera KiM.

„Nije tu bilo reči samo o hapšenju Marka Đurića, već se radilo i o raspoređivanju njihovih jedinica na sever“, objasnio je Vučić.

On je zahvalio članovima Konventa što su se uključili u unutrašnji dijalog.

REŠENJE ZA MIR U REGIONU I NESMETAN PUT SRBIJE KA EU

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 predočila je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na debati u okviru unutrašnjeg dijaloga, da očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlje 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavljanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatljiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlja veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavljanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

DRAGOJLOVIĆ: DA NE IZGUBIMO I ONO ŠTO NAM JE REALNO OSTALO

Sva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU u senci su poglavlja 35 i sve je uslovljeno napretkom dijaloga Beograda i Prištine, rekla je koordinatorka Nacionalnog Konventa o EU Nataša Dragojlović.

“Da li nam se dopada što je sve uslovljeno normalizacijom odnosa Beograda i Prištine – uopšte nam se ne dopada, da li je to fer – nije, ali to je realnost”, kazala je Dragojlović na sastanku Nacionalnog konventa u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji “Rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije”.

Dok se to ne reši, neće biti prilike da se pažnja usmeri na rešavanja onoga što je potrebno u drugim poglavljima, istakla je Dragojlović.

“Pitanje kosovskog rešenja je pitanje svih pitanja i bez tog rešenja mi nemamo priliku da se u punom kapacitetu i sa punom pažnjom posvetimo i drugim reformama koje za naše građane bitne”, kazala je.

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je Konvent pozvao na sastanak o rešenjima kosovskog pitanja i istakla da je on prvi predsednik koji razgovara sa Konventom.

Rekla je da ga ohrabruje da napiše platformu za rešavanje tog problem, jer je Srbiji potreban plan, koji, ističe, svi drugi akteri “kosovske drame” imaju.

“Da li su njihovi planovi javni ili tajni, dobri ili loši, svejedno je. Samo ga mi nemamo i ponašamo se isto i sve se nadamo prestaće, a neće. Sve više gubimo ljudi, imovine, prava, ugleda, samopouzdanja, šansi, prilika. Čekamo da se drugi promene, da se okolnosti promene, smo da mi ništa ne promenimo. Ako istom problemu svaki put priđemo isto, imaćemo isti rezultat, što znači status kvo”, kazala je Dragojlović.

Istakla je da veruje da je Srbija u stanju da napravi plan i prestane da gubi ono što joj je realno ostalo i da se spasi ono što se realno spasiti može.

“Niko više neće nama da se bavi, niti našim emocijama, moramo sami da shvatimo da ovo mora da se reši. Svaki dan će nam na grub način to stavljati na znanje oni koji imaju plan. Zato izađimo sa planom, kakav god da je, o njemu ćemo raspravljati, usaglašavati ga, glasati, ali dijalog mora da se nastavi i unutrašnji i Briselski”, navela je.

Dodala je da bez plana i saveznika Srbija jedino neće izgubiti iluziju da će vreme učiniti svoje i da će se problem sam od sebe rešiti.

“Na vladama i Kosova i Srbije je da omoguće normalan život, slobodu kretanja, osnovna prava, pravo na suživot, na oprost i pomirenje onih čiji su životi zarobljeni u strahovima zbog zamrznutog konflikta. Tako Po meni treba da izgleda sveobuhvatna normalizacija odnosa između srpskog i albanskog naroda”, kazala je Dragojlović.

Dodala je da najoštrije osuđuju atentat na Olivera Ivnovića i traže da odgovorni za to budu uhapšeni i kažnjeni i ocenila da čovek kao što je on, koji se zalagao za mirno rešenje konflikta na KiM, nedostaje u dijalogu.

KOMENTARI8 komentara

 1. Imam plan says:

  Dakle, Dragojlovic-Vucic tim nam nude kao jedinu zdravorazumnu opciju priznanje Kosova ( samo nam to ne kazu tim recima) i to je kao realnost koju moramo prihvatiti jer druge nam nema. On pravi plan po kome u startu Srbiji vezuje ruke. Zasto to ? I on kaze za sebe da je on pametan. Pa kako u nastvku pregovora mi necemo da postavljamo maksimalisticke zahteve mi nista nece ni da dobijemo jer smo gotovo sve vec maksimalno i dali. Albanci nesta maksimalisticki ni ne moraju da traze, Vucko se za to vec pobrinuo, vec im je sve sta smo imali i dao. A sipci naviknuti na ovoliko slobode ( gotovo pa etnicki cist Kosmet, nema nase teritorijalne zastite, nema nasih institucija vlasti) za 10 godina kada njihova vojska bude itekako formirana i dobro naoruzana mogu jedino da traze da im okrenemo dupe. Sta ce tek tad ostati od Srbije pitate li se ljudi? E brate......sta sve ova Srbija moze da podnese, vala svaka vam cast. Vi niste normalni ljudi. Kazete za Hrvate da nisu narod nego dijagnoza, a koja je vasa dijagnoza? Jbt, mnogo bre teza! Pa ljudi on vec sad pravi plan za buducu kompletnu demontazu Srbije u potpuno neprijateljskom okruzenju. On naseg naroda nece ni N ostati za 10-15 godina.

 2. vanja says:

  To sto Vucic izjavljuje je prosto neverovatno. Tvrdi da se ne slaze sa zamrzavanjem kosmetskog pitanja stoga sto se posavetovao sa tzv. NVO, koje kao sto zna svaka corava baba primaju novac od nasih zapadnih neprijatelja i brane interese nama neprijateljskih suseda. Pa zar se o tako ozbiljnim pitanjima i na takvom drzavnom nivou konzultuje sa bednim agentima uticaja bez razreda skole, a ne sa vrhunskim strucnjacima kao sto su recimo Milomir Stepic ili gospodin Prorokovic? Zar se njegov Savet za nacionalnu bezbednost sastoji od predstavnika "(malo)gradjanskog drustva"? Bedna je to drzava i bedna je to politika.

  • Batina says:

   professor Brdar itd.

  • Imam plan says:

   Pa covece to ti i jeste stav tzv gospodina Prorokovica. On licno izjavljuje da je to jedina i najbolja opcija za nas. Pa gde ti zivis covece??

 3. Zoran says:

  Ovaj jos drvi sa unutrasnjim dijalogom.

 4. Miraš says:

  U osnovi regulisanja kosovskog problema mora biti stroga primena rezolucije 1244. To stoji na kraju saopštenja u ruskim medijima povodom razgovora na inicijativu Srbije tj. Vučića povodom Djurićevog hapšenja i zadržavanja na Kosovu. Naši mediji o tome ćute a nije teško pogoditi zašto ćute. "Najpametniji" iskoristio je jednokratno i Putina da nas ubedi da je rešenje pravljenje ZSO. Ignoriše mišljenje srpske javnosti, ignoriše Ustav Srbije, ignoriše medjunarodno pravo tj. Rezoluciju 1244, ignoriše i Putinov savet koji je sam tražio. Zbog "najpametnijeg" Rusija će nas morati početi izbegavati u širokom ama najširem krugu. ZSO treba samo njemu kao osnov za potpisivanje normalizacije odnosa sa Kosovom tj. da bi kroz taj akt priznao Kosovo. Još je ludje što skicu ZSO prave nesrećni Srbi sa KIM jer time pripremaju teren za sečenje poslednjih vrpci koje ih vezuju sa maticom. Dobiće ZSO i onda gotovo istovremeno sledi im Zbogom Srbijo.

  • Miraš says:

   Haradinaj kao američki čovek u vlasti Kosova je veoma nesrećan što će dobiti celo KIM ali sa nekakvim ZSO. Kad porazmislim i u pravu je jer kad je poklon neka bude čist poklon.

 5. Pikt says:

  Veliki procenitelj budućnosti se dokazao pri proceni izbora u SAD, jer je mnogo pametan.Da je živeo 1389. ubedio bi cara Lazara da preda meč na Kosovu bez borbe, jer zamrznuti konflikt od 500 god.- jbg.prodje politička karijera...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *