ВУЧИЋ О КРЕДИТИМА У ШВАЈЦАРЦИМА: Предлозићемо решење до наредног петка; На уговорима нису потписи суодговорних – Ђелића, Динкића и Јелашића

VUČIĆ O KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Predlozićemo rešenje do narednog petka; Na ugovorima nisu potpisi suodgovornih – Đelića, Dinkića i Jelašića

28 marta 2019

Pokušaćemo da rešimo situaciju, da pomognemo i prebacimo kredite iz švajcarskih franaka u evro a da isto tako ne napravimo haos u finansijskom sistemu Srbije, da razgovaramo u okviru Vlade i donesemo rešenje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima koji ispred Vlade Srbije protestuju zbog problema u otplati kredita u švajcarskim francima.

On je kazao da priče o kreditima u švajcarcima nisu nastale u njegovo vreme i da apsolutno nije odgovoran za taj problem.

„Ne možemo da kršimo Zakon o obligacionim odnosima, ne želim da vam pričam bajke. Svako pojedinačno lice je to potpisalo, međutim, pojedini bivši državni funkcioneri, ministri i guverner su se na prevaran način pojavljivali i davali osećaj sigurnosti tim ljudima. Ali, nigde nemate potpis ni Đelića, ni Dinkića, ni Jelašića“, istakao je Vučić.

Sud (Vrhovni kasacioni) će morati da donese odluku u kratkom periodu, rekao je Vučić.

Ističe da će sudovi će morati preko banaka da se naplaćuju, između 85 i 95 miliona evra.

„Banke će to da vam odbijaju na razne načine. Neće to lako da vam se vrati i banke će da se bore protiv toga bez obzira što je izrazito nefer“, kazao je on.

VUČIĆ ZADUŽENIMA: PREDLOZIĆEMO REŠENJE DO NAREDNOG PETKA

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je građanima zaduženim u svajcarskim francimama, koji protestuju ispred Kasacionog suda, da će država do narednog petka predložiti rešenje za njihov problem, i zamolio ih da se do tada raziđu.

U međuvremenu će, rekao je razgovarati sa bankama i ponuditi rešenje, koje podrazumeva da banke preuzmu deo dugova na sebe, a deo će država.

Demonstranti su tražili da i oni učestvuju u definisanju rešenja, a njemu su iskazali poverenje i, uz aplauz, poštovanje što je došao da ih sasluša i pomogne.

„Kao boga vas molim, otiđite kućama i vratite se za sedam dana, u sledeći petak, ako se ništa ne uradi, ako ne budete zadovoljni ponasanjem države“, rekao je predsednik.

Zamolio ih je da sačekaju do narednog petka i dodao da više neće dolaziti ispred Suda.

„Vaši ljudi posle neka kažu jesu li zadovoljn ili ne, ali nemojte da gladujete ili budete žedni“, rekao je Vučić.

VUČIĆ: DRŽAVA SPREMNA DA POMOGNE ZADUŽENIM U ŠVAJCARCIMA

Država je spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima, rekao je danas predsednik Srbje Aleksandar Vučić u razgovoru sa građanima koji zbog tih dugova protestuju.

„Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro“, rekao je Vučić.

On je kazao da se gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Kaže da bi to koštalo državu oko 120 miliona evra i da ne treba građani da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke, istakao je, biti spremne da preuzmu tu obavezu.

Kako je naveo, cilj je da se pokuša da banke plate 60 ili 70 odsto, a ostalo država.

„Da umilimo banke da na određeni način pomognu“, dodao je Vučić.

KOMENTARI5 komentara

 1. Zoran says:

  Uvek s ebudalam u Srbiji pomagalo. Sam si hteo kredit u svajcarcima, sad placaj. A oni drugi sto uzeli u evrima, oni su budale.

 2. opet ja says:

  Rešićemo to do kraja ove godine, a ako ne ove onda sigurno iduće...

 3. Miljurko says:

  Gospodo! Kada ste se puni sebe jer ste ,,pametniji,, od nas podiѕali kredite u svajcarcima smejali nama ,,neukima,, što se zadužujemo u dinarima i evrima bilo vam je lepo. Sada kada je ne krivicom naše države došlo do ovog problema zakukali ste da vam država servisira vašu ,,pametnu,, odluku. Sada budite ponosni i izdržite tu vašu ,,pametnu,, odluku do kraja a ne da vam svi mi tj država servisira vašu grešku. NIKADA ali baš NIKADA ne treba da vam se iziđe u susret ,,sami ste pljuvali, sami ližite,,.

 4. CHF says:

  Naprasno se setio da "rešava" probleme sa švajcarcima! Pa gde si bio svih ovih godina? Nema od toga ništa, kad je ovaj lažov ispunio neko obećanje?

 5. petrovgrad says:

  Sve je smišljeni po onoj priči daju ti 1000 evra kredit, pa ti uzmu kuću. Niko nesme da proveri šta rade izvršitelji. U mom gradu ima ih 12, svaki od njih mesečno zaradi od 15 do 20.000 evra. Tolika primanja nema ni Angela Merkel. Slično je i sa Javnim beležnicima, direktorima i zamenicima direktora banaka, osiguravajuće kuće, lizing kuće . Ko sme protiv njih da protestuje, gde su Dveri sada. Njihove tarife i plate je ozakonila ova današnja vlast. Zašto se ne uvede bankrot građana, toga ima na zapadu. Kasacioni sud vodom i jajima po štrajkače, jer ne mogu na miru da tračaju, umesto da sude i pišu presude. Jedini ko misli na građane je Aleksandar Vučić, ostali od katastra, novinara i pošte sve sami saboteri i rušitelji Srbije. Ako ti nije dobro, pasoš u ruke i radi u Nemačku za 2000 evra. Poznajem mnoge, niko od njih ne živi od plate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *