ВУЧИЋ О КОСМЕТУ: Спреман сам за тешке одлуке

VUČIĆ O KOSMETU: Spreman sam za teške odluke

21 januara 2019

(foto: Youtube printscreen)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman za teške odluke. One, poručuje, moraju biti kompromisne.

Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik te republike boravi u Beogradu, gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer su, ističe, postojale različite manipulacije u prethodnom periodu.„Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Ajmo da ih polako rešavamo. Rezultat je da se borimo i pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno i ozbiljno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom mnogo lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila, koji su prilično suprotstavljeni“, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da takav plan ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka „jednostavnija pitanja“.

„Nije nepoznato da smatram da je važno da kompromisnim putem rešimo pitanje Kosova i Metohije, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali o čemu govorimo kada i dalje imamo takse, koje su anticivilizacijska mera? Takse koje su donete suprotne Cefti i SSP-u, za koje je bilo nemoguće pomisliti da će postojati u 21. veku?“, upitao je Vučić.

Podseća da se na Kosovu stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod.

„Za njih ‘smoki’ ima etničku pripadnost. Što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Plašim se da to govori mnogo manje optimistično od svega onoga što govore albanski lideri. Veliku pažnju ću posvetiti predsedniku Palaua i razvoju i razumevanju u našim odnosima. Ali moramo da budemo realni, ozbiljni i odgovorni„, poručio je predsednik Srbije.

Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada i da neće uložiti sve što može da se do rešenja dođe.

Na pitanje da li bi Rusija podržala podelu teritorije Kosova kao rešenje, Vučić ponavlja da prvo treba rešiti pitanje taksi.

„Pošto misle da je celo Kosovo njihovo, kako će oni razgovarati o gubitku makar metra kvadratnog ako nisu spremni da ukinu takse?“, pita Vučić.

Poručuje da je spreman za teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne, teške i za Prištinu, ne samo za Beograd.

(RTS)

KOMENTARI14 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Tvoja najteža odluka je da odeš na pregled kod psihijatra jer znaš da te čeka dijagnoza....

 2. Mitar says:

  Nije ti Kosovo tvoja prcija pa da ga arcis, mazgove nijedan

  • Portopranco says:

   Skadar je SRPSKI grad.Trebamo vratiti Skadar kao kompromis.

 3. rajko says:

  Kuš! Samo probaj!!!

 4. Milan says:

  Kad je brže skinuo orden, zar nije spavao sa njim ispod jastuka? Nego se ocuculjio se po starom.

 5. Marko st says:

  Nema nikakvog"resenja"za Kosovo! Ono je srpsko bilo i ostace. Pitanje je samo koliko ce se ova spodoba od predsednika obrukati pred istorijom.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Pregovarati se može jedino o statusu Skadra.To je srpski grad koji je trenutno pod šiptarskom okupacijom.Kosovo i Metohija su neotuđivi deo međunarodno priznate države Srbije,članice Ujedinjenih nacija.Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije je nepovrediv i neprenosiv.Niko,ni jedan jedini političar pa ni Vučić nema niti će ikada imati bilo kakvo pravo da pregovara o srpskom teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu.Srpski narod im neće dati to pravo.

 6. Velika Metla says:

  Valjda te odluke imaju svoja imena? Ili..........,možda nemaju? Ja znam za jedno ime jedne odluke,a to je IZDAJA! A žaba se kuva polako,a sigurno! Priprema ovo zlo polušlihtarsko da napravi najveću štetu Srbiji,dok marva zvana narod gleda "gaćice" intelektualnih i moralnih gromada! Prvo je govorio "teško je",pa zatim "nemamo ništa na Kosmetu",pa "borba će biti teška",pa "moramo napraviti kompromis",i evo sada pominje "tešku odluku"! Dok se žaba krčka,i dok se ne skrčka!

 7. Aleksandar Peric says:

  Ustav Republike Srbije, na koji si se zakleo!!!!! Ustav koji te obavezuje, pobro!

 8. Nebeska Srbija says:

  Kaze Vucic da moramo imati u vidu interese albanaca i velikih sila?!Pravo pitanje je koliko su te platili da radis za njih pa da sam stavljas njihove inteterese na dnevni red.

  • Dani says:

   Tom recenicom je samo potvrdio da nije predsednik Srbije,nego predstavnik okupatora i kolonijalni upravnik.Ova gnjida i izdajnik namerno zaboravlja na Ustav Republike Srbije.Sto se tice ordena koji je dobio od Putina,znaci ORDEN=META!Treba slusati i citati sta o tome govore vazniji Rusi!U svakom slucaju ne bih bio na mestu av-a.

 9. Kulak says:

  Kompromis je ako se dobije deo Albanije za deo Srbije.

 10. Mr.Clean says:

  eeee MILOSE OBILICU,CARE LAZARE da li ste uludo izgubili glave

 11. Milica says:

  Ma sta prica ovaj moron! Nisi ti tu da pravis bolne kompromise, VEC DA ZASTITIS INTEGRITEt I SUVERNITET SRBIJE,IDIOTE. Na sta li se ti zklinjao, jajaro?!Ko se usudi dati samo pedalj KiMa visice nasred Terazija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *