ВУЧИЋ О КОСОВСКОМ ДИЈАЛОГУ: Треба нам глава врућа од размишљања, хладно срце и руке упрљане компромисима

VUČIĆ O KOSOVSKOM DIJALOGU: Treba nam glava vruća od razmišljanja, hladno srce i ruke uprljane kompromisima

24 jula 2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako ne bi taj teret ostavili potomcima i zato što je potrebno, da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan i isključiti sukob kao opciju.

„Vreme je da kao narod prestanemo kao noj da zabijamo glavu u pesak i da pokušamo da budemo realni, da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili“, napisao je Vučić u autorskom tekstu za Blic.

Podsećajući da je svojevremeno Šimon Peres objasnio da insistira na pregovorima sa Palestincima rekavši „a zamislite samo šta bi moglo da bude ako to ne radi“, Vučić ukazuje da i on kada treba da odgovori na pitanje o potrebi dijaloga sa Prištinom i unutrašnjim srpskim dijalogom o Kosovu kaže „a samo zamislite šta bi moglo da bude..ako odjednom svi zaćutimo, ako prestanemo da razgovaramo.“

„Ja posle toliko godina bavljanja politikom na ovim prostorima taj odgovor vrlo dobro znam. Još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, mi Srbi nismo želeli da budemo dovoljno odgovorni da razumemo snagu i želje Albanaca“, kaže predsednik Srbije.

S druge strane, albanskom greškom, i to velikom, smatra nerazumevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcenjivanje.

„Nije Srbija za potcenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja. Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao sto je bila 1999, 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti sme da bude bahata i arogantna kao što je neretko bila“, navodi Vučić.

Ćutanje, kako ocenjuje, znači da naš odgovori ni na šta više ne interesuju, da smo prestali da se nadamo i odlika onih koji misle da su samo, i isključivo oni u pravu, i da nemaju više šta da nauče ni o čemu da pričaju sa bilo kim.

„To je modus operandi tiranija, uvek spremnih na prolivanje tuđe krvi. Na kraju ćutanje je kraj. Posle njega više niko ne govori“, ukazuje Vučić.

On kaže da sebe ne vidi u tom poslu ćutanja ni u takvoj, nemoj Srbiji, jer će ako se to desi biti promašena ne samo politika koju vodi već i čitav njegov život.

Rešenje, ističe, ne leži sa jedne strane u našim mitovima i sukobima ali sa druge „ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa“.

Protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom, smatra, jesu i oni kojima je svaki gubitak pobeda, i koji se tuđoj nesreći raduju kao svom uspehu, pošto za drugi uspeh ne znaju..

„Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja, koja jeste svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje ište odgovor leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju “dati Kosvo“ i za to, na njihovu radost snosisti posledice“.

Vučić, kako kaže, takav stav može da razume sa stanovišta plitke dnevne politike ali sa stanovišta istorije nema ni opravdanja ni razumevanja za to

„Zato što je naše najteže pitanje u osnovi baš to, i zato što je potrebno, kao nikada do sada, da svi, zajedno pronađemo odgovor. I to onaj koji će biti trajan, koji će isključiti sukob kao opciju, i koji će svima na ovim prostorima doneti korist“.

A pronalaženje rešenja, navodi, „zahteva glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na preterane emocije i ruke uprljane kompromisima. I naše i albanske.“

Pronalaženje rešenja, dodaje, zahteva i rad svih, i jasnu svest o tome da je to što radimo dugačak, zamršen i bolan proces, ali najpre onu vrstu promene u našoj kolektivnoj svesti koja je često svaki dogovor doživaljavala kao poraz.

To jednostavno nije tačno, kaže predsednik Srbije.

„Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili, i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cenom, onom koja ne može da se nadoknadi — našim životima i životima naše dece“.

I to, kako kaže, mora da prestane.

„Vreme je da Srbija radi, razmišlja i dobija, pobeđuje bez sukoba. I ja sam ubeđen da smo, već danas u stanju da to uradimo“, kaže Vučić.

Uostalom zamislite šta bi moglo da bude, dodaje on.

„Svi putevi političke saradnje i ekonomskog napretka bili bi otvoreni za Srbiju. Vrata Evropske unije takođe. U protivnom čuvaćemo konflikt čiji smisao ne razumemo“, upozorava predsednik Srbije.

Srbiji je, smatra, potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan sa pogledom u budućnot. Srbija je, podseća, danas uvažena svuda u svetu. Do pre tri godine je bila pred bankrotstvom a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od proseka i pokazala je da ume da pobeđuje ne samo u košarci i vaterpolu već i u ekonomimiji i politici.

„Da bi naš napredak bio stalan i održiv, moramo, ako ništa drugo bar da pokušamo da razrešimo kosovski (Gordijev) čvor a ne da se krijemo i najteži teret ostavimo našoj deci. Živeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju deca, a ne samo hvaliti se pobedama svojih dedova“, zaključuje Vučić.

KOMENTARI5 komentara

 1. zoran says:

  Netreba nam ništa od svega toga. Treba nam oružje i pogodan trenutak.

 2. opet ja says:

  Hteo je da kaže da pristajemo na sve zahteve šiptarske strane...

 3. Gojko says:

  Majstore trguj i pravi kompromis sa onim što ti je tata andjelko zaradio i ostavio a svetu srpsku zemlju za koju su srbi vekovima krvarili i gde je sva naša istorija i identitet batali molim te.I neznam ko je tebi dao mandat da ti tu nešto muljaš i mešetariš sa šipcima.

 4. Predrag says:

  Bas me cudi sto jos nema nikakvih komentara na ovaj ,u sustini poziv za nas pristanak na ono (veleizdajnicki cin)kojeg je Vucic vec potpisao!?

 5. Mi says:

  Ne presedniče, to neće biti narodna izdaja , ne pozivajte nas na to, to je isključivo VAŠA IZDAJA....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *